Koornneef, Fonckert, Families

Uit FamilieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De habitat van de families Fonckert en Koornneef ligt in Zuid-Holland en in het bjjzonder Rhoon en Poortugaal. Afgebeeld het kasteel van Rhoon, gebouwd op de plaats waar een ouder kasteel heeft gestaan dat door de Sint-Elizabethsvloed van 1421 is verwoest (Roghman, 1647).
Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe
Rijshouwer
van der Sijden
Hoogendijk
Fonckert > Koornneef
Beijen Doens

Deze pagina beschrijft de voorouders van Hilletje (Hillegont) Fonckert, dochter van Adriaen Fonckert en Claesje Dircksdr. Koornneef. Zij is voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.

Door haar huwelijk met Adriaen Hendricksz. Hoogendijk verdwijnt de achternaam Fonckert bij haar verdere nakomelingen.

Inhoud

Van jong naar oud

De opzet van deze pagina is anders dan bij de meeste anderen. Om meerdere families in één klap te overbruggen wordt een kwartierstaat gebruikt.

Terwijl op andere pagina's families van oudste naar jongste generaties worden gevolgd gaat het hier dus omgekeerd; van jong naar oud. Het gaat om de families; Koornneef, ook Coornneef, en Fonckert. De afstamming gaat verder terug bij Cornelis Doensz..

Fonckert

Het systeem van een kwartierstaat, ook Ahnentafel genoemd.

1. Hilletje (Hillegont) Fonckert, geboren tussen 1558 en 1660 in Rhoon. Zij overlijdt tussen 1625 en 1638 in Oud-Beijerland. Zij huwt Adriaen Hendricksz. Hoogendijk.

2. Adriaen Willemsz. Fonckert of Fonkert (ca. 1535 - ca. 1580, beiden Rhoon), landbouwer (bouwman) in Rhoon op (de later genaamde) hofstede "De Hooge Stee" aan de Rijsdijk te Rhoon. Hij nam deze over van zijn schoonvader Dirck Cornelisz. Koornneef. De hofstede was zuidelijk belend aan ’den zeedijck daer Dirrick Cornelissen huys op staet’. Adriaen Willemsz was enige malen schepen van Rhoon in de periode 1567-73. Hij huwt rond 1553;

3. Claesje Dircksdr. Koornneef, ook Haasje genoemd, geboren in 1530 (CHECK of ca 1544) in Poortugaal

4. Willem Fonckert (ca. 1495).

Koornneef

De Hooge Stee bestaat nog op de oude plaats en in naam, maar onbekend is wat nog authentiek over is uit de 16e eeuw. De huidige Hooge Stee aan de Rijsdijk 95 in Rhoon is een boerderij en pensionstal voor paarden.

6. Dirck Cornelisz. Koornneef (ca. 1505-1510, Poortugaal - voor of na 1571 CHECK, Rhoon), ook Dirrick Coornneef genoemd, was een voorname boer op de (later genaamde) hofstede "De Hooge Stee" aan de Rijsdijk in Rhoon. In 1546 had Dirrick Cornelisz 5 gemet land te Rhoon in pacht van Dirrick van Duvenvoirde, echtgenoot van jonkvrouwe Baerte van Rhoon.

Hij was daarnaast schout van Rhoon en de Albrandswaard en taxateur van de 10e penning van Rhoon. De naam "Coornneef" kan een samenvoeging zijn van "Cornelis" en "neef". Bij een onbekende vrouw had hij een andere zoon, Cornelis Dircks. Hij huwt rond 1530 in Poortugaal met;

7. Neeltje Cornelisdr. (1505 - 1569, huwt tweemaal; 1) Willem, 2) Dirck Cornelisz. Koornneef (zie nr. 38). Neeltje had vermoedelijk later nog een derde relatie.

12. Cornelis Koornneef (ca 1480), gehuwd ca. 1505, naam echtgenote onbekend.

Beijen Doens

14. Cornelis Doensz. (ca. 1485, Poortugaal - 1542, beiden Poortugaal), schout en dijkgraaf Albrandswaard, huwt:

15. Aeltje Jansdr. (1474, Heenvliet - 1551, Poortugaal).

Bronnen en verantwoording

  1. Genealogie Rijerkerk - Bronner
  2. Bos, J.N.W. [ joan@madmonarchs.nl ]: Parenteel Dirrick Cornelisz ( Coornneef) [www.madmonarchs.nl].
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen