Haan de-Waterreus

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(L'École Supérieure de Peinture)
(L'École Supérieure de Peinture)
Regel 29: Regel 29:
 
Cas komt aanvankelijk als 21-jarige Cas bij zijn vader in het bedrijf werken. Hij vertoont hetzelfde talent als zijn vader en grootvader op het gebied van tekenen en decoreren. Hij heeft echter grootse plannen. Na een jaar werken bij zijn vader schrijft hij zich voor een opleiding aan [http://www.vanderkelen.com/UK/history.html ''L'École Supérieure de Peinture''] in Brussel. Dit Franstalig instituut, onder leiding van directeur Pierre Logelain staat hoog aangeschreven. Hij gaat wonen aan de Rue Orléans 17 te Brussel.  
 
Cas komt aanvankelijk als 21-jarige Cas bij zijn vader in het bedrijf werken. Hij vertoont hetzelfde talent als zijn vader en grootvader op het gebied van tekenen en decoreren. Hij heeft echter grootse plannen. Na een jaar werken bij zijn vader schrijft hij zich voor een opleiding aan [http://www.vanderkelen.com/UK/history.html ''L'École Supérieure de Peinture''] in Brussel. Dit Franstalig instituut, onder leiding van directeur Pierre Logelain staat hoog aangeschreven. Hij gaat wonen aan de Rue Orléans 17 te Brussel.  
  
Naast de dagopleiding van ''L'École'' gaat Caspar de avondcursus ''Composition Ornementale, Premier Degré'' volgen aan de [https://en.wikipedia.org/wiki/Acad%C3%A9mie_Royale_des_Beaux-Arts ''Académie Royale des Beaux-Arts'']. Ondanks zijn volle programma houdt Cas genoeg tijd over voor vertier  Op zijn 22e verjaardag wordt er gefeest in Taverne Georges aan de ''Chaussée d'Ixelles''. Na een stevige borrel besluit een groep internationale medestudenten een vriendschapsverdrag te sluiten. Hans Platow, zoon van een schilder in Hamburg, stelt dit op schrift:
+
Naast de dagopleiding van ''L'École'' volgt Caspar de avondcursus ''Composition Ornementale, Premier Degré'' aan de [https://en.wikipedia.org/wiki/Acad%C3%A9mie_Royale_des_Beaux-Arts ''Académie Royale des Beaux-Arts'']. Ondanks zijn volle programma houdt Cas genoeg tijd over voor vertier  Op zijn 22e verjaardag wordt er gefeest in Taverne Georges aan de ''Chaussée d'Ixelles''. Na een stevige borrel besluit een groep internationale medestudenten een vriendschapsverdrag te sluiten. Hans Platow, zoon van een schilder in Hamburg, stelt dit op schrift:
  
 
{| style="color: black; background-color: #f2f2f0;"
 
{| style="color: black; background-color: #f2f2f0;"

Versie van 20 mrt 2016 om 00:34

UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Bestand:1920 cas en angelina titelfoto.jpeg
Detail van de verlovingsfoto van Angelina Waterreus (ca. 26 jaar) en Caspar Franciscus (Cas VI) de Haan (ca. 29 jaar) rond 1918/1919. Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Deze pagina beschrijft Caspar VI de Haan (1889), Angelina Adriana Josephina Maria (Lina) Waterreus (1892), hun huwelijk en hun gezin.

Inhoud

Caspar VI de Haan (1889)

Caspar Franciscus (Cas VI) de Haan op 18-jarige leeftijd (1907). Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Caspar Joseph Marie (Cas VI) de Haan is de zoon van Caspar Franciscus (Cas V) de Haan en Maria Martina Peeters. Hij werd geboren in 1889 in Eindhoven en overleed aldaar in 1962 op een leeftijd van 72 jaren.

Zoals zovele Hanen is Caspar begraven op het St. Catharinakerkhof te Eindhoven. Zijn voorouders, een oud Eindhovens geslacht, worden op de pagina De Haan, Familie beschreven.

Jeugd van Caspar VI

Caspar Franciscus (Cas VI) de Haan, geboren in 1889, is het derde kind van Caspar V en Maria Peeters. De bevalling is in het Stratumseind 43 in Eindhoven, het ouderlijk huis. Als hij vijf jaar oud is verhuizen zijn ouders naar de Kerkstraat. Cas krijgt op de lagere school in de 6e klas al vreemde talen, ter voorbereiding van de middelbare school. Cas kiest Frans en Duits, hetgeen hem later van pas zal komen als hij gaat studeren in Brussel.

Caspar volgt daarna de ambachtsschool, mede door zijn vader opgericht, om het schildersvak onder de knie te krijgen. Zijn eerste keus, de Rijks-HBS in Helmond waar een aantal neven op zitten, wordt namelijk afgewezen op aanraden van de geestelijken die het ouderlijk huis frequenteren.

L'École Supérieure de Peinture

Cas komt aanvankelijk als 21-jarige Cas bij zijn vader in het bedrijf werken. Hij vertoont hetzelfde talent als zijn vader en grootvader op het gebied van tekenen en decoreren. Hij heeft echter grootse plannen. Na een jaar werken bij zijn vader schrijft hij zich voor een opleiding aan L'École Supérieure de Peinture in Brussel. Dit Franstalig instituut, onder leiding van directeur Pierre Logelain staat hoog aangeschreven. Hij gaat wonen aan de Rue Orléans 17 te Brussel.

Naast de dagopleiding van L'École volgt Caspar de avondcursus Composition Ornementale, Premier Degré aan de Académie Royale des Beaux-Arts. Ondanks zijn volle programma houdt Cas genoeg tijd over voor vertier Op zijn 22e verjaardag wordt er gefeest in Taverne Georges aan de Chaussée d'Ixelles. Na een stevige borrel besluit een groep internationale medestudenten een vriendschapsverdrag te sluiten. Hans Platow, zoon van een schilder in Hamburg, stelt dit op schrift:

Eine Herzliche Erinnerung am 26 November 1911 in Brüssel, da wir mit unserem ein vergessenem Mitgenossen CASPAR DE HAAN seinen zweu und zwanzigsten Geburtstag feierten wollen wir nicht vergessen und stätter Erinnerung gedenken. Unterzeichnen wir: Hans Platow (Hamburg), Fridric Homeyer (Huren Werne Westfalen), Heinrich Estenfelder (Geroszhofen Bayern), Josef Barwik (Oestereich, Simon de Aldecoa (Vitoria Espagna), Jan Claes.

Zijn moeder schrijft hem geregeld, altijd met de vermaning om toch wat zuiniger te zijn, en met enkele regeltjes van vader Caspar. Als zijn vader hem schrijft wordt Cas aangespoord om zich professioneel goed te oriënteren en zich bepaalde schilderstechnieken eigen te maken.

Cas heeft ook heimelijk een vriendinnetje in Brussel; Maria. Haar ouders weten van niets en de geliefden ontmoeten elkaar in een tramhuisje op de Place Liedts of Place St. Jean of bij de kerk, waar het meisje zingt in het kerkkoor. Na zijn vertrek uit Brussel eindigt het prille geluk.

Op de Academie Royale des Beaux Arts behaalt hij een eerste prijs, en laat zijn vader overkomen naar Brussel om deze in ontvangst te nemen.

Als het muziekgezelschap 'Guides de Bruxelles' ter ere van de prijswinnaar het Wien Nederlands Bloed door de adren vloeit speel, raakt de jonge Cas zó geëmotioneerd dat hij niet in staat is om de prijs in ontvangst te nemen. Zijn vader niet dat voor hem.

Als Cas een uitnodiging krijgt voor een Italiaanse studiereis, vindt zijn vader het welletjes; Cas komt terug en gaat bij zijn vader in het schildersbedrijf werken.

Angelina (Lina) Waterreus (1892)

Angelina Adriana Josephina Maria (Lina) Waterreus is geboren in 1892 in Roermond. Zij is de dochter van Marcus Cornelius Josephus Waterreus en Maria Elisabeth Hubertina (Marieke) Tijssen.

Angelina overlijdt in 1987 in Eindhoven op een leeftijd van 95 jaren. Zij is bij haar man begraven op het St. Catharina kerkhof te Eindhoven. Haar voorouders worden op de pagina Waterreus, Familie beschreven.

Jeugd van Lina Waterreus

Rechts: Angelina Waterreus (15 jaar) met haar zusjes en broer uit het tweede huwelijk van haar vader vlnr Maria (Mia) Waterreus (1897), Elisabeth (Betsie) Waterreus (1900), Adrianus (Arie) Waterreus (1902), Gerardina (Gerry) Waterreus (1905). Foto: ca. 1907

Bij de doop van Lina zijn haar grootouders Tijssen-Franssen peter en meter . Als Lina ongeveer 1 jaar is sterft haar moeder. Zij wordt grotendeels opgevangen door haar oma Waterreus, die als weduwe boven woont (waar? CHECK).

Lina heeft op de lagere school les van mère Ursula en mère Xavier, twee onderwijzeressen die zijn opgeleid door haar grootvader Jacob Waterreus op de Normaalschool van Roermond.

Na de lagere school maakt zij drie vervolgklassen mee en gaat daarna vier jaren intern op de Normaalschool te Roermond. Hierna geeft ze een half jaar les. Ze wil graag weg van huis vanwege haar stiefmoeder Bernardina Frerkers, de tweede vrouw van haar vader, die aan de drank raakt. Lina bekent later dat zij het, als kind, verschrikkelijk vond om bier voor haar te kopen.

Lina Waterreus op 16-jarige leeftijd op vakantie in Doornik (1908)

Ze solliciteert actief en met resultaat. Ze kan als 21-jarige aan de slag als onderwijzeres op de openbare jongensschool Blaarthem in Gestel bij Eindhoven. Haar oom Louis Stokvis zit in Gestel in de Raad en heeft bemiddeld bij de sollicitatie. Als Lina benoemd is en kennis maakt met het hoofd van de school weet deze niet wie er gesolliciteerd heeft.

Lina is aanvankelijk in de kost in de nabijheid van kruising Hoogstraat-Genneperweg, later op de Grote Berg in Eindhoven. In die tijd heeft zij kennis met Johannes Otterdijk, Duits leraar, wiens moeder in Tongelre woont. Met Otterdijk gaat Lina wel eens schaatsen in Gestel op de ondergelopen weilanden. Otterdijk vertrekt op een gegeven moment naar Hengelo.

Cas VI de Haan en Lina Waterreus

Verlovingsfoto van Angelina Waterreus (ca. 26 jaar) en Caspar Franciscus (Cas VI) de Haan (ca. 29 jaar) rond 1918/1919. Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Angelina (Lina) leert Caspar kennen via haar vriendin Maria Catharina Mathea (Zus) de Haan, zuster van Caspar, die jaloers wordt als Caspar kennis met haar krijgt.

Caspar heeft als hij Lina ontmoet nog een vriendin in Roermond. Het verhaal gaat dat als hij Lina leert kennen in Eindhoven, hij haar vraagt of zij een brief wil meenemen voor zijn vriendin. Dat weigert Lina.

Het gezin de Haan bij de geboorte van Kees in 1931.
Who is who; de namen bij de gezichten op de foto van de geboorte van Kees de Haan in 1931

Caspar en Angelina trouwen in 1919. Zij krijgen samen 10 kinderen. Tenzij anders vermeld is Eindhoven de plaats van geboorte en het eventuele overlijden;

  1. Caspar Antonius Josephus Maria (Cas VII) de Haan (1920 - 1992), huwt tweemaal; 1) Josephina Maria Francisca (Fien) Vernimmen, 2) Marie Berendina (Marijke) Ploegsma.
  2. Marcus Jacobus Caspar (Max) de Haan (1920 - 2007), huwt Regina Elisabeth (Gien) Swertz.
  3. Maria Henriëtte Angelina (Mieke/Mia) de Haan (1921 - 2012, Valkenswaard), huwt Henricus Johannes (Hein) Bannenberg.
  4. Angelina Maria Adriana (Angeline) de Haan (1922 - 2011, Amsterdam), huwt Nicolaas Marinus (Niek) Josephus Jitta.
  5. Joseph Anton Marie (Jos) de Haan (1924), huwt tweemaal; 1) Paula Kok, 2) Cornelia Johanna Josephina (Lyd) Rombauts
  6. Adrianus Willibrordus Marie (Ad) de Haan (1926), huwt Gerarda Wilhelmina Maria (Ger) Looman.
  7. Henricus Martinus Josephus (Harrie) de Haan (1929 - 2000, Los Alamos,Spanje), huwt Mathilde Josepha Maria (Hilde) Daemen. Na een scheiding is zijn partner Nan van Rooyen.
  8. Cornelis Gerardus Marie (Kees) de Haan (1931 - 1990, Antwerpen), huwt Joanna Maria (Joany) Daems.
  9. Louise Gertrude Maria Christiana Adriana (Wies) de Haan (1934), huwt Joseph Arnold Gerard (Jos) van der Sommen.
  10. Cornelia Wilhelmina Maria (Corrie) de Haan (1936), huwt Petrus Hubertus Josephus (Piet) van Doorne.

Het jonge gezin jaren rond de Tweede Wereldoorlog

De eerste 5 kinderen van Cas en Lina, vlnr: Caspar, Mia, Max, Angeline en Jos, ca 1925. Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Economisch zit het in de vooroorlogse jaren niet mee voor het jonge gezin.. Als de eerste kinderen worden geboren, de tweeling Cas en Max, moet er geld worden geleend. Ook de verhoudingen in de familie van Caspar zijn slecht. De aanvankelijke vriendschap van Lina met haar schoonzusje Jet, die zij via het onderwijs in Eindhoven had leren kennen, slaat om in een zware terughoudendheid.

Als de vader van Cas sterft (1927) is de ruzie in de familie op haar hoogtepunt. Lina lijdt hieronder en krijgt een miskraam. Ze zal, als ze ouder is en haar kinderen huwen, altijd erop aandringen om de vrede in de familie te bewaren.

Rond 1927 laat Caspar een nieuwe woning bouwen met werkplaats aan de Kerkstraat 7 te Eindhoven. Op de plaats van de nieuwbouw staat dan nog een klein pandje met een zijpoort, dat in gebruik was door H.I. Minderhout. Eerder woonden daar kapper Daniel L. Dingen en daarvoor L.J.A.M. Noor, slager. De architect is Martien van Beek, een broer van Caspars schoonzus ??? CHECK , reden waarom hij daarna nooit meer voor architectenbureau de Bever Sr. mag schilderen.

De tweeling Max (links) en Cas de Haan op de motorkap van een T-Ford met hun tante en zus van hun vader Addy de Haan (1903) voor het ouderlijk huis Kerkstraat 20 in Eindhoven. Boven de winkelruit rechts staat ” Kluitmans & “ te lezen (foto 1924).

In de crisisjaren voor de Tweede Wereldoorlog (1928-1932) heerst er grote malaise in het schildersvak. Uit nood richt Cas een handelszaak op in glas en verf, naast het bestaande schildersbedrijf. Ook tijdens de oorlog is het nog moeilijk aan de kost te komen. Samen met zijn dochter Mia gaat Cas in de jaren 1942-1943 met de fiets de dorpen af, naar Eersel, Meerveldhoven, Valkenswaard, om verf te verkopen..

Lina heeft een brede interesse voor de natuur en ze kent, mede door haar opleiding, zeer veel planten bij naam. Ze stimuleert haar kinderen ook hierin. Als een van hen zich verveelt, heeft ze onmiddellijk een karweitje voor hem of haar klaar.

Lina's vader, Marcus Waterreus, kan het goed stellen met zijn dochter en haar man Casper. Hij komt op latere leeftijd dikwijls op de Kerkstraat logeren. Hij is ook in Eindhoven gestorven en begraven op het St. Catharinakerkhof.

Op 1 april 1932 wordt ter ere van Lina's 40e verjaardag een kindercabaret gehouden; ze krijgt een zilveren drijfschaal cadeau.

Op 6 december 1942 wordt Eindhoven gebombardeerd (Demer) als Max de Haan hockey speelt in Schijndel (? CHECK ). Eindhoven wordt daags voor bevrijding, op 19 september 1944 ook gebombardeerd.

Caspars sociale en maatschappelijke leven

Caspar is een geziene gast in Eindhoven. Hij ontvangt graag bezoek aan huis in de Kerkstraat. Hij drinkt dan een glaasje wijn mee met gasten, of het nu zijn broers of zussen zijn, in het bijzonder zijn broers Sjef en Hub, of de deken van Eindhoven, een van de kapelaans van de Catharinaparochie, of paters Augustijnen. Hij bezoekt graag restaurant Schimmelpenninck en later ook (cafe? CHECK ) Wildeman.

Zijn beste vrienden zijn Wim Vossen (scheikundeleraar op het Gymnasium), Pieter van der Velden (aannemer), Wim van Doorne (DAF) en Ad den Baas (van Philips). Zijn dochter Corry trouwt met Piet van Doorne, zoon van Wim van Doorne.

Caspar vervult een aantal maatschappelijke en sociale posities:

  • Medeoprichter van de Katholieke Kring in Eindhoven.
  • Lid van de commissie schoolverzuim, meerdere jaren achtereen.
  • Bestuurslid van de Vereniging de Bouwkundige Vakken.
  • Lid van de vereniging Katholiek lager onderwijs.
  • Secretaris van de Vincentiusvereniging te Strijp.
  • Secretaris van het St. Catharina gilde Eindhoven-stad, zoals zijn vader en grootvader.
  • Lid van de gezelligheidsverenigingen "Kaart en Keu" en "Het verzetje"

De zaak

AANVULLEN

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

Vier generaties Caspar de Haan. In het schilderij Caspar Antonius Josephus Maria (Cas VII) de Haan (1920, tweelingbroer van Max de Haan. In levenden lijve, vlnr: Caspar Franciscus Maria (Cas IX) de Haan (1977), Caspar Johannes Maria (Cas X) de Haan (2009), en Caspar Maria (Cas VIII) de Haan (1949). Rechts op de achtergrond een schilderij van voorvader Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851). In het Eindhovense blad FRITS verschijnt dit artikel.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed metus urna, consectetur sit amet pharetra a, aliquam et dui. Cras molestie auctor molestie. Quisque justo diam, placerat id dapibus sit amet, commodo a eros. Sed tempor tempus neque et luctus. Fusce tristique ligula sed dui vehicula vestibulum. Etiam ac sem a arcu luctus tincidunt eu non nisl. Maecenas in sapien ut felis ultricies ullamcorper vitae quis velit.

Nulla suscipit augue id purus dictum ac mattis metus interdum. Nam elit mi, sodales eu sollicitudin nec, porttitor a lacus. Nunc tristique, nulla non ultricies ultrices, justo elit elementum enim, eu placerat elit augue sit amet lacus. Vivamus sed diam quam, nec tincidunt justo. Nam venenatis pretium quam ut rutrum. Nullam auctor urna non sapien dignissim adipiscing. Nullam at lorem a dolor ultricies pharetra.

Lina na het overlijden van Cas

Angelina Waterreus op latere leeftijd Foto: privé-archief.

Als Caspar de Haan overlijdt in 1962 op een leeftijd van 72 jaren, blijft Lina nog 7 jaar in de Kerkstraat 7 wonen; boven de zaak die door haar zoon Caspar is overgenomen. In 1969 verhuist zij naar het bejaardencomplex Huize Den Elzent aan de Felix Timmermanslaan te Eindhoven.

Als in hetzelfde jaar haar zoon Ad uittreedt als pastoor, trekt ze zich dit zwaar aan. Ze gaat op verschillende plaatsen bij haar getrouwde kinderen logeren (o.a. Angeline in Amsterdam, Mia in Waalre en Corrie in Eindhoven) en wil niet meer terug naar Huize Den Elzent. Hoe moeilijk het ook is voor haar om uit de Kerkstraat weg te gaan, toch keert ze terug en stelt zich betrekkelijk vlug op haar gemak in haar nieuwe behuizing.

Als weduwe gunt zij zich de tijd om wat meer van de wereld te zien. Zij bezoekt haar kinderen in het buitenland regelmatig, zoals Angeline die verpleegster in Davos is en Max die in Madrid woont, maar ook haar neef Jean Tijssen in Portugal. Ook vergezelt zij haar kinderen vaak op vakantie naar het buitenland, vooral dochter Angeline en haar man Nick Jozephus Jitta. Ook gaat ze graag naar de Schouwburg

Zij blijft ondanks haar hoge leeftijd zeer goed bij de tijd en heeft een goed oog voor de moderne ontwikkelingen. Zij legt veel herinneringen vast op schrift, maakt reisverslagen, en werkt aan haar memoires. Uit al haar notities en archiefstukken is rond 1990 door Drs. Jean Koenen een boek samengesteld over haar leven, getiteld "Een bloemenkorf vol Souvenirs".

Fotogalerij Caspar VI vroeger

Fotogalerij broers/zussen Caspar VI de Haan

Fotogalerij gezin Caspar VI en Lina

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen