Peeters, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 2 sep 2017 om 18:21
Ga naar: navigatie, zoeken
.
> > > UNDER CONSTRUCTION < < <
.
Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe
De Haan-Swertz
De Haan-Waterreus
De Haan-Peeters
de Haan Peeters

Deze pagina beschrijft de voorouders van Maria Martina Peeters (1862), dochter van Peter Arnoldus Peeters (1803). Zij is voorouder van Marcus Jacobus Caspar Maria (Max) de Haan (1920). Door haar huwelijk met Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851) verdwijnt de achternaam Peeters bij haar verdere nakomelingen.

Inhoud

Arnoldus Johannes Peeters (vóór 1718)

Arnoldus Johannes Peeters is geboren vóór 1718. Hij huwt Dimpna Melskens (ook voorkomend als Dijmphna en Digna) in 1736 in Luyksgestel. Dimpna is geboren in 1717 te Luyksgestel, dochter van Joannes Melskens en Catharina Damen. Arnoldus en Dimpna krijgen 5 kinderen, allen geboren in Luyksgstel, waarvan één (Cornelius, 1742) vroeg overlijdt. Een later kind krijgt dezelfde naam. De kinderen die de volwassenheid bereiken:

  1. Joannes Peeters (1740),
  2. Petrus Peeters (1752),
  3. Cornelius Arnoldus (Cornelis) Peeters (1754 - 1822), huwt Maria Cornelia van der Sterren.
  4. Elisabeth Peeters (1757),

Arnoldus Johannes Peeters overlijdt in 1766 in Luyksgestel op een leeftijd van meer dan 48 jaren. Zijn vrouw overlijdt in 1730.

Cornelius Arnoldus Peeters (1754)

Cornelius Arnoldus Peeters, verder Cornelis genoemd, is geboren in 1754 in Luyksgestel. Hij is de zoon van Arnoldus Johannes Peeters (1730) en Dimpna Melskens. Cornelis huwt Maria Cornelia van der Sterren in 1802 in Luyksgestel. Maria Cornelia is geboren in 1770 in Luyksgestel, dochter van Petrus van der Sterren en Henrica Meijs.

Van hun vier kinderen sterft Maria Dijmpna (1805) vermoedelijk als kind, omdat en later kind dezelfde naam krijgt. Allen zijn in Luyksgestel geboren.

  1. Peter Arnoldus Peeters (1803 - 1879), huwt Maria Martina Schoenmakers.
  2. Maria Dijmpna Peeters (1808), huwt in 1840 Johannes Rombouts (1803)
  3. Hendrica (Henriette) Peeters (1811), huwt Adrianus Hoex (1810)

Cornelis Arnoldus Peeters overlijdt in 1822 in Luyksgestel op een leeftijd van 68 jaren, zijn vrouw . in 1832, ook in Luyksgestel op een leeftijd van 63 jaren.

Peter Arnoldus Peeters (1803)

Peter Arnoldus Peeters is geboren in 1803 in Luyksgestel, zoon van Cornelis Arnoldus Peeters (1754) en Maria Cornelia van der Sterren. Hij huwt Maria Martina Schoenmakers (Schoenmaekers) in 1850 in Luyksgestel. Hij is al 46 jaar oud; zij bijna 19 jaar.

Maria Martina is geboren in 1831 in Luyksgestel, dochter van Joannes Baptist Schoenmakers (Schoenmaekers) en Catharina Elisabeth (Catariena Elisabeta) Ververs. Haar vader en moeder staan beschreven als koopman respectievelijk landbouwster.

Peter Arnoldus Peeters overlijdt op 1879-11-14 in Luyksgestel op een leeftijd van 76 jaren. Zijn vrouw overlijdt in 1868 in Luyksgestel op een leeftijd van 37 jaren.

De familie Peeters en Schoenmakers waren koperteuten die handel dreven op Denemarken

  • 1850 Koopman
  • vanaf 1859 Bouwman
  • vanaf 1861 Bouwman
  • 1876 Grondeigenaar

Opgesteld door J.A.M. de Haan Cz.:

Maria Martina Schoenmakers bouwvrouw

Kinderen van Maria Martina Schoenmakers (Schoenmaekers) en Peter Arnoldus Peeters, Luyksgestel tenzij anders genoemd overlijdt ongeveer 2 maanden na geboorte Maria Peeters (1861).

  1. Johannes Cornelis Peeters (1851), koopman/leerlooier/sigarenfabrikant, huwt Gerdina van Nuijs, geboren 1850. Hun kind A. J. wordt priester
  2. Maria Catharina Peeters (1852), huwt Johannes Antonius Verhoeven, klerk der Secretarie/burgemeester
  3. Maria Elisabeth (Liza) Peeters (1854 - 1941), huwt Johannes Rombauts (1842), koopman.
  4. Petrus Johannes Peeters (1856 - 1917), huwt Elisa Maria Anna Maas in 1897 in Valkenswaard..
  5. Arnoldina Peeters (1859).
  6. Maria Martina Peeters (1862 – 1954, Eindhoven), huwt Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851)
  7. Maria Dimphna Peeters (1864).
  8. Hendrika (Jet) Peeters (1866).


zoon Petrus Johannes Peeters (1856)

Jos de Haan

Petrus Johannes Peeters is opgeleid als haarteut en zat al in 1871 in het buitenland. Hij heeft enige jaren als zodanig in Dingelstadt (bij Heiligenstadt, het centrum van de haarteutenhandel) in Duitsland gewoond en gewerkt, heeft in die tijd geregelde briefwisselingen met pa, zit ook in het buitenland in 1879 bij het overlijden van zijn vader en ging in 1882 als haarteut naar de v.C. naar het handelskantoor van de firma “Wijnen en Heesters” in New York aan de 62 Ast 12th Avenue. Hij nam in 1893 met Jan Rombauts (Familie van de echtgenote van J.A.M. de Haan) de “Firma Wijnen en Heesters” over (daar sinds 1865 gevestigd). Vanaf dat moment heette het handelshuis “Peeters en Rombauts, Importeurs of humaan Hari”.

Van Petrus Johannes is een brief bewaard gebleven dd. 6 januari 1893 aan zijn zuster Maria (mijn grootmoeder) waarin hij schrijft dat hij blij was dat het haar weer zo goed ging. (Maria had hem geschreven dat zij in Amsterdam in het Ziekenhuis lag). De brief luidt als volgt:

Marie ik ben blijde, dat het zo goed met U uitgevallen is, tenminste dat gij geen operatie hebt behoeven te ondergaan. Ik wens dat gij het pas begonnen jaar in gezondheid in den kring Uwer familie zult mogen doorbrengen en U de heer een lang en gelukkig leven schenken. Ik had van Henriëtte (zuster van Maria Martina) een briefje eer gij naar Amsterdam vertrokken waart, maar zij schreef er mij niets van.; zij zal mij zeker niet ongerust hebben willen maken.
Heden kreeg ik tijding van zwager Jan Rombauts (ook een typische teut). Hij schreef mij dat de vrouw van Sebastian van den Boer, die te Luijksgestel bij het raadhuis woont, overleden is; wat is het toch gouw met den mens gedaan; dezen zomer ben ik er nog zo dikwijls met den burgemeester (zijn zwager) geweest en dan was zij altijd zo plezierig. Die man blijft er hard voorzitten. ................
Wenst Cas en de kinderen, Henriëtte en Dymphna (zijn zusters) alsook Marie (zijn zuster) die bij U woont voor mij een Zalig Nieuwjaar en wees hartelijk gegroet van uw liefhebbende broeder Petrus Johannes. De complimenten van Jan Rombauts (zijn zwager gehuwd met Elisabeth Peeters) en de gebroeders Heesters. Ik sluit ook twee prentjes in voor Cas (Casper VI) en Jetje (zijn zusje Maria Henriëtte Josephine)"

Uit het voorgaande blijkt dat Maria Martina ernstig ziek is geweest, hetgeen overeenstemt met het bekende feit dat Opa de Haan, gehuwd Maria Martina Peeters, een nieuwe vloer voor de Kruiskapel in Luijksgeste zou laten aanbrengen indien zijn echtgenote beter zou worden. De nieuwe vloer is ook aangelegd, bestaande uit gekleurde Belgische cementtegels (bij latere restauratie van de kapel is deze vloer weer verwijderd en vervangen, respektievelijk gerestaureerd tot de oorspronkelijke rode plavuizenvloer.)!

Einde 19-de eeuw keerde Petrus Johannes weer terug naar Nederland, trouwde in 1897 met Elisabeth Maria Anna Maas uit Valkenswaard en begon in Eindhoven een sigarenfabriek met zijn broer Johannes Cornelis (de schoonfamilie van P.J. was zeer vertrouwd met de sigarenindustrie. Valkenswaard telde in die tijd tientallen sigarenfabriekjes. De sigarenfabriek van de Gebs. Peeters was gevestigd op de Keizersgracht in Eindhoven, terwijl de familie van P.J. woonde op het Stratumseind. Toen P.J. stierf in 1917 is de fabriek van de hand gedaan. Petrus Johannes Peeters is nooit in Denemarken geweest.

schoonzoon Johannes Rombauts (1842)

Jos de Haan

Johannes was brouwer en koopman en woonde in Luijksgestel volgens de Citadel, akte band Ehv. nr. 66, mem.v.successie. Zijn vader en moeder waren Adrianus Rombouts (uit Luijksgestel) en Maria Anna Claes (uit Postel). Johannes ondertekent op 11 november 1887 het aangepaste reglement van het St. Martinus Gilde te Luijksgestel als J.Rombauts Azn. Bij Johannes en zijn echtgenote Elisabeth waren in huis de zuster van Johannes: Elisabeth, en de zuster van Elisabeth: Maria Martina (de grootmoeder van J.A.M. de Haan) TanteLisa , zoals zij werd genoemd, woonde toen zij op hoge leeftijd was, in Eindhoven op de Willemstraat bij haar zusters Henriette enDymphna. Als haar zusters (Maria Martina ging daar ook dikwijls kaarten) kaartten, zat tante Lisa langs de kachel op een stoel. Zij was de oudste! Van Tante Lisa stamt in de familie het gezegde:: Al wa na negene op straat loopt is volk van tut"

KINDEREN UIT DIT HUWELIJK GEBOREN -- Petrus Adrianus, geb. Luijksgestel,. 3-10-1878, was witheer in de abdij van Posatel, alwaar hij ook is overleden. Een foto van zijn graf is in bezit van J.A.M. de Haan -- Maria Anna, geb. Luijksgestel 6-7-1880, trad in het klooster als zuster Imelda. Laatstelijk woonde zij te Valkenswaard, alwaar zij in 1926 is gestorven. -- Adrianus Johannes Rombauts, geb. Luijksgestel 10-7-1882. Moeder Elisabeth woonde in wijk A nr. 59

uit Jos documentatie

De familie Peters waren landbouwers en zeer vermogend. Bij zijn overlijden liet Petrus Arnoldus Peeters 93 percelen grond na !

Peter Arnoldus huwde met Maria Martina Schoenmakers. Zowel de familie Schoenmakers als de familie Peeters behoorden in Luyksgestel tot de z.g. teutenfamilies. De teuten in de Brabantse Kempen, internationaal reizende handelaren, handelden in koperwaren, menselijk haar, textiel, huiden en ook in bloedzuigers.

De Luyksgestelse teuten handelden speciaal in koperwaren. Zij verkochten deze koperwaren in Denemarken, aanvankelijk in het teutencentrum Flensburg (alwaar van ouds een koperfabriek was die de teuten koperwaren leverde); later kregen de teuten een magazijn in Horssens, dat sedert ca 1602 100 jaar hoofdvestiging bleef.

Reeds in 1625 komen Nederlandse namen voor in het belastingboek van Horsens.

De oudere neef van Peter Arnoldus, Petrus Cornelis Peeters kreeg, als leider van de compagnie van teuten, in 1839 toestemming om een fabriek te kopen in Horssens voor 35000 rijksdaalders, af te lossen in 13 jaar. In deze fabriek werd koper gegoten en werden koperwaren gefabriceerd door in meerderheid Deense werknemers voor de verkoop door de teuten tot in verre omgeving.

Na 1846 kwam veel tegenwerking (concurrentie) door Denen, hetgeen resulteerde in een verbod in 1861 voor de Luyksgestelse teuten om in Denemarken handel te drijven in koperwaren.

Petrus Arnoldus trok, tezamen met zijn oudere neef Petrus Cornelis, op 7 september 1848 uit het gezelschap en gingen terug naar Luyksgestel. Nu nog staat in Horssens een fabriek Peterssen en Larssen, waarvan een der oprichters Petrus Cornelis was.

Peter Arnoldus Peeters was tezamen met zijn echtgenote medeeigenaar (tezamen met Ida Clasina Rovers, weduwe van johannes Nepomecenus Schoenmakers) van de H.KruisKapel met ondergrond van Luyksgestel.

Op 20 juli 1900 verkochten hun erfgenamen, de kinderen Peeters (waaronder Oma de Haan-Peeters) en Ida Clasina Roovers de kapel met ondergrond met sectie A nummer 416, groot 63 centiaren, op een openbare veiling in Luyksgestel voor notaris van Galen uit Valkenswaard; er werd voor de kapel niet hoger geboden dan de inzet van Fl. 100,-- van Johannes Antonie Verhoeven, burgemeester van Luyksgestel, die achteraf handelde in opdracht van het kerkbestuur.

Van hun kinderen huwde Maria Martina met Caspar de Haan uit Eindbhoven en vestigden haar twee jongere zusters zich met een modezaak in Eindhoven.


Peter Arnoldus is overleden op 14 november 1879.

titel

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen