Haan de-Peeters

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 13 feb 2016 om 18:41
Ga naar: navigatie, zoeken
UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Het echtpaar Caspar Franciscus (Cas V) de Haan en Maria Martina Peeters. Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Deze pagina beschrijft het huwelijk en gezin van Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851) en Maria Martina Peeters (1862). Hij is grootvader van Marcus Jacobus Caspar (Max) de Haan (1920).

Inhoud

Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851)

Caspar Franciscus (Cas V) de Haan, zoon van Caspar (Jebke) (Cas IV) de Haan is geboren in 1851 in Eindhoven.

In zijn jonge jaren is Casper misdienaar in de St. Catharinakerk. Zijn familie staat op goede voet met de geestelijkheid, en Caspar is jaren misdienaar. Hij schrijft als 10-jarige een nieuwjaarswens aan de deken en kapelaans van de St. Catharinaparochie.

De Eerste Nieuwjaarswens die ik U Eerwaarden Deken als bediende op het altaar als de laatste Uwer leden breng aan U Eerwaardig hoofd en aan U Eerwaarde Here is, dat de Almogende God U rijken zegening geven en dat geen hinderpaal doet U roemrijk plan ophouden, om het sieraad van onze stad Gods tempel op te bouwen en als U God daar in bedankt voor ‘t eerst offer der Heilige mis voor de door U volbrachte taak wil ik Uwen dienaar wezen.
Uwen onderdanigen dienaar C.F. de Haan

De tekst komt van zijn vader, die inhaakt op de bouw van de nieuwe kerk, waarvan op 10 september 1860 de eerste fundamenten worden gelegd.

Caspar zal vermoedelijk al op jonge leeftijd met zijn enige broer, de drie jaar jongere Thijs, in het schildersbedrijf en glazenmakerij van zijn vader zijn gaan werken.

Maria Martina Peeters (1862)

Maria Martina Peeters (1862). Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Maria Martina Peeters, geboren in 1862 in het gehucht Witrijdt bij Luyksgestel, is de dochter van Peter Arnoldus Peeters en Maria Martina Schoenmakers. De familie Peeters wordt beschreven op de pagina Familie Peeters.

Zij gaat in 1881 in Luyksgestel wonen bij haar zuster Elisabeth Peeters, gehuwd Rombauts, vermoedelijk vanwege het overlijden van haar vader in 1879. Haar andere zus is gehuwd met Verhoeven, burgemeester van Luyksgestel.

Maria komt uit een familie van Teuten, reizende kooplieden die internationaal handel dreven door West-Europese landen heen. Teuten handelden in zaken als koperwaren, menselijk haar, textiel, huiden en bloedzuigers. Teuten onderscheidden zich van marskramers door hun strakke organisatie en het werken in compagnieën, zoals een gilde.

De Luyksgestelse teutenfamilie Peeters handelde vooral in koperwaren tussen Denemarken en Nederland. De ouders van Maria waren zeer vermogend. Haar vader Petrus Arnoldus Peeters, tevens landbouwer, laat bij zijn overlijden 93 percelen grond na.

Het gezin van Caspar en Maria

Nazaten van Caspar V de Haan. Klik tweemaal achter elkaar op de foto voor meer detail. NB: ze staan niet in volgorde van geboorte, en ook is niet alle aanhang vermeld.

In 1886 huwt de 34-jarige, Caspar de 11 jaar jongere Maria Martina Peeters, geboren in 1862 in Luyksgestel. Het huwelijk van Caspar en Maria wordt ingezegend in haar geboorteplaats Luyksgestel.

Caspar en Maria gaan na hun huwelijk wonen aan het Stratumseind in Eindhoven, een huis in eigendom van Caspars vader. Na het overlijden van Caspars vader (1894) trekken ze in het ouderlijk huis aan de Kerkstraat. Zijn ongehuwde jongste zusters Louisa en Geertruda gaan in het huis aan het Stratumseind wonen, en beginnen een winkel in kruidenierswaren en drank.

Hun kinderen zijn allen geboren en overleden in Eindhoven, tenzij anders vermeld. Van de 8 kinderen overlijden Henriette Martina Maria, het eerste kind op vroege leeftijd, en Antonius, achtste kind, die slechts een jaar oud wordt.

  1. Marie Henriette Josephine (Jet) de Haan (1888 - 1965), huwt Henri van Lotringen.
  2. Caspar Joseph Marie (Cas VI) de Haan (1889- 1962), huwt Angelina Adriana Josephina Maria (Lina) Waterreus.
  3. Maria Catharina Mathea (Zus) de Haan (1893 - 1973), ongehuwd.
  4. Josephus Petrus Martinus (Sjef/Jos) de Haan (1895 - 1977), huwt Johanna Paulina van Beek.
  5. Martina Elisabeth Johanna (Tiny) de Haan (1897 - 1981), huwt Henricus Franciscus Brackel.
  6. Hubertus Johannes Marie (Huub) de Haan (1898 - 1975), ongehuwd.
  7. Adriana Cornelia Maria (Addy) de Haan (1903 - 1970), huwt Jacobus Hendrikus Maria van der Meulen.

Caspar overlijdt op 19 septemberin 1927, kort voor zijn 76ste verjaardag, tijdens een bespreking aan een hartaanval in Eindhoven. Zijn vrouw Maria overleeft hem ca. 27 jaar en overlijdt in 1954 in Eindhoven op een leeftijd van 91 jaren oud.

Een zakelijk huishouden

Maria is een sober persoon, heel anders dan haar schoonmoeder Hendrika Heezemans, die gul was voor haar kinderen. Het huishouden van Caspar en Maria ademt een zakelijke sfeer. Alle kinderen, met uitzondering van zoon Caspar VI, worden op pensionaten gestuurd. Verjaardagen en Sinterklaas worden nooit uitbundig gevierd.

De jaarlijkse uitspatting is in het najaar als er achter op de achterplaats van hun huis aan de Kerkstraat onder de grote notenboom een varken wordt geslacht. Dochter Henriëtte (Jet) moet meestal, al roerend, het bloed opvangen, het vlees wordt opgezouten zodat het lang bewaard kon blijven, en de organen en andere delen worden verwerkt tot worsten, zult en reuzel. Knecht d'n oude Tyst helpt altijd mee.

Maria’ s soberheid gaat hand in hand met zakelijkheid, misschien het gevolg van haar Teutenafkomst. Ze doet de boekhouding van Caspars schildersbedrijf, de kleine drogisterij en de verfhandel, allen in het pand aan de Kerkstraat gevestigd.

Fotogalerij

Bronnen en verantwoording

  • Prive-archief van Joseph Anton Marie (Jos) de Haan (1924), zoon van Caspar Joseph Marie (Cas VI) de Haan (1889)
  • Mr. A.L.G.M. van Agt, 1976, 400 jaar Hanen. Dit boek van A. van Agt, destijds gemeente-archivaris van Eindhoven, beschrijft de geschiedenis van de familie vanaf haar oorsprong in Borne. De genealogie van de 10 generaties de Haan wordt uitvoerig beschreven.
  • Ed Marcelissen, 1980, Van de verwerije en de glaasenmakerije. Dit boek kwam uit ter ere van het 225-jarig bestaan van het schildersbedrijf Caspar de Haan in Eindhoven.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen