Ekker-van Lidth de Jeude

Uit FamilieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie gerelateerde pagina's in Categorie Ekker-Rijshouwer en kinderen


Uitsnede van een familiefoto met Coos Ekker en Emmy van Swoll, toen nog Emma Elisabeth Petronella van Lidth de Jeude genaamd. Het onderschrift luidt: 'Aanteekenen Henk en Dokie (augustus 1925). De originele foto is te zien in de paragraaf Bob en Jan Swertz in Den Haag. Foto: privé-archief C. Feldhaus, Hoorn.

Inhoud

Jacob Petrus (Coos) Ekker

Jacob Petrus (Coos) Ekker (1893-1947) is het oudste kind van het echtpaar Ekker-Rijshouwer. Hij heeft één broer en twee zussen; Henk (1899), Wil (1895) en Elizabeth (Bob) uit 1901.

Coos Ekker wordt als 19-jarige ingeschreven bij de faculteit Geneeskunde maar studeert af in de rechten. In 1926 werkt hij bij de Vereniging van Nederlandse Werkgevers, later het Verbond van Nederlandsche Werkgevers, waar de familie Stork de scepter zwaait. Wellicht heeft hij die baan te danken aan de innige band tussen de Ekkers en de Storken.

In 1926 is Coos Ekker eerste adjunct-Secretaris van de Vereniging en meer in het bijzonder belast met de werkzaamheden voor het secretariaat van het Centraal Industrieel Verbond. Later werkt hij als adjunct-secretaris bij de Octrooiraad in Den Haag en wordt ambtenaar bij de Economische Voorlichtingsdienst.

Nicht Katrien Swertz herinnert zich een lieve maar ook aparte man, en heel precies. Een andere nicht, Gien Swertz vertelde een grappig voorval. Het regent en zij staat boven aan de trap. Stomverbaasd ziet ze oom Coos van links naar rechts en weer omgekeerd langs de spiegel lopen. Hij probeert uit welke paraplu, van alle gezichtshoeken gezien, het beste bij zijn jas paste.

Katrien Swertz vertelt iets soortgelijks. Hij was trots op zijn dassen, die hij had opgehangen met nummertjes; welke das bij welk pak hoorde. Zijn zussen Elizabeth (Bob) en Wil hebben een keer, uit kattenkwaad, alle dassen aan elkaar geknoopt en uit het raam gehangen.

Het verhaal gaat ook dat hij een keer naar een begrafenis moest en een hoge hoed had geleend. Toen hij terug kwam ’s avonds en de hoed niet meer kon terugbrengen zei hij ongerust tegen zijn moeder Regina Rijshouwer; Moeder, kan die hoed wel een nacht zonder doosje?

Trouwen en kinderen

De twee zonen van Coos Ekker; links Everhard Johan (Eef) Ekker (1927) op ca. 72-jarige leeftijd en rechts Derk Willem Ekker (1923) op ca. 76-jarige leeftijd.

Coos is twee keer getrouwd geweest. Op 9 augustus 1921 huwt hij in Renkum met Jonkvrouw Emma Elisabeth Petronella van Lidth de Jeude (wikipedia) (1897), die zichzelf later Emmy van Swoll noemt. Uit het huwelijk met Emmy van Swoll komen twee zonen voort

  • Derk Willem Ekker (1922- 2007, Quebec), gehuwd met Monique Desjardins.
  • Everhard Johan (Eef) Ekker (1927 - 2000).

Het echtpaar scheidt op 23 november 1940. In 1946 hertrouwt Coos Ekker met Maria Anna Johanna Daniëlle (Ans) Snoek, volgens Katrien Swertz een aardige vrouw.

Zoon Derk Willem Ekker emigreert naar Québec in Canada. Met zijn Franse vrouw Monique Desjardins krijgt hij drie kinderen, waarbij ook een Katrien. Hij heeft bij de spoorwegen gewerkt aan de haven. Gien Swertz heeft nog regelmatig met haar neef gecorrespondeerd; hij schrijft keurig Nederlands en is rond 1999 overgekomen voor een reünie.

De andere zoon Everhard Johan (Eef) Ekker lijkt op zijn vader en is heel precies. Ook zijn zoon Eef (Gijs Ekker) heeft daar iets van meegekregen. Volgens Katrien moesten al zijn speelgoedautootjes naast elkaar gerangschikt worden van groot naar klein voordat hij als klein kind naar bed ging.

Emmy van Swoll

Werkfoto geschoten op de set van 'Een meisje om te stelen' op 27 november 1957. Emmy van Swoll is dan ca. 60 jaar

Emmy van Swoll (wikipedia), ook van Swol genoemd, is de eerste vrouw van Coos Ekker. Zij wordt toneelspeelster en speelt mee in bekende toneelwerken en tv-series.

Ze is geboren op 6 augustus 1897 in Zwolle, Overijssel. Haar ouders zijn Jhr. Everard Johan Karel van Lidth de Jeude en Clara Cornelia Rouffaer. Emmy is wars van het deftige gedoe rond haar adellijke titel en verandert haar lange achternaam in Van Swoll. Haar artiestennaam refereert wellicht naar haar geboorteplaats Zwolle.

Na haar gestrande huwelijk met Coos Ekker in 1940 huwt Emmy van Swoll op 18 maart 1942 in Amsterdam met acteur J.J.M. (Jos) Liesting (1896-1951). Jos Liesting is bekend van theater en speelfilms zoals Morgen gaat 't beter! (1939), Wilton's Zoo (1939) en Willem van Oranje (1934), de eerste Nederlandse geluidsfilm. Jos Liesting speelt daarin de Hertog van Alva.

Shot uit de aflevering Baron Swiebertje met Emmy van Swoll als Barones Henriëtte van Troetelaer tot Stoethaspel (seizoen 1962/1963). De aflevering is te zien op You Tube. Foto/afbeelding: beeldengeluidwiki.nl.

Ze komt pas op latere leeftijd aan het toneel. Zij is leerling van toneelmeester A. W. Stellwagen en debuteert in september 1940 bij de Vereenigde Haagsche Spelers o.l.v. Pierre Balledux.

Ze zal twintig jaar verbonden blijven aan verschillende gezelschappen. Daarna speelt zij als free lance-actrice nog enkele gastrollen en werkt zij voor de televisie en de film.

Katrien herinnert zich een wispelturige dame die op haar tachtigste nog in zwarte laklaarzen tot over haar knieën rondloopt. Ze speelt mee in bekende toneelwerken en TV-series, zoals Swiebertje, De profeet uit de bergen van Stichting Toneelgroep Studio (1959) en Dagboek van een Herdershond (1978) met haar rol als Slotmarieke.

Emmy van Swoll in de rol van Slotmarieke in de serie Dagboek van een Herdershond (1978). Bron: ANP Kippa.

In de TV-serie Swiebertje met Joop Doderer in de hoofdrol heeft ze de gastrol ‘Barones Henriëtte van Troetelaer tot Stoethaspel’ (seizoen 1962/1963), een rol die op haar lijf geschreven is. In latere afleveringen wordt deze rol vertolkt door Ellen de Thouars.

Everhard Johan (Eef) Ekker (1927) is begraven bij zijn moeder Emmy van Swoll.

In de speelfilm Twee vorstinnen en een vorst met o.a. Kitty Courbois, Linda van Dyck, en Max Croiset speelt ze een oma. Ze is dan al 84 jaar oud (1981).

In hetzelfde jaar speelt ze nog een rol in de verzetsfilm Het meisje met het rode haar, gebaseerd op de gelijknamige roman van Theun de Vries. Renée Soutendijk speelt de verzetsheldin Hannie Schaft.

Emmy, haar zoon Eef uit haar eerste huwelijk en haar man Jos Liesting uit haar tweede huwelijk zijn begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Het graf staat op de nominatie om te worden geruimd(12-07-2012).

Fotogalerij

Bronnen en verantwoording

  1. http://www.imdb.com/name/nm0961804/. Biografie van Emmy van Swoll
  2. http://theaterencyclopedie.nl/wiki/Emmy_van_Swoll. Professionele loopbaan van Emmy van Swoll
  3. http://theaterencyclopedie.nl/wiki/Categorie:Uitvoerende_Emmy_van_Swoll. Voorstellingen van Emmy van Swoll
  4. http://www.swiebertje.tv/04_TV_Acteurs.htm. Gegevens over Swiebertje seizoen 1962-63 waarin Emmy van Swoll speelt.
  5. http://zoeken.beeldengeluid.nl/. Aantal pagina's met verwijzingen, zoals naar de rechtstreekse uitzending (1962) van "Op hoop van zegen", toneelstuk van Herman Heijermans in vier bedrijven, met Emmy van Swoll als Mathilde
  6. http://www.mirkonet.nl/filmsenseries/herdershond.php. Over de serie Dagboek van een Herdershond (1978) met de jonge en naïeve kapelaan Erik Odekerke in Limburg. Emmy van Swoll speelt Slotmarieke
  7. http://www.film1.nl/people/13441-Emmy-van-Swoll.html. Beschrijving van Emmy van Swoll als oma in film Twee Vorstinnen En Een Vorst (1981)
  8. http://www.beeldengeluidwiki.nl. Aantal verwijzingen o.a. naar speelfilm Het meisje met het rode haar (1981) van Ben Verbong, gebaseerd op de gelijknamige roman van Theun de Vries. Cast o.a: Emmy van Swoll
  9. http://www.bekendedodenederlanders.com/index.php?title=Emmy_van_Swoll. Gegevens over het graf van Emmy van Swoll, actrice
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen