Ongewassen, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 27 jul 2016 om 08:46
Ga naar: navigatie, zoeken
UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe
de Haan
Swertz
Ekker
Stork
Craan
Breekpot
Ongewassen

Deze pagina beschrijft de voorouders van Margaretha Sophia Ongewassen (1715), dochter van Eldert Ongewassen (1687). Zij is voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker. Door haar huwelijk met Cornelis Breekpot (1710) verdwijnt de achternaam Ongewassen bij haar verdere nakomelingen.

Inhoud

Jan Jansz. Ongewassen (1631/32)

Jan Jansz. Ongewassen is geboren tussen 1631 en 1632 in Middelburg. Hij huwt Aaltje Pietersdr. in 1655, geboren tussen 1626 en 1627 in Amsterdam. Kinderen:

  1. Pieter Jansz. Ongewassen (1658, Amsterdam - 1713, Amsterdam).

Jan Jansz. Ongewassen is varensgezel te Amsterdam. Hij steft in 1655 in Amsterdam, en ligt begraven in het Karthuizer kerkhof. Zijn vrouw overleed in 1702 te Amsterdam.

Pieter Jansz. Ongewassen (1658 )

Pieter Jansz. Ongewassen, zoon van Jan Jansz. Ongewassen (1631/32), is geboren in 1658 in Amsterdam, gedoopt in de Zuiderkerk. Hij huwt Grietie Eldertsdr., gedoopt in 1659 te Amsterdam, en dochter van Eldert Cornelisz. (schipper) en Grietje Gerritsdr.. Kinderen:

  1. Eldert Ongewassen (1687 - vóór 1724).
  2. Gerrit Pietersz. Ongewassen, onderstuurman VOC (mogelijke zoon)
  3. Jan Ongewassen, opperstuurman VOC (mogelijke zoon)

Pieter Jansz. Ongewassen is schipper op Enkhuizen te Amsterdam. Hij sterft in 1713 te Amsterdam en ligt begraven in de Noorderkerk. Zijn vrouw overlijdt in 1729 te Amsterdam.

Er zijn twee Ongewassens uit Amsterdam die, net als zoon Eldert, voor een dienstverband met de VOC kiezen. Mogelijk zit het varen in hun bloed en zijn ze ook zonen van Pieter Jansz. Ongewassen. Zo is er sprake van ene Gerrit Pietersz. Ongewassen uit Amsterdam die als derdewaak (3e officier) in 1717 met het schip Westerdijkshorn naar Batavia vertrekt. In Kaapstad overlijdt de opperstuurman Andries Broersz. Corenaart, waarna de scheepsraad Gerrit Ongewassen promoveert tot onderstuurman (2e officier). Gerrit Ongewassen keert niet terug naar Nederland en overlijdt in -of op weg naar- Azië.

Daarnaast is er een Jan Ongewassen uit Amsterdam die opklimt tot opperstuurman bij de VOC. Hij maakt meerdere reizen tussen Nederland en Batavia waarvan minstens in 1709 (als derde stuurman), 1714 (als onderstuurman) en 1717 (als opperstuurman). Hij keert ook niet terug naar Nederland.

Eldert Ongewassen (1687)

tekst

Eldert Ongewassen is geboren in 1687 te Amsterdam, zoon van Pieter Jansz. Ongewassen (1658 ). Hij huwt Susanna Voltelen vóór 1715. Susanna is geboren in 1698 in Cochin, Malabar, dochter van Ds. Arnoldus Voltelen (1666) en Agnita Ram. Kinderen:

  1. Margaretha Sophia Ongewassen (1715 - 1743), huwt Cornelis Breekpot (1710).
  2. Pietronella Aletta Ongewassen.

Eldert Ongewassen overlijdt ergens vóór 1724, zijn vrouw in 1736 in Batavia op een leeftijd van 38 jaren oud.

Eldert Ongewassen komt in 1708 in dienst als derdewaak (3e officier) bij de VOC-kamer Amsterdam, en vertrekt met het schip Popkensburg naar Batavia. Zijn begunstigde is zijn vader Pieter Ongewassen uit Amsterdam.

Volgens de VOC-archieven keert hij terug in 1710 maar treedt in 1712 weer in dienst van dezelfde Amsterdamse kamer, nu als onderstuurman (2e officier) op het schip Beverwijk naar Batavia. Er is geen terugreis bekend hetgeen overeenstemt met zijn overlijden in Batavia.

Behoeftige en zinnelooze Chinezen

in Batavia is Eldert Ongewassen vanaf 1717 binnenregent van het Sinees Sieken Huys (Chinese hospitaal) en blijkt daar nog te werken in 1722.

Het Almanak van Nederlandsch-Indië (Vol. 15, 1842) legt uit wat dit is:

Te Batavia bestaat eene afzonderlijke Weeskamer voor de boedels van Christenen en eene voor Chinezen , Mahomedanen en andere Onchristenen, onder de benaming van Kollegie van Boedelmeesteren, welk laatste ook onder deszelfs toezigt heeft een liefdadig gesticht, het Chinesche Hospitaal genaamd, in hetwelk behoeftige en zinnelooze Chinezen en Inlanders worden opgenomen en verpleegd.

Is Margaretha onzuiver ?

Er zijn indicaties dat zijn dochter Margaretha Sophia een onechtelijk kind is, verwekt bij een inlandse vrouw van Japara-afkomst. Japara is een gebied aan Java's Noord-Oostkust, Oostelijk van Batavia.

In tegenstelling tot onzuivere zoons krijgt een onechtelijk verkregen dochter vaak de achternaam van haar vader; het maakt namelijk niet zoveel uit omdat ze toch haar naam verliest bij het trouwen. Als het klopt valt de stamboom van haar wettelijke moeder Susanna Voltelen weg, in ieder geval de genetische waarde daarvan..

Eldert Ongewassen overlijdt ergens vóór 1724. Zijn vrouw Susanna Voltelen huwt vervolgens de predikant Christiaan Wijardi Plesman in 1725.

Susanna Voltelen en haar tweede man, predikant Christiaan Wijardi Plesman, wonen in 1730 op het piepkleine eilandje Onrust voor de kust van Batavia. Ze zaten er in feite gevangen, omdat het personeel maar twee keer per jaar van het eiland af mocht. Gravure van Jakob van der Schley uit 1752.

Het is Plesmans eerste huwelijk. Susanna zal met hem in 1726 meegereisd zijn naar Malakka in Maleisië, waar Plesman is aangesteld als predikant, en vervolgens in 1730 naar Onrust.

Het eilandje Pulau Onrust (Scheepseiland) voor de kust van Batavia is maar 3,5 vierkante kilometer groot. Ten tijde van de VOC was er een stadje gevestigd met woningen, pakhuizen, scheepstimmerwerven en het tuighuis, waar VOC-schepen werden hersteld en soms ook nieuw gebouwd. Het VOC-personeel zat er feitelijk gevangen; het mocht maar twee keer per jaar van het eiland af.

Susanna Voltelen overlijdt in 1736 in Batavia op een leeftijd van 38 jaren oud.

Het bestaan van Eldert Ongewassens tweede, Pietronella Aletta Ongewassen, volgt uit een verzoekschrift uit 1737 van Cornelis Breekpot aan de Raad van Indie om zijn schoonzus inwoning te verschaffen, wellicht vanwege de dood van haar moeder Susanna Voltelen in 1736. Haar ouders zijn beiden overleden en haar voogd is Christiaan Wijardi Plesman, de tweede man van haar moeder.

Bronnen en verantwoording

Nederlandse Leeuw 1969

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen