Hoogendijk-Ekker

Uit FamilieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie gerelateerde pagina's in Categorie Ekker-Rijshouwer en kinderen


Wil Ekker op 46-jarige leeftijd. Foto: Administratie Merkelbach (1941)

Inhoud

Anna Wilhelmina (Wil) Ekker

Anna Wilhelmina (Wil) Ekker is de tweede van het gezin Ekker-Rijshouwer en is 2 jaar na Jacob Petrus (Coos) Ekker geboren; 6 april 1895 in Den Haag. Zij heeft daarnaast nog een broer en een zus; Henk (1899) en Elizabeth (Bob) Ekker uit 1901.

Ze wordt genoemd naar haar grootmoeder van vaders zijde; Anna Wilhelmina Stork. Wil is getalenteerd; ze speelt goed piano zoals haar zus Bob, studeert en schopt het tot kandidaat notaris. In 1923 trouwt ze met Dirk Hoogendijk.

Dirk Albert Hoogendijk

Dirk Albert Hoogendijk (1895) werkt na zijn studie enige tijd op kantoor, onder andere bij Stork Machinefabrieken, totdat hij in 1925 zijn eigen kunsthandel opent; Firma D.A. Hoogendijk. De kunsthandel behoort vóór de oorlog tot de crème de la crème van de Nederlandse kunsthandel. Hoogendijk bemachtigt doeken van oude Hollandse meesters voor diverse musea.

Dochter Liek herinnert zich dat haar vader, ondanks dat hij alleen in 17e eeuwse kunst handelde, ook graag moderne kunst en mooie andere kunstvoorwerpen aankocht en cadeau gaf aan zijn kinderen.

Gezin Wil en Dirk

Rubens vrouwenportret, waarschijnlijk van zijn schoonzuster Susanna Lunden. Aangekocht in 1959 door Hoogendijk van barones Antoinette Leonino, kleindochter van de baron de Rothschild. Vervolgens doorverkocht aan het echtpaar Wrightsman, die het doneerden aan het Metropolitan Museum in New York

Wil Ekker en Dirk Hoogendijk trouwen in 1923. Ze hebben twee optrekjes in Amsterdam, respectievelijk woon en werk; aan de Roemer Visserstraat en aan de Keizersgracht 640, waar ze later zijn blijven wonen. Na 7 jaar getrouwd te zijn krijgen ze drie kinderen, respectievelijk:

  1. Gine Elize (Liek) Hoogendijk (1930 - 2016). Liek trouwt met John Westerman Holstein en krijgt drie dochters (PRIVE). Liek is anderhalve maand ouder dan haar nicht Gien Swertz, dochter van Wils zus Elizabeth (Bob) Ekker.
  2. Derk Willem Witte (Wim) Hoogendijk (1932), gehuwd met Mijntje Roos. Twee kinderen (PRIVE).
  3. Gine Wilhelmine Elisabeth Hoogendijk (1935 - 2009). Gine krijgt één dochter; Micky Hoogendijk (1970), fotografe, actrice, presentatrice en fotomodel. Gine Hoogendijk is daarna getrouwd geweest met schilder Roelof Frankot.

De vele Gienen

Er zijn veel vrouwen die Gien of Gine heten in dit gezin en de verdere familie. Gine is afgeleid van Regina (Latijn: koningin) maar kan ook van Hillechien komen. De moeder van Wil en Elizabeth (Bob) Ekker heet Regina Rijshouwer, en hun overgrootmoeder Hillechien (Giene) Stratingh (1817), de vrouw van Hermannus Johannus Offerhaus. Om alle Gienen uit elkaar te houden krijgen ze bijnamen.

  • Ouwe Gien voor Regina Rijshouwer, de moeder van Wil en Elizabeth (Bob)
  • Grote Gien voor Gien Swertz, dochter van Elizabeth (Bob)
  • Kleine Gien voor Gine Hoogendijk, de jongste dochter van Wil Ekker.

Grappig dat Wils oudste dochter, die eigenlijk Gine heet, verder door het leven gaat als Liek.

Steun voor de familie

Toon Ramselaar, de pastoor waarmee Hoogendijk de herbegrafenis van Elizabeth (Bob) regelt.

Dirk en Wil Hoogendijk zijn een steun voor de familie bij veel perikelen. Zo komen Hans en Dick, de kinderen van Wils broer Henk Ekker, voor lange tijd bij hen inwonen na de scheiding van hun ouders. Als zijn zwager Coos Ekker vast zit door de Duitsers in Vught, weet Hoogendijk hem vrij te krijgen door een schilderij te 'verkopen'.

Dirk Hoogendijk wordt ook voogd van de zusjes Swertz na het overlijden van hun beide ouders. In mei 1945 brengt Dr. Henneman persoonlijk het ontijdig bericht van Elizabeth Frederika (Bob) Ekkers overlijden. Liek Hoogendijk (1930) vertelt hierover:

Wij hoorden dit pas ná de bevrijding, toen dr. Henneman naar Amsterdam kwam. Hij kwam aan de deur, en moeder vroeg: ‘Hoe is het met Bob en de kinderen?’, waarop dr. Henneman zei: ‘Met de kinderen is alles goed’.

Dirk Hoogendijk spreekt daarna af met Toon Ramselaar, de man die Elizabeth Frederika (Bob) Ekker bijspijkerde in het katholieke geloof voor de oorlog, om de herbegrafenis van Elizabeth (Bob) te regelen.

Dochter Liek herinnert zich deze anekdote. Toon Ramselaar is een alleraardigste man met een indrukwekkend lang gewaad en boordje, dat vond de jonge 15-jarige prachtig. Na het eten moet er serieus gepraat worden en gaan de schuifdeuren dicht. Toon legt uit dat Elizabeth (Bob) niet volgens de voorgeschreven katholieke handelingen is begraven. Daardoor verkeert haar ziel nog "in limbo"; haar lot kan nog niet bepaald worden. In plaats van in de hemel verkeert zij in het voorgeborchte. Er wordt geregeld dat er gebeden worden uitgevoerd om te zorgen dat Elizabeth (Bob) Ekkers ziel alsnog toegelaten wordt in de hemel volgens de Rooms-katholieke rituelen.

Fotogalerij Wil Ekker en Dirk Hoogendijk

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen