Burchtorff, Familie

Uit FamilieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Over de vrome Amtmann Heinrich Burchtorff en zijn 17 jaar oudere vrouw Anna von Stolberg, overlevenden van de pest, die elkaar in het geloof vinden, een lang en harmonieus huwelijk leiden, en 3 weken na elkaar overlijden. Hoe ze een kerkje laten bouwen in Harnbarsen, waar ze zelf hun pastors uitzoeken. En over hun kinderen die een omvangrijke erfenis delen; dochter Catharina en zoon Anthon Ulrich, wiens familie geadeld wordt in Wenen en Beieren.
Zie gerelateerde pagina's in Categorie Stolberg en Nassau
Detail van goed bewaard reliëf anno 1648 in de protestantse kerk van Harbarnsen bij Hildesheim met het wapen van Henrich Burchtorff (1603); twee gekruiste benen van respectievelijk een hert en een paard die een Sint Andreaskruis vormen. Bron Wikimedia Commons.
Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe
Ekker
Stork
von Döhren
Burchtorff
Von Stolberg

Deze pagina beschrijft de voorouders van Catharina Elisabeth Burchtorff (1659), dochter van Heinrich Albrecht Burchtorff (1631). Zij is voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.

Door haar huwelijk met Leonard von Döhren (1640) verdwijnt de achternaam Burchtorff bij haar verdere nakomelingen.

Inhoud

Henrich Burchtorff (1603)

Het dorpje Reddeber nu, onderdeel van de gemeente Wernigerode in de Harz, destijds een goed van Anna von Stolberg. Foto: Redeber/Wikipedia

Henrich Burchtorff is geboren in 1603 in Lamspringe. Hij is zoon van Jonas Burchtorff en Margaretha Wirsch. Hij komt ook voor onder de naam Henrikus Borchtorff, en stamt uit een landadelgeslacht.

Hij treedt 12 November 1627 in Goslar in het huwelijk met de 17 jaar oudere Anna von Stolberg. Voor haar is het een kort jaar nadat haar voltallige gezin, 12 kinderen en haar man, is overleden aan de pest. Het wordt beschreven in de paragraaf Weggevaagd door de plaag.

Het is een opmerkelijke stap; een 23-jarige man die met een weduwe van 40 trouwt, die ook nog haar gehele gezin verloren heeft. Opmerkelijk vanuit beide partners bekeken. Anna was in goeden doen, vooral na de dood van haar broers. Ze is bijvoorbeeld bezitster van het goed Reddeber bij Wernigerode. De Burchtorffs waren echter ook in goeden doen als familie van landedelen met bezittingen. Geld zal dus vermoedelijk geen rol gespeeld hebben.

Het Burchtorffichen Familien und Hausbuch meldt dat beide echtelieden zeer vroom waren en 30 jaar in harmonie hebben geleefd. Wellicht dat het geloof hen bond, wellicht ook gedeelde ervaringen; van Henrich staat vast dat hij, net als Anna, ziek werd toen de pest woedde en het ook overleefde. Dergelijke ervaringen hebben misschien het spirituele in hen aangewakkerd.

Beschreven wordt dat Henricus Borchtorff in 1648 een kerk in Harbarnsen laat bouwen.

Anna von Stolberg en Henrich Burchtorff krijgen twee kinderen, waarvan Heinrich zeker, en Margaretha vermoedelijk in Winzenburg zijn geboren, waar hun vader Amtsmann was:

  1. Margaretha Elisabeth Burchtorff (1628-1669). 1e huwelijk (1648); Johann Bogt, 2e huwelijk: Andreas Bornemann. Ze sterft bij de geboorte van haar laatste dochter in 1669.
  2. Heinrich Albrecht Burchtorff (1631). Eerste huwelijk (1653) met Anna Margaretha Hagen, tweede huwelijk (1691) met Anna Margrete von Uslar.

Dochter Margaretha Elisabeth Burchtorff huwt voor de 1e maal (1648) met Johann Bogt, Zweedse Kriegssecretär , later Fürstlicher Braunschweig Lüneburgischer Amtmann in Brunstein. Haar 2e huwelijk is met Andreas Bornemann, keizerlijke luitenant en later Hauptmann van graafschap Hohnstein. Margaretha sterft bij de geboorte van haar laatste dochter in 1669.

De kans is groot dat haar tweede man Andreas Bornemann de voorvader is van Rudolf Bornemann, de auteur van het artikel over de relatie tussen Wolf Ernst von Stolberg en Catharina Lappe, hoewel dit nergens wordt genoemd.

Kerkje bouwen, wapentje voeren

Goed bewaard reliëf anno 1648 in de protestantse kerk van Harbarnsen bij Hildesheim. Onder de Heilige Drie-eenheid een inscriptie met de namen Henricus Burchtorff en Anna van Stolberg. Bron Wikimedia Commons.

In 1648 laat Henrich Burchtorff een kerkje bouwen in Harbarnsen, dat dicht tegen Hildesheim aanligt. Hij is daar pandhouder en gerichtsheer. Het kleine dorpje houdt lang twee kerkjes aan. Naast de door Gutsherr Burchtorff gebouwde eigen Hofkirche, was er ook een dorpskapel.

Burchtorff stelt zelf pastors aan voor zijn kerkje; het andere kapelletje wordt bemenst door pastors uit het nabijgelegen Woltershausen. Met de bouw van een nieuwe kerk in 1821 stopt deze praktijk.

Het is niet bekend of het hofkerkje nog bestaat, wel bestaat er een reliëf dat de oprichting viert van het kerkje. Het staat nu in de (nieuwe) protestantse kerk in Harbarnsen.

Het reliëf, op deze pagina afgebeeld, toont de namen van beide echtgenoten en heeft nagenoeg ongeschonden bijna 4 eeuwen overleeft.

Het wapen van een andere tak van het geslacht Burchtorff uit Beieren, bijna identiek (plaatje uit 1829).

Het reliëf beeldt de Heilige Drie-eenheid uit, en de inscriptie onderaan leest:

Gelobet sey die Heylige Dreifaltigkeit von Nun an bis in Ewigkeit
Henricus Burchtorff
Anna V. Stolberg
Anno 1648

De beide wapens van de families zijn ook afgebeeld. Rechtsonder het kenmerkende hert van de Stolbergs en linksonder het Burchtorffwapen. Dit laatste gebeitelde wapen is onderscheidend voor een andere tak van het geslacht Burchtorff, namelijk uit het zuidelijke Beieren.

Het wapen beeldt twee zodanig gekruiste dierenbenen uit, respectievelijk van een hert en een paard, dat hun voeten een Sint Andreaskruis vormen. In de archieven is er weinig verband getroffen tussen de noordelijke en zuidelijke families, maar ze zijn klaarblijkelijk wel verwant, getuige het voeren van hetzelfde wapen.

Anna von Stolberg en haar tweede echtgenoot overlijden kort na elkaar in 1657 in Goslar. Anna sterft als ze 71 jaar oud is, drie weken nadat haar echtgenoot haar voorgegaan is, 54 jaar oud. De echtelieden Burchtorff-von Stolberg worden begraven onder de grote kroon in de Stiftskerk te Goslar, die ca. 1820 werd afgebroken.

spontaan aanbod website; muismat mag ook, toch maar niet gedaan...

Op Anna's grafzerk bevond zich het door haar en haar broers en zusters gevoerde gewijzigde Stolbergwapen: een in vieren doorsneden vlak met bovenin een half afgebeeld uitkomend hert, springend in plaats van stappend zoals in het klassieke Stolbergwapen, en onderin één forel in plaats van twee, zoals het oude wapen. Het helmteken was een pauwenstaart. Dit wapen komt ook voor op het een reliëf van Stolberg -Burchtorff in de protestantse kerk van Harbarnsen bij Hildesheim.

Henrich der Amtmann

Henrich Burchtorff, studeerde te Hildesheim en Giessen (1616) en was assistent van zijn vader in het Amt Lamspringe. Zijn loopbaan:

  • Amtmann te Winzenburg (1626— 1631)
  • Inspektor van het Amt Lutter am Barenberge (1644)
  • Keurvorstelijk Keuls Oberamtmann in het stift (bisdom) Hildesheim (1649)
  • Brunswijk-Luneburgs Oberinspektor van het Salzwerk Liebenhall
  • Kanunnik en senior van het stift (klooster) St. Simonis et Judae te Goslar
  • Erf- en gerichtsheer van de goederen Kleps (bij Maagdenburg) en Hönze
  • Pandhouder en gerichtsheer van Harbarnsen

Heinrich Albrecht Burchtorff (1631)

Heinrich Albrecht Burchtorff, zoon van Henrich Burchtorff en Anna von Stolberg, is geboren in 1631in Winzenburg. Met zijn zus deelt hij de omvangrijke erfenis van hun ouders, inclusief die van haar grootmoeder Anna van Stolberg. daar zitten goeden bij als Klepps bij Magdeburg.

Als 22-jarige (1653) huwt Heinrich Albrecht Burchtorff zijn eerste vrouw Anna Margaretha Hagen. Anna Margaretha is geboren in 1636 in Halberstadt, en is de jongste dochter van Heinrich Richard Hagen en Gertrud Grunefeld. Heinrich Richard Hagen is Kurbrandenburgischen Vizekanzler des Fürstentums Halberstadt en Kanzlers der Äbtissin zu Quedlinburg.

Portret van Anthon Ulrich Burchtorff (1672), vierde kind van Heinrich Albrecht Burchtorff. Hij is Oberamptman in Gandersheim. Zijn tak wordt geadeld in Wenen (1730) en in Beieren (1818).Bron: Herzog August Bibliothek in Wolfenbüttel.

Heinrich Albrecht Burchtorff en Anna von Stolberg krijgen 12 kinderen, zes zonen en zes dochters. In de archieven is slechts van de vier volgende kinderen iets terug te vinden:

  1. Ann Sophia Burchtorff (1654, Northeim, Niedersachsen). Ze huwt Johann Werner Berckelman.
  2. Catharina Elisabeth Burchtorff (1659), gehuwd met Leonard von Döhren
  3. Maria Helena Burchtorff (1667, Goslar - 1740)
  4. Anthon Ulrich Burchtorff (1672 - 1736), Oberamtmann en drost van Gandersheim, huwt in 1696 Juliana Brandes (1678) . Hij is begraven in het familiegraf in Hachenhausen dat hij zelf liet bouwen.

Nadat Anna Margareth overlijdt, 54 jaar oud (1690, Goslar), hertrouwt Heinrich in 1691 met Anna Margrete von Uslar. er is één kind bekend. Heinrich Albrecht Burchtorff overlijdt in 1697 in Goslar op een leeftijd van 66 jaren.

Heinrich Albrecht Burchtorff studeerde te Bockeln (1642), Leipzig (1645), Helmstedt (1647), Leiden en Utrecht (1649), Zijn carrière verloopt als volgt:

  • Amtmann te Imbshausen (Hannover) (1653)
  • Inspektor van het Amt Brunstein (1660—1667)
  • Na pacht in 1667 inspektor van de ambten Vogtsberg en Lutter am Barenberge; Amtmann aldaar (1672)
  • Hoogvorstelijk Brunswijk- Luneburgs Hof-, Kammer- en Klosterrat te Wolfenbüttel, kanunnik
  • Sedert 1667 deken van het (evangelisch-lutherse) keizerlijke vrije exempt-stift (klooster) St. Simonis et Judae te Goslar
  • Erf- en gerichtsheer van het goed Hönze
  • Pandhouder en gerichtsheer van het goed Harbarnsen.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen