Piccardt, Familie
Over de noordelijke familie Piccardt, predikanten van zoon op zoon van Duitse komaf. Over de veelzijdige Johan die getuigt van witte wieven en reuzen die hunebedden bouwen, en daarnaast tijd heeft om predikant, dokter en pionierende landontginner van drassige grond te zijn, en hoe zijn broer gedood wordt in Brazilië. | Over neef Nieuhoff die het Chinese leven voor het eerst onthult voor het Westen met mooie tekeningen maar spoorloos verdwijnt in Madagaskar. Hoe de avontuurlijke Henric zijn vrome familie ontvlucht, onder een brug in Parijs harp speelt, kamerheer wordt van Lodewijk de Veertiende, maar uit de gratie valt en hals over kop naar Nederland ontsnapt. | En captain Picard van spaceship Enterprise heeft er helemaal niks mee te maken; een linguïstisch trucje. |
Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe |
---|
Rijshouwer |
Offerhaus |
Sypkens |
Piccardt |
Deze pagina beschrijft de voorouders van Margaretha Fossea Piccardt (1710), dochter van Johan Piccardt (1671) en voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.
Door haar huwelijk met Tammo Sypkens (1709) verdwijnt de achternaam Piccardt bij haar verdere nakomelingen.
Inhoud |
Duitse oorsprong
De vroegste sporen van de familie Piccardt zijn te vinden in het Duitse Nedersaksen, tegen de Nederlandse grens aan ter hoogte van Overijssel vlak bij Oldenzaal.
Ze wonen in de 14e eeuw in Nordhorn, in de 15e eeuw in Schüttorf, en in de 16e eeuw in [het graafschap Bentheim en Neuenhaus. De naam Neuenhaus is afgeleid van nijen hues, de nieuwe vesting ter onderscheid met de oudere vesting dat olt hues.
De 'Blauwe Boekjes', de reeks die sinds 1910 het Nederlands Patriciaat vastlegt; vooraanstaande maar niet-adellijke families, meldt in haar uitgave nr. 23 uit 1937 het volgende;
|
In Neuenhaus stond al in 1328 een kapel. Volgens een uitgave in 1977 ter gelegenheid van het eerste lustrum van de Picardt-club werd in 1505 een zekere Wolther Pickert tot vicaris benoemd van deze kapel. De uitgave meldt een aantal sporen van de zeer vroege Piccardts:
|
|
Hieruit blijkt dat -anders dan menigmaal verondersteld- de Piccardts geen Franse Hugenoten zijn die uit de Picardië zijn gevlucht, een regio in Noord-Frankrijk.
Er bestaan veel varianten op de naam Piccardt zoals Pykhart, Pyckard, Pickert, Pikert, Pikhert en Picardt met één 'c'.
Gualtherus Piccardt (1500)
De vroegst bekende voorvader is Gualtherus Piccardt. Hij is geboren in 1500 en zijn zoon is Johan Piccardt.
De voornaam Gualtherus komt vaak voor bij de Piccardts. Het is de gelatiniseerde vorm van het Oud-Germaanse Wald-Her, letterlijk; heerser over het leger.
Roepnamen in vroegere tijden waren Gwalter en Wolther, en de naam heeft geleid tot vele varianten zoals Walter en Wouter, maar ook het Franse Gaultier en het Spaanse Gutierrez.
.
Johan Piccardt (1520)
Johan Piccardt is de zoon van Gualtherus Piccardt en geboren in 1520.
Hij is getrouwd met Swaentje Nyhoff, geboren na 1529. Zij krijgen tenminste 4 kinderen, waarvan Henrick op jonge leeftijd overlijdt:
|
Johan Piccardt is vermoedelijk predikant. De schrijver van een genealogie van de familie Piccardt in de Bentheimse Heimatblatter wijst op een lange traditie van vicarissen en klerken in het geslacht en veronderstelt daarom dat ook hij tot de geestelijke stand behoorde.
Aan geboorte- en overlijdensdata van zijn kinderen af te leiden woont hij eerst in Neuenhaus, maar ca. 1557 - 1585 in Lübeck, ca. 325 km. noordoostelijker, aan de Oostzee. Zijn oudste zoon Gualterus Piccardt (ca. 1545) verkrijgt met zijn vrouw Aleijdan of Aleyda Holterman burgerrecht van Neuenhaus en brengt het in deze woonplaats tot burgemeester. Na zijn dood hertrouwt zijn vrouw met Hendrik Voltelen, rechter te Ootmarsum, en ook een voorvader. Zij is inmiddels zijn vijfde vrouw.
Zijn kleinzoon, de historicus Johan Picardt noemt zijn grootvader in zijn memoires een rijck en well-gestellet man, wonende tott Nieuwenhuijs in de jaren 1520-1565, maar vertelt niet wat hij voor de kost deed.
Echt welgesteld kan deze grootvader niet zijn geweest. Als hij op 35-jarige leeftijd op 6 mei 1565 in Neuenhaus overlijdt, is er niet genoeg geld om de studie van zijn jonge zoon Johan te betalen. Zijn vrouw Swaentje Nyhoff overlijdt 35 jaar later (1600) in Bentheim, Nedersaksen op een leeftijd van 65 jaar.
Johan Piccardt (1560)
Johan Piccardt is de zoon van Johan Piccardt en geboren in 1560 in Neuenhaus. Hij huwt de eerste maal Elsebe Kemener in 1590 in Burgsteinfurt. Elsebe is geboren in 1569 in Neede, en is kind van dominee Johan Kemener en Una Poeck. Kinderen uit dit huwelijk die de volwassenheid bereiken:
|
Johan Piccardt studeert in Rostock en wordt predikant in Gronau, daarna in Bentheim, en verblijft enige tijd aan het hof van graaf Arnold van Bentheim.
Elsebe Kemener, de eerste vrouw van Johan Piccard, overlijdt in 1607 in Bentheim, Niedersachsen op een leeftijd van 38 jaar. Johan Piccardt hertrouwt in 1609 met Adelheid Meiners, een weduwe uit Burgsteinfurt. Er zijn geen kinderen bekend uit dit huwelijk. Zijn tweede vrouw overlijdt in 1628, Johan Piccardt een jaar later (1629) in Ülsen op een leeftijd van 69 jaar.
Een Patritius van Munster
Johan Piccardt en zijn eerste vrouw Elsebe Kemener zijn beiden afkomstig uit het sociale milieu dat typerend is voor veel predikanten aan het einde van de 16e en de gehele 17e eeuw, en het best omschreven kan worden als fatsoenlijke middenstand. Johan Kemener, de vader van Elsebe komt ook uit een burgerlijke familie te Munster.
Piccardts familie is afkomstig uit Nordhorn en omgeving en telt onder haar leden zelfstandige ambachtslieden, kooplieden, geestelijken en ambtenaren. Wolther Piccardt, de enige broer van zijn vader de hofprediker die in 1600 nog in leven is, heeft een glazenmakerij in Neuenhaus en brengt het in zijn woonplaats tot burgemeester.
In de Drentse Historische Reeks 6 worden Johan Piccardt en zijn gezin beschreven met behulp van geschiedkundige gegevens van zijn zoon; de historicus Johan Picardt, die zijn vader een Patritius van Munster noemt. Onderstaande passages zijn aangepast zodat het opgetekend lijkt te zijn vanuit het perspectief van deze zoon.
|
Gualtherus Piccardt (1602)
Gualtherus Piccardt is geboren in 1602 in Bentheim. Hij is de zoon van Johan Piccardt en Elsebe Kemener.
Gualtherus is de eerste Piccard-stamvader die in Nederland komt wonen; hij wordt predikant in het noorden van Groningen: Woltersum en Loppersum, daarna ook in de stad Groningen.
Hij trouwt tweemaal. Zijn eerste vrouw is Harmtien of Hermanna Heyman van Olingh, dochter van Hendrik Olinghe en geboren in 1608. Als ze in Woltersum wonen krijgen ze de minstens 4 kinderen;
|
Zowel Johan als zijn broer Alexander zullen predikant worden.
Nadat Harmtien overlijdt in 1641 op 33-jarige leeftijd hertrouwt Gualtherus Piccardt met Catharina Bauckens, weduwe van Johannes Westerwolt, en dochter van Occo Bauckens en Albertyen Pott. Hij verhuist naar Groningen waar zeker vier kinderen worden geboren, en waarvan vermoedelijk alleen twee kinderen de volwassenheid bereiken; Elsjen Piccardt (1647) en Occo Piccardt (1651).
Gualtherus Piccardt overlijdt in 1678 in Siddeburen/Slochteren op een leeftijd van 75 jaar. Hij is begraven onder een eigen grafsteen in de Martinikerk in Groningen. Het grafschrift is afgesleten en bijna onleesbaar. Het luidt
|
Het embleem met het wapen van de Piccardts, de kenmerkende adelaarsklauw, is nog wel goed zichtbaar
Zijn broer de historicus Johan Picardt
Johan Picardt (wikipedia)], broer van Gualtherus Piccardt, is geboren in 1600 in Bentheim, even over de Drentse grens. Hij studeert in Groningen, Franeker en Leiden zowel theologie als medicijnen en wordt daarna predikant in Egmond aan Zee (Noord-Holland), waar hij 20 jaren blijft. Hij ontwikkelt zich tot Duits-Nederlands historicus, medicus en landontginner.
Johan Picardt trouwt in 1625 in Egmond aan Zee met Rocha van Brederode uit Haarlem (1603), dochter van Jan Cornelis en Agnieta Muys van Holy. Johan overlijdt in 1670, zijn vrouw eerder (1666).
Dat hij tevens als medicus werkzaam is, nadat hij in de medicijnen gepromoveerd is, zorgt voor ophef, omdat van de provinciale Synode een dominee niet tegelijk dokter mag zijn. Hij behoort tot de luthers-gereformeerde stroming, en wordt beschouwd als de vader van de Drentse geschiedschrijving, hoewel veel van de inhoud ervan later onjuist is gebleken.
In 1644 wordt hij predikant in het Drentse Rolde, waar hij in conflict komt met zijn kerkgangers omdat hij de gewoonte heeft slechts over apocriefe en ongebruikelijke bijbelteksten te prediken. Vanaf 1648 bekleedde hij het predikantschap te Coevorden.
Zijn achternaam wordt in de regel zonder dubbele 'c' geschreven, anders dan zijn familieleden.
Grouwelijcke statuer, beestelijcke wreetheydt!
Picardt verdedigt het bestaan van spoken, heksen en de duivel. Megalithische steenhopen brengt hij in verband met huynen oftewel reuzen. Hiervan is de huidige benaming hunebed afgeleid.
Lange tijd was Drenthe, volgens Picardt bewoond geweest door
|
Net als vele andere bovennatuurlijk wezens – zoals heidense goden, elfen, heksen en kabouters – zijn ook de reuzen in ieder geval vanaf de 16e eeuw gedemoniseerd. Als het volk sprak over reuzen, dan sprak de geestelijke en de geleerde (meestal een en dezelfde) van duivels of demonen. Picardt noemt dit ook als een alternatieve theorie voor het ontstaan der hunebedden: Mogelijk heeft de duivel de stenen zelf op elkaar gestapeld, zodat hij onder de naam van Hercules geëerd kon worden. Het zouden heidense altaren zijn of anders de kolommen van Hercules.
Ook neemt hij gretig de volksverhalen over de Witte Wieven over, die hij vertaald als wijze vrouwen en in verband brengt met de Völva, sjamanen of zieneressen uit de oeroude Keltische heidense samenleving.
Bedenkelijke ideeën over het negroïde ras
Picardt staat positief tegenover de slavernij van negers omdat hij van mening is dat zij bijbels gezien van Cham afstammen en vervloekt zouden zijn. Europeanen zijn als nakomelingen van Jafet superieur. In de tijd dat de Atlantische slavenhandel opbloeide was dit een welkome en wijdverbreide gedachte maar Picardt doet er een schepje bovenop. Negers zijn niet alleen fysiek geheel anders, maar ook geestelijk
|
Terwijl er zeker ook protest en afkeuring bestaat onder de geestelijken, is de stroming van Picardt dominant; zowel slavernij als slavenhandel zal nog lang gelegaliseerd blijven. De blanke suprematie en de veronderstelde inferioriteit van andere rassen, die het bijbelse verhaal van Cham en Jafet uberhaupt niet voor ogen had, kent nog steeds verdedigers in radicale religieuze en xenofobische gemeenschappen.
Veelzijdig persoon, ook landontginner en medicus
Het is niet alleen bijgeloof, incorrecte geschiedschrijving en bedenkelijke theologische denkbeelden die de klok slaan bij Picardt, zaken die in onze ogen wellicht achterlijk lijken, maar geheel in het 'wetenschapsbeeld' pasten anno 1660.
In zijn in 1660 verschenen geschiedenisboek van Noord-Nederland; Korte Beschryvinge Van eenige Vergetene en Verborgene Antiquiteten behandelt Picardt ook zaken als de komst van de eerste mensen, het ontstaan van de venen, de aanwezigheid van Romeinse militairen, de ondergang van de mythische stad Hunso, het verloop van de Tachtigjarige Oorlog en de ontwikkeling van de vestingstad Coevorden.
Naast predikant en historicus is hij gepromoveerd tot doctor medicus en houdt er een praktijk op na. Ook is hij een actief voorstander van landontginning; hij experimenteert er zelf mee en boekt successen, zoals beschreven wordt in de Encyclopedie Drenthe Online:
|
Voor veel inwoners van Coevorden blijft hij een vreemdeling, waar zijn ideeën om de drassige woeste grond vruchtbaar te maken weinig weerklank vinden. In Duitsland daarentegen wordt deze Moorkolonisator geëerd en is zijn veenkolonie Picardie breed bekend. Een artikel uit dagblad Trouw schrijft daarover (1996):
|
De Picardtfanclub
Coevorden bezat ooit een Picardtclub, bestaande uit de slotvoogd (de burgemeester) en assessoren. Elk jaar werd tijdens de Ganzenmarkt een bijeenkomst in het Kasteel van Coevorden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten stond de geschiedenis van de stad Coevorden centraal. Er kwamen dan één of meerdere sprekers die op die dag een inleiding verzorgden.
In het kader van de Picardtclub zijn er vanaf 1972 jaarlijks boekwerkjes verschenen met uiteenlopende onderwerpen over de geschiedenis van Coevorden. Dat Picardt vaak centraal staat bij veel uitgaven uit deze Picardtreeks is natuurlijk niet merkwaardig.
In Picardtreeks nr. 15b, genaamd 'Gedachten aan Picardt' geeft H.D. Minderhoud een psychologisch treffend portret van Johannes Picardt.
De gehele uitgave is te lezen op de website van de gemeente Coevorden. Het begint zo;
|
Johan Picardt wordt nog op handen gedragen in het oosten van het land. Zo is hij opgenomen in de canon van Coevorden en zijn er penningen, plakkaten, routes, straten, scholen, hoven genoemd naar hem.
Zus Egberta en haar zoon de wereldreiziger
Egberta Piccardt, geboren in 1591 in Bentheim, is de zus van Gualtherus Piccardt. Ze huwt Jan Nijhoff in 1614 in Bentheim, koopman in- en burgemeester van Ulsen.
Naast een zoon Hendrik krijgt het echtpaar ook een zoon Johan, die wereldreiziger wordt.
Joan Nieuhof
De zoon Johan Nijhoff van Egberta Piccardt is beter bekend onder de naam Joan Nieuhof of Nieuhoff. Hij blijft zichzelf consequent zo noemen. Joan Nieuhof (1618-1672) zal als Nederlandse wereldreiziger verslag doen van vele reizen naar Brazilië, China en Indië. Vooral na een reis van twee jaar (1655 -1657) van Kanton naar Peking (2.400 km) wordt Joan Nieuhof de toonaangevendste Europese schrijver over het Chinese keizerrijk.
De rapporten van deze gezantschappen en de verslagen van de Jezuïeten vormen in die tijd de enige Europese bron van informatie over China. Joan sterft in Madagaskar in 1672 op 54-jarige leeftijd.
Brazilië
Aan het begin van zijn carrière treedt Joan Nieuhof in het voetspoor van zijn oom Alexander Piccardt, broer van Gualtherus Piccardt en Johannes Picardt.
Hij komt in dienst van de West-Indische Compagnie (WIC) en reist in 1640 af naar Brazilië. Hij bekleedt daar verschillende functies onder zijn oom Alexander Picardt totdat hij in 1649 terugkeert naar het vaderland.
De Nederlanders beheersen 24 jaar de Braziliaanse noordkust (van 1630 tot 1654), die ze op de Portugezen hebben veroverd. Ze zijn in de minderheid en dat geeft een broos en wankel evenwicht tussen de Nederlandse protestantse bestuurselite en de Portugese katholieke landadel. De Nederlandse calvinisten zijn niet populair onder de Portugese katholieken, hetgeen leidt tot bloedige opstanden vanuit Zuid-Brazilië ondersteund. In 1645 komt het tot een algemene opstand die het begin vormt van een moorddadige jungleoorlog.
Ook Alexander Picard ondervindt daar de gevolgen van en komt om bij gevechten in 1640. Hij is daarvoor in dienst getreden van de West-Indische Compagnie en is commandant van een afdeling van 800 man in Brazilië. In 1635 moet hij het fort Porto Calvo opgeven: (Noot: Calabar is de mulat Domingos Fernandes Calabar die 'overloopt' naar de Nederlanders.)
|
Ceylon, Batavia en China
In een kunstgeschiedenisles van docent Adrienne Zuiderweg wordt Joan Nijhoff geportretteerd:
|
|
|
Zijn in 1693 uitgegeven boek over China heet:
|
Verdwenen in Madagaskar
Na een kort bezoek aan het vaderland in 1671 vaart Joan Nieuhof terug richting Oost-Indië, om zich te voegen bij de Oost-Indische Compagnie, ditmaal als koopman.
Als hij op het eiland Madagaskar aankomt, verlaat Nieuhof het schip om inlands water te bemachtigen voor de bemanning, en om handelsrelaties op te zetten met de lokale bevolking. Vanaf dat moment wordt niets meer van hem vernomen.
De schipmeester wacht tevergeefs drie dagen op een teken van leven, voordat hij verder vaart naar Mauritius. Op aandringen van Amsterdamse bewindhebbers onder wiens gratie Nieuhof naar Oost-Indië reist, speurt een delegatie uit Kaap de Goede Hoop naar sporen van leven... tevergeefs.
Johan Piccardt (1629)
Johan Piccardt is geboren in 1629 in Woltersum, Ten Boer, Groningen. Hij is de zoon van Gualtherus Piccardt.
Hij huwt Elsjen Westerwolt uit Groningen, de dochter van zijn stiefmoeder Catharina Bauckens uit een eerder huwelijk.
Catharina had net als de vader van Johan eerder een partner verloren, in haar geval Johannes Westerwolt. Johan Piccardt huwt dus zijn stiefzus maar zonder bloedverwantschap.
Johan Piccardt overlijdt in 1680 in Pieterburen, Eenrum op een leeftijd van 51 jaren, alwaar hij in de kerk ligt onder een grafsteen. Zijn vrouw Elsjen overleeft hem 29 jaar en sterft in 1709 in Groningen.
Twee kinderen van Elsjen Westerwolt en Johan Piccardt overlijden vroeg; Catharina (5 jaar) en Johannes (8 jaar).
De kinderen die wel de volwassenheid bereiken:
|
Zijn broer Henric Piccardt
Henric is de 7 jaar jongere broer van Johan Piccardt. Hij is geboren in 1636 in Woltersum en hij overlijdt in 1712 in Harkstede op een leeftijd van 76 jaar. Hij was gehuwd met Anna Elisabeth Rengers (1636 - 1712).
Henric Piccardt is een Nederlands avonturier, diplomaat, syndicus van Stad en Ommelanden en borgheer van de Fraeylemaborg, Klein Martijn en De Ruthen. Hij is tevens verantwoordelijk voor de herbouw van de kerk van Harkstede. Hij publiceert ook Franstalige gedichten en een grafschrift in het Latijn.
Zijn beide broers studeren theologie, maar Henric kiest ervoor om in 1653 op 17-jarige leeftijd rechten en filosofie te gaan studeren aan de Groninger Academie, en schrijft zich in in het Album studiosorum.
Al snel vertrekt hij naar de Academie van Vriesland in Franeker, om een jaartje (1657 - 1658) colleges te volgen.
Kamerheer van Lodewijk de Veertiende
Henric Piccardt volgt niet het geijkte patroon van zijn predikantenfamilie.
In plaats van te werken aan een gedegen loopbaan, kiest hij voor het avontuur en raakt verzeilt in Parijs. Zijn wikipediapagina zegt daarover (ingekort):
|
|
|
|
|
|
|
Johan Piccardt (1671)
Johan Piccardt is de zoon van Johan Piccardt en Elsjen Westerwolt. Hij is geboren in 1671 in Niekerk, Oldekerk. Hij huwt in 1706 met Margaretha (Gretien) Weemhof, geboren in 1672 in Midwolda, Groningen. CHECK ze is al 34 als ze trouwt; weduwe?
Na zijn studie in Groningen (1689 - 1697) wordt Johan predikant in Garralsweer of Garsthuizen (1698 - 1705) en in Warffum (1705 - 1737).
Gretien Weemhof en Johan Piccardt krijgen maar drie kinderen. Het eerste kind Jan sterft als kind. Margaretha Weemhofwordt maar 38 jaar oud. Ze sterft op tweede kerstdag in 1710 in het kraambed, twee weken nadat ze haar laatste kind heeft gebaard; Margaretha Fossea. De twee kinderen die de volwassenheid behalen;
|
Johan Piccardt overlijdt in 1737 in Warffum op een leeftijd van 67 jaren.
Gretien Weemhof en Johan Piccardt liggen samen begraven onder een grafzerk in de Nederlands Hervormde kerk van Warffum, in het uiterste noorden van de provincie Groningen. Op de steen is het familiewapen met de velden blauw gearceerd met rechts op een terras de afgesneden adelaarspoot ingehakt. Links staan drie leliën. Het ene grafschrift luidt:
|
Het andere grafschrift luidt:
|