Ekker-Rijshouwer

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 17 aug 2014 om 16:05
Ga naar: navigatie, zoeken
Over de ouders van Bob Swertz; hij een bereisd en toegewijd arts, zij een telg uit oude patriciersgeslachten. Over zijn proefschrift uit 1894 dat nog steeds op internet te koop is, hoe hij omschoolt tot keel-, neus- en oorarts nadat hij tbc oploopt, over zijn broer in de textiel en zijn rentenierende kunstzinnige neef.
Huiselijk tafereel met vlnr Regina Rijshouwer, Derk Willem Ekker en een onbekende die een aanval met een Indonesische kris ensceneert, Jan Pieterszn. Coenstraat nr. 9 (ca. 1902)

Inhoud

Derk Willem Ekker

Derk Willem Ekker, de vader van Bob Swertz, werd geboren in 1863 in Hengelo. Hij overleed in 1939 in Den Haag op een leeftijd van 77 jaren. Hij was de zoon van Hendrik Jan Ekker en Anna Wilhelmina Stork. Hij trouwde Regina Rijshouwer in 1892 in Utrecht. Zijn voorouders en zijn stamboom worden verder op deze pagina beschreven.

Arts in hart en nieren

Derk Willem Ekker op ongeveer 38-jarige leeftijd (1901)

De loopbaan van dokter Derk Willem Ekker wordt beschreven in het Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Op 30 juni 1934 verscheen een artikel over zijn veertigjarig jubileum, toen hij ca. 72 jaar oud was en teruggetrokken leefde in Wassenaar:

VEERTIGJARIG Doctorsjubileum D. W. Ekker

Op 5 juli zal het 40 jaren geleden zijn, dat collega DERK WILLEM EKKER te Leiden den doctorstitel behaalde op proefschrift: Het tellen der Bloedlichaampjes en het bepalen van het Haemoglobuline-gehalte van het bloed aan het dekbed.
Op 16 juni 1892 had hij reeds het artsexamen gedaan- Hij is geboren te Hengelo op 13 Augustus 1862 en bezocht het gymnasium te Kampen. Voordat hij in de praktijk ging, verrijkte hij zijn kennis door een verblijf in 1892 gedurende eenige maanden te Weenen en in 1893 te Berlijn. Daarna vestigde hij zich in den Haag als gewoon arts en eindigde in 1914 hiermee om zich te gaan bekwamen als specialist voor neus-, keel- en oorziekten. Dezen tak der geneeskunde oefende hij van 1906 tot 1928 in den Haag uit en trok zich daarna in Voorburg terug.
Hij was ondervoorzitter der afdeeling, penningmeester van de Koepokvereeniging, secretaris van het Volks-schoolbad en voorzitter van den Volksbond, afdeling 's Hage. In ons Tijdschrift vinden wij een paar artikelen van hem, o.a. in 1917: Vertoon van een lijder bij wien voor 3 ½ jaar het strottenhoofd in zijn geheel is verwijderd en in 1927 vertoonde hij 2 praeparaten, bij een lijkenopening verkregen.
Wij wenschen onzen collega, die thans Wassenaar als rustoord heeft gekozen nog vele goede jaren! P. A. DE WILDE.

Derk Willem begint als huisarts. Hij is een arts in hart en nieren en zijn toewijding voor zijn patienten is groot. Hij wordt 'de God van de Schenkweg' genoemd omdat hij armlastige patienten in die buurt niet laat betalen. Hij loopt tuberculose (tbc) op, waarschijnlijk via zijn praktijk, net zoals zijn schoonzoon Jan Swertz later die ziekte oploopt door contact met een besmette patient. Tbc, ook wel tering genoemd is volksziekte nummer één aan het begin van de 20e eeuw. Er bestaat geen remedie tegen en jaarlijks sterven er ongeveer 10.000 mensen aan.

Derk Willem overwint de ziekte maar kan geen huisarts meer zijn. Hij specialiseert zich op latere leeftijd nog tot neus-, keel- en oorarts. Hij houdt praktijk aan huis en is samen met zeven andere dokters aangewezen als deskundige voor keuringen zoomede voor het onderzoek naar de gehoorscherpte van de aanvragers van een diploma als machinist op grond van gedanen dienst op Nederlandsche koopvaardijschepen al dan niet sleepbooten. Kandidaten konden zich melden alle werkdagen des voor- middags van 10 tot 11 uur. Jan Pieterszoon Coenstraat no. 21, te 's-Gravenhage. aldus het Algemeen Dagblad van 3 januari 1909.

Zijn broer Evert Ekker

Bestand:Evert ekker foto.jpg
Evert Ekker, de vijf jaar oudere broer van Derk Willem op ca. 73-jarige leeftijd (ca 1930)

Terwijl Derk Willem kiest voor een carriere in de medische wereld zoals zijn overgrootvader Albert Hendrik Ekker en grootvader Evert Ekker, volgt zijn 5 jaar oudere broer Evert Ekker meer de voetsporen van zijn vader xxx; hij wordt directeur van de Kon. Weefgoederen Fabriek V/h C. T. Stork & Co en versterkt daarmee de traditionele familieband met de Storken.

Deze Evert Ekker trouwt met Margo Offerhaus, de tante van zijn broers' vrouw Regina Offerhaus, Margo is de elf jaar jongere zus van Betsy Offerhaus, de moeder van Regina. Hendrik Jan, een zoon van Evert, trouwt zoals zovele Ekkers ook met een Stork; Anna Josina Stork. Ze zijn tweedegraads neef en nicht. De vele kronkelige familielijntjes tussen de Ekkers en de Storken zijn goed te zien in de stamboom van de Ekkers. Evert ontvangt een lintje na zijn pensionering en wordt Officier in de orde van Oranje-Nassau.

Zijn neef Evert Cornelis Ekker

Derk Willem's neef Evert Cornelis Ekker, geboren in Kampen, is werktuigkundig ingenieur van beroep, maar zijn grootste liefhebberij blijkt de schilderkunst. Door een erfenis is hij financieel onafhankelijk en dat biedt hem de mogelijkheid zich volledig op het schilderen te concentreren. Evert en zijn vrouw Lucie hebben elk hun eigen atelier en ontvangen veel kunstvrienden, waaronder Jan Toorop, Albert Plasschaert en Théophile de Bock.

Regina Rijshouwer

Regina Rijshouwer (Gien) op 31 -jarige leeftijd

Regina Rijshouwer, de echtgenote van Derk Willem Ekker en moeder van Bob Swertz, werd geboren op 4 januari 1869 in Leiden. Zij was de dochter van Jacobus Petrus (Jakob Peter) Rijshouwer en Elisabeth Frederika (Betsy) Offerhaus. Bij zijn trouwen is de 27-jarige Jakob Peter Rijshouwer nog 2e Luitenant der Artillerie. Bij de geboorte van zijn dochter Regina, 3 jaar later is hij 1e Luitenant Vesting Artillerie.

Haar vader overlijdt jong op 42-jarige leeftijd en wordt in zijn rouwadvertentie genoemd als gepensioneerd Kapitein der Artillerie. Misschien werd hij vaak overgeplaatst; Naast Leiden (geboorte Regina) werden broers van Gien geboren in Vlissingen en Nijmegen. Regina werd Gien genoemd en overleefde haar man met 15 jaar. Ze overleed op 13 juni 1954 op een leeftijd van 85 jaren. Haar voorouders worden verder op deze pagina beschreven.

Huwelijk en Haagse Tijd

Bestand:Coenstraat.gif
De Coenstraat in de jaren 60 vlak voor de sloop
Het WAVO-park in Wassenaar waar Derk Willem Ekker en Regina Rijshouwer hun oude dag slijten.

Na het artsexamen en maandenlang verblijf in Wenen en Berlijn trouwt Derk Willem met Gien in Utrecht (1892). Ze wonen kort in Leiden. Ze staan daar op 10 maart, respectievelijk 8 maart 1893 ingeschreven op het adres Breestraat 155 in het centrum. Dat was toen het hotel le Soleil d'Or. Drie maanden later (juni 1893) wonen ze alweer in Den Haag waar ze hun eerste kind ter wereld brengen; Coos. In totaal krijgen Derk Willem Ekker en Regina Rijshouwer vier kinderen:

  1. Jacobus Petrus (Coos) Ekker (1893, Den Haag - 1947, Den Haag).
  2. Anna Wilhelmina (Wil) Ekker (1895, Den Haag - 1978, Bergen/Noord-Holland)
  3. Henk Ekker (1899, Den Haag - onbekend).
  4. Elizabeth Frederika (Bob) Ekker (1901, Den Haag -1944, Nijmegen).

In Den Haag wonen ze de eerste jaren aan de Jan Pieterszn. Coenstraat nr. 9 en nr. 19. Blijkbaar bewoonden ze de panden tegelijkertijd; er zijn foto's in familiaire setting op beide adressen. Coenstraat 16 was wel het praktijkadres van dokter Ekker.

De wijk was zeer recent opgeleverd en zeer modern; in 1891 werden rioleringsbuizen gelegd en trottoirs aangelegd. De Coenstraat was breder en statelijker omdat het uitkwam op het Bezuidenhoutseweg. Rond 1909 is de praktijk gehuisvest op Coenstraat nr. 21 tot 1928, als Derk Willem zijn loopbaan beëindigd op 66-jarige leeftijd. De Coenstraat is ook een straat die gehavend uit het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 kwam, net zoals het huis van Jan Swertz aan de Daendelsstraat. Hoewel minder beschadigd is het ook gesloopt in de 70'ter jaren om ruimte te maken voor nieuwbouw, zoals Babylon en het Centraal Station.

Op latere leeftijd gaan ze wonen in het WAVO-park in Wassenaar. Het is een van de eerste 'bejaardencomplexen' van de 20e eeuw, ontworpen door de Haagse architect S. de Clerq in opdracht van het echtpaar Van Ommeren-de Voogt. Het complex met de initialen van scheepsvaartmagnaat van Ommeren is gereed gekomen in 1927 en is nu een rijksmonument. Het was in eerste instantie bedoeld als kosteloze huisvesting voor armlastig geworden dames van goede komaf. Derk Willem houdt van ingewikkelde raadsels en wiskunde-opgaven. Hij puzzelt graag en Liek herinnert zich dat hij eindeloos kon turen op een puzzel terwijl hij voortdurend aan zijn (grote) neus trok, totdat hij een stukje in één keer goed legt.

Stamboom Ekker - Rijshouwer

De nazaten van Derk Willem Ekker en Regina Rijshouwer tot en met hun 10 kleinkinderen. De details zijn het beste te zien door het plaatje aan te klikken en als deze in de nieuwe pagina verschijnt wederom aan te klikken.

650px

Fotogalerij

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen