Leers, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 26 okt 2015 om 20:48
Ga naar: navigatie, zoeken
UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Arnout Leers (1698), jongere broer van Johanna Leers (1697), stamouder.

Deze pagina beschrijft de voorouders van Johanna Leers (1697), voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker. Johanna is de dochter van Reinier Leers (1654). Door haar huwelijk met François van der Hoeven verdwijnt de achternaam Leers bij haar verdere nakomelingen.

uitvaart leers brandt
Bestand:Arnout Leers schets tafel.jpg
Arnout Leers schets tafel
siamese tweeling arnold leers

Inhoud

Uit Duitsland ontweken

De Leersen stammen af van een Duits geslacht uit Aken, waarvan veel takken in Duitsland zijn gebleven. Ene Johann Jakob von Leers Herr auf Vietlübbe (1732 - 1814) is Geheimer Finanz- und Domaenenrat en wordt in de Rijksadelstand verheven in 1791. Van zijn tak lopen er nog adellijke nakomelingen rond in Duitsland. Vermoedelijk is de eerste Nederlandse Leers (Arnold, 1620) naar de Nederlanden uitgeweken vanwege de voortdurende strijd tussen katholieken en protestanten in Duitsland.

Veel informatie over de familie Leers komt van H.J. Beckmann, die tijdens zijn studie aan de Universiteit in 2008 nader onderzoek deed naar de persoon Arnout Leers (1698, broer van Johanna Leers) en zijn omvangrijke collectie die in 1767 geveild werd.

Arnold Leers (1620)

Arnold Leers (ook Arnout genoemd) is geboren in 1620 in Aken. Hij gaat in 1642 in Rotterdam in ondertrouw met de dan twintigjarige Johanna van Berckel (ook Jannetje), geboren in 1622 en dochter van predikant Reynier van Berckel (ook Reinier van Berkel) en Helena Mozesdr. (ook Mosisdr.) van Nederveen. Ze trouwen in Schiedam en krijgen vijf kinderen:

  1. Arnout Leers (1643)
  2. Helena Leers (1646)
  3. Reinier Leers (1654, Rotterdam - 1714, Parijs), gehuwd met Cornelia Brandt (1666).
  4. Anna Leers (1657)
  5. Joannes Leers (1660)

Arnold Leers, afkomstig uit Aken, vestigt zich als boekdrukker en uitgever in Rotterdam en publiceerde onder andere het boek Valerie Maximi.

Hij overlijdt in 1673 op een leeftijd van 53 jaar en is begraven in de Grote- of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. Zijn weduwe Johanna van Berckel zet eerst alleen en later samen met haar zoon Reinier het bedrijf voort. Zij sterft in 1694 in Rotterdam.

Reinier Leers (1654)

Reinier Leers, ook Reynier genoemd, is geboren in 1654 in Rotterdam, zoon van Arnold Leers (1620) en Johanna van Berckel. Hij huwt de tweeëndertigjarige Cornelia Brandt in 1696 in Rotterdam.

Cornelia Brandt, geboren 1666 in Hoorn, is de dochter van Gerard Brandt (1626) en Susanne van Baerle. Cornelia's familie wordt beschreven op de pagina Familie Brandt. Cornelia is weduwe van Frans de Haes, Rotterdams koopman en dichter. In haar eerste huwelijk heeft zij vijf kinderen gebaard, waarvan twee zonen in leven blijven: de dichter Joan en de advocaat Gerard.

Van hun drie kinderen sterft Reinier, de laatste, kort na zijn geboorte in 1701.

  1. Johanna Leers (1697 - 1765). Ze huwt François van der Hoeven (1685).
  2. Arnout Leers (1698 - 1766).

Reinier Leers overlijdt in 1714 in Parijs op een leeftijd van 60 jaar. Arnout en zijn zusje Johanna zijn dan nog minderjarig en krijgen hun neef Arnout van den Bergh als voogd. Zijn vrouw Cornelia Brandt overlijdt in 1735 op een leeftijd van 68 jaar.

Gefortuneerd uitgever

Reinier Leers is boekdrukker, raad en schepen van Rotterdam. Hij is gefortuneerd. In 1709 verkoopt hij zijn uitgeverij en boekhandel voor het toentertijd astronomische bedrag van 120.000 gulden.

In zijn functie van schepen van Rotterdam wordt hij in 1714 naar Parijs gezonden tot het regleeren der posterijen. Hij overlijdt tijdens zijn missie in Parijs, exact op zijn zestigste verjaardag (1714). Zijn gebalsemd lijk wordt naar Rotterdam vervoerd en in 1715 bijgezet in de Grote Kerk.

Hoewel officieel uit monde van zijn functie tot de Staatskerk behorend, heeft hij ook banden met de remonstranten. De vader van zijn vrouw Cornelia Brandt is ook remonstrants predikant geweest; geschiedschrijver Gerard Brandt.

Zoon Arnout

BEWERKEN

In 1724 trouwde Arnout Leers met een nicht van Arnout van den Bergh: Christina Uijlenbergh. Zij kregen drie kinderen: Cornelia, Arnout en Jacoba Jacomina. Arnout Leers was schepen van de stad Rotterdam, directeur van de Levantsche Handel, kapitein bij de Rotterdamse schutterij, koopman in wollen-en hoedenmakerstoffen en importeur van merinoswol uit Spanje, die hij in zijn eigen wolwasserij aan het Schie liet wassen. En daarboven was hij ook een twintigtal jaren directeur van de Maatschappij van Assurantie, Disconteering en Beleeningen te Rotterdam. In 1745 werd hij heer van Ameide en Herlaar, nadat Arnout van den Bergh en zijn vrouw Margareta van Eijk, en de zuster van Arnout van den Bergh: Anna overleden waren. Het echtpaar van den Bergh-van Eijk had op een veiling in 1729 het recht verworven om beleend te worden door de Staten van Holland en West-Friesland met Ameide, Herlaar en Tienhoven. Gedurende een tijdspanne van veertig jaar legde Arnout Leers drie verzamelingen aan: een schilderijenverzameling, een schelpenverzameling en een naturaliënkabinet. Aan Arnout Leers zijn, buiten een paar familieportretten, geen schilderijen, schelpen of ‘rariteiten’, vermaakt door zijn moeder of zijn neef. Hij heeft dus zelf deze drie verzamelingen aangelegd. Binnen een jaar na zijn overlijden werden de verzamelingen in 1767 geveild in Amsterdam. De schilderijenverzameling bracht fl 7.912,= op. De schelpenverzameling ging voor fl 9.587,50 van de hand en het naturaliënkabinet werd voor fl 3.621,85 geveild.

titel

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen