Döhren von, Familie

Uit FamilieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe
Ekker
Stork
von Döhren
Burchtorff

Deze pagina beschrijft de voorouders van Henrietta Rosina Dorothea von Döhren (1754), dochter van Raban Werner Friedrich von Döhren (1721), en voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.

Door haar huwelijk met Jurriaan Engelbert (Juriaan) Stork (1737) verdwijnt de achternaam von Döhren bij haar verdere nakomelingen.

Inhoud

Leonard von Döhren (1640/41)

Leonard von Döhren, is geboren in 1659. Hij huwt de bijna 20 jaar oudere Catharina Elisabeth Burchtorff, dochter van Heinrich Albrecht Burchtorff (1631). Catharina is geboren tussen 1640 en 1641. De familienaam Döhren komt ook voor als Doren of Dorne. Kinderen van Catharina en Leonard:

  1. Georg Friedrich von Döhren (1684)
  2. Sophie Marie von Döhren.
  3. Raban Christoffer von Döhren (1695 - 1720)

Leonard von Döhrens heeft een militaire-ambtelijke loopbaan. Van 1683 tot 1684 is hij Amtmann te Lemförde. In de oorlog tegen de Turken is hij Kriegskommissar bij de Hannoverse prins Maximiliaan (van 1685 tot 1887). Hij wordt daarna Oberkommissar in Osnabrück, en van 1694 tot zijn overlijden Keurvorstelijk Oberamtmann te Diepholz.

Leonard sterft op 61-jarige leeftijd (1702) in Northeim. Zijn moeilijk leesbare begraafakte duidt op complicaties na nierfalen. Terwijl hij met zijn zwager Rittmeister Ruhmann op bezoek is bij het Stift (klooster) St. Blasi beginnen de problemen:

undt weil er grosse Noth hatte von Blasen und Nihren Steine fihl er dieser weg in krankheit und starb auf besagtem Stifte den 9. Martii des abends umb 6 uhr wurde gegen erlegung von 50 thlrn in die kirch S. Sixti begraben vorm niedrigen altarn nicht wheit vom armen kasten, seines alters 61 jahr.

Catharina Burchtorff overlijdt 26 jaar na haar man in Diepholz op een leeftijd van 68 jaren (1728). Haar grafzerk is bewaard gebleven en staat opgesteld in de poort van het Amtsgericht te Diepholz. Het opschrift leest:

CATARINE ELISABET BURCHTORFFEN,

WEILAND OBERAMBTMAN VON DÖHREN ALL HIEZU DIEPHOLTZ HINTERLASSENE WITTWE GEBOHREN Ao: 1659. D : 10 7BRIS GESTORB. Ao: 1728. D. 6. AUG. IHRER ALTERS 69. JAHR WENIGER 5 WOCHENN.

Onder dezelfde steen rust ook haar zoon Raban Christoffer von Döhren, die op jonge leeftijd (25) en eerder dan haar moeder overlijdt als adjudant van de Wentischen Dragonder Regiments in 1720. De zerk vertoont het Von Döhrenwapen; het anker is herkenbaar, de leeuw is weggekapt.

Georg Friedrich von Döhren (1684)

Georg Friedrich von Döhren, zoon van Leonard von Döhren, is geboren in 1684 in Wunstorf en gedoopt in Lemförde. Hij huwt Rosine Elisabeth Dorothea Menten in 1713 in Goslar, in het huis van de bruid, ingeschreven in Marktkirche. Rosine Elisabeth Dorothea is van 1694 en uit Walkenried. Zij is de dochter van Cristoph Menten en Dorothea Hedwig Berckelmann. De volgende kinderen zijn bekend, geboren in Zwischenahn:

  1. Johan Anthon von Döhren (1714)
  2. Ludwig Christoph von Döhren (1715)
  3. Elisabeth Dorothee Friederick von Döhren (1716 - 1737, Isenhagen)
  4. Raban Werner Friedrich von Döhren (1721)

Volgens onbevestigde overlevering overlijdt Rosine Elisabeth Dorothea Menten in Celle ca. 1730 al ze 35 jaar oud is. Haar man overlijdt 10 jaar later in 1740 in Isenhagen op een leeftijd van 55 jaren; Hij is begraven in de Kloosterkerk aldaar. De historicus Wimersma Greidanus fourneert meer gegevens over het echtpaar von Döhren - Menten in De Nederlandsche Leeuw vol. 98 (1981):

Georg Friedrich van Döhren is communicant van de evangelisch-lutherse kerk te Diepholz in 1703, als „Diepholtensis" student te Helmstedt 27 febr. 1705, keurvorstelijk Brunswijk- Luneburgs Ambtsvoigt in het graafschap Oldenburg en Delmenhorst te Zwischenahn (vermeld 1713-— 1725), koninklijk Grootbrittannisch-Hannovers en keurvorstelijk Brunswijk-Luneburgs Amtmann (praefectus) te Isenhagen (vermeld 1729—1740),
Zijn doopakte is niet bekend doordat de kerkboeken van Lemförde verloren gingen. De geboortedatum blijkt uit de tekst van zijn grafzerk in de kerk van het klooster Isenhagen (bij Hankensbüttel ten noorden van Braunschweig). De zerk is thans voor het grootste gedeelte door kerkbanken bedekt, maar de volledige tekst is ter plaatse bekend. Volgens deze gegevens moet het wapen Von Döhren op de zerk afgebeeld zijn. In de nabijheid ligt de wel volledig zichtbare grafsteen van Georg Friedrich's dochter Elisabeth Dorotheen Friedericken von Döhren die te Zwischenahn op 2 sept. 1716 gedoopt was en te Isenhagen overleed op 16 juli 1737. Deze zerk vertoont eveneens het wapen Von Döhren: doorsneden met een versmalde dwarsbalk, I (in blauw) een gaande leeuw, I I (in rood) een anker; helmteken: een uitkomende leeuw (schildkleuren volgens Heinrich von Döhren, Die verschiedenen Geschlechter von Döhren, getypte particuliere uitgave, Bamberg 1944).

Raban Werner Friedrich von Döhren (1721)

Twee raven in IJsland. Raban Werner Friedrich von Döhren dankt zijn voornaam aan deze vogel, die als Hraban een gewaardeerde vogel is in de Germaanse mythologie. Foto/afbeelding: Wikipedia.

Raban Werner Friedrich von Döhren, zoon van Georg Friedrich von Döhren (1684), is geboren in 1721 en gedoopt in Zwischenahn, Duitsland. Zijn voornaam wordt ook geschreven als Frederik Warnart Raban.

Hij is vermoedelijk voor zijn trouwen naar Oldenzaal verhuisd. Hij huwt Barbara Johanna Ruhlein ergens tussen 1750 en 1754. Barbara is geboren in 1727, dochter van Hendrik Wolfgang Ruhlein, ontvanger der convoyen en licenten te Oldenzaal, en Elsabe Klopenborg (Kloppenburg). Er is maar één kind bekend:

  1. Henrietta Rosina Dorothea von Döhren, geboren in 1754 in Oldenzaal. Zij trouwt Jurriaan Engelbert (Juriaan) Stork (1737).

Het vermoeden is dat moeder Barbara Johanna Ruhlein tijdens of kort na de geboorte sterft. Ze is dan 26 jaar of ouder.

Bij de doop van Raban Werner Friedrich von Döhren is Heinrich Werner Berckelman getuige, zoon van zijn oudtante Anna Sophia Burchtorff en haar echtgenoot Johann Werner Berckelman. Raban von Döhren overlijdt in 1765 in Osterode op een leeftijd van 43 jaren. Hij is begraven in de St. Johannis Gruft (Todtenkirche, St. Aegidien).

De weinig voorkomende naam Raban is afgeleid van 'Hraban' dat raaf betekent in Oud-Germaans. In de Germaanse mythologie heeft de god Odin of Wodan twee raven op zijn schouder; de ene is Hugin (= denker) en de ander Munin (= gedachtenis): zij komen alles wat ze gezien hebben vertellen. In Fries leeft de raaf voort in de namen Roan en Ronne.

Een militaire loopbaan

Raban von Döhren is militair en staat vooral bekend als majoor in dienst van Hannover. Na een militaire loopbaan wordt hij op ca. 43-jarige leeftijd Amtmann in Osterode. Zijn loopbaan in het kort:

  • 1757: seconde lieutenant Hannover Jagercorps te Ratzeburg
  • 1760: premier luitenant
  • 1761: capitan in het garnizoensregiment Von Schultz (tot 1763)
  • 1764: Hauptmann te Osterode.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen