Haan de, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 30 jan 2016 om 12:25
Ga naar: navigatie, zoeken
UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Caspar Franciscus de Haan, geboren in 1851, ook wel Cas V genoemd; de vijfde opeenvolgende eerstgeboren zoon met die naam. Na hem zullen nog vijf generaties Cas de Haan volgen. Deze pagina beschrijft alleen de vroegste generaties de Haan.

Deze pagina beschrijft de voorouders van Marcus Jacobus Caspar (Max) de Haan (1920) vanaf zijn grootvader Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851).

De achternaam komt in vroege archieven voor als de Haen, de Haene, d'Haene, d'Haen en de Hane. Pas vanaf het midden van de 18e eeuw, rond de geboorte van Gasparis (Caspar III) de Haan (1776), wordt de achternaam de Haan consequent gebruikt.

Inhoud

Joannes (Jan) de Haen (ca. 1550)

Bestand:Bornhem kaart uitsnede.jpg
Kaart van Vlaanderen van Frederik de Wit uit 1680. Bornhem Baron is uitgesneden. Stroomopwaarts ligt Dendermonde, stroomafwaarts Antwerpen.
Landkaart van Bornhem uit 1664. De kaart is omgekeerd; de Schelde stroomt eigenlijk aan de Noordzijde van het stadje. Onderschrift: Castellaniae Siue Baronat. Bornhemii Accurata delineatio (Scheepvaartmuseum Amsterdam).

Joannes (Jan) de Haen is geboren rond 1550 in Bornhem, tegenwoordig Bornem in België. Bornem ligt aan de Schelde ten zuid-westen van Antwerpen (ca. 20 km) in de streek die Klein Brabant genoemd wordt.

Joannes' geboorte, huwelijk, overlijden, noch gegevens van zijn vrouw zijn bekend. Zijn gezin is gereconstrueerd op basis van documenten waarin o.a. peetooms en peettantes vermeld worden.

Mogelijk heet zijn vrouw Josina Vernimmen, omdat beiden worden genoemd als peter en meter bij de geboorte van het vroeggestorven kleinkind Joannes de Haen.

Geboortejaartallen van zijn kinderen ontbreken en er zijn mogelijk meer zonen dan Joannes. Hij zal daarvan wel de oudste geweest zijn; het was gebruikelijk om de eerstgeboren zoon naar de vader te noemen.

  1. Joannes (Jan) de Haen (ca. 1586 - 1668), huwt Catharina Cauwenberg.
  2. Anna de Haen, huwt in 1624 Petrus van de Vijvere te Bornem.
  3. Maria de Haen, huwt in 1625 Godefridus van Conninxloo te Bornem. Getuigen zijn Joannes de Haen en Petrus van de Vijvere.
  4. Catharina de Haen.

Joannes (Jan) de Haen (ca. 1586)

Joannes de Haen (geboren ca. 1585/1586) wordt in 1619 benoemd tot onderbaljuw van Bornhem. Zijn baas, Pedro Coloma, resideert in het kasteel van Bornem, hier afgebeeld rond de tijd dat Joannes er werkte (Flandria Illustrata, 1641).
Het kasteel van Bornem bestaat nog, maar is in neogotische stijl herbouwd.

Joannes (Jan) de Haen, zoon van Joannes (Jan) de Haen, is geboren rond 1586 in Bornem, bij Antwerpen in België. In 1611 huwt hij de drie jaar jongere Catharina Cauwenberg, ook van Cauenberghe genoemd. Zij is geboren in 1589 in Bornhem.

Ze vormen een kroostrijk gezin. Van de 12 kinderen overlijden er 4 op vroege leeftijd, namelijk het eerste kind Joannes, naar zijn vader genoemd, Catharina (1616) die maar 2 weken oud wordt, en Franciscus (1617) die 3 jaar oud wordt. Twee kinderen na hen krijgen dezelfde namen. De kinderen die wel overleven:

  1. Anna de Haen (1615), huwt 1652 Philippus Verschuren.
  2. Margaretha de Haen (1620), huwt Ivo Geraerts.
  3. Maria de Haen (1622).
  4. Gaspar de Haen (1624- 1677), huwt Catharina Adriaenssens in 1648, Antwerpen.
  5. Judoca de Haen (1626).
  6. Eduardus de Haen (1629 -1650).
  7. Petrus de Haen (1631- 1719), onderbaljuw en dijkgraaf van Bornhem zoals zijn vader. In 1708 huwt hij Elisabeth Van Laere.
  8. Catharina de Haen (1634), huwt Joannes Philippus Luycx.
  9. Franciscus de Haen (1636).

Joannes (Jan) de Haen overlijdt in Bornhem in 1668 op een leeftijd van 82 jaar. Zijn vrouw Catharina overlijdt in 1671 in Bornhem, ook 82 jaar oud. Het is opvallend dat Joannes en zijn vrouw Catharina zo'n hoge leeftijd bereiken; de levensverwachting voor mensen die de volwassenheid bereikten lag een stuk onder de 60 jaar.

Onderbaljuw en Dijkgraaf

Joannes wordt als ca. 33-jarige in 1619 door Pedro Coloma benoemd tot onderbaljuw van Bornhem.

Een baljuw is de rechtstreekse vertegenwoordiger van een vorst, vaak belast met de rechtspraak. Deze vorst is Don Pedro Coloma, Señor de Bobadilla is een Spaanse edelman, geboren in 1556 in Nájera/Rioja, die tijdens de Spaanse bezetting met de Hertog van Parma naar de Nederlanden is gekomen. Parma's eigenlijk naam is Alexander Farnese.

Een in 1998 onthuld beeld van Don Pedro Coloma in Bornem van beeldhouwer Henri Lannoye. Onduidelijk is waarom de Spaande edelman uitgebeeld is in de wat gedateerde en vervreemdende kubistische stijl.

Coloma verkrijgt in 1587 het tijdens de Geuzenoorlogen het leeggeplunderde en vervallen Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde en het land Bornem. Hij herbouwt het kasteel en resideert er tot zijn dood in 1621. Pedro Coloma gaat de geschiedenis in als

baron van de casselerij en de landen van Bornhem, burggraaf van Dourlans, heer van Bouadilla, Bretel, Terna, Alesnes, Seroulx en Moriensart.

Hij is begraven in de St. Leodegariuskerk in Bornem. Zijn praalgraf bevindt zich in een zijnis van de krypte.

Het kasteel van Bornem, zoals het tegenwoordig bekend staat, is een massief aandoend kasteel dat dubbel omgracht is en in neogotische stijl herbouwd. Het beschikt over een rijke verzameling kunstschatten met schilderijen-portretten van o.a. keizer Karel V en koning Filips II van Spanje, gravures van Pieter Breughel de Oude, meubelen, kantwerk en Chinees porselein. Het kasteel wordt in 2015 nog bewoond door een nazaat van vroege bezitters; Graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde.

Het graf van Don Pedro Coloma in de St. Leodegariuskerk in Bornem.
Jan de Haen was mogelijk zo uitgedost als onderbaljuw en dijkgraaf. Voorbeeld van kleding van gegoede burgerij begin zeventiende eeuw.

De baron Coloma benoemt op 14 januari 1619 Jan de Hane tot onderbaljuw van Bornhem na overweging van de goede indruk die hij heeft van zijn rechtschapenheid, trouw en bekwaamheden, aldus het charter dat daarvan bewaard is gebleven in de Franse taal.

Joannes de Haen werkt jarenlang samen met zijn zwager Petrus de Vijvere, Griffier en later hoogbaljuw. Het archief van het kasteel van Bornhem bevat een eigenhandig door Joannes de Haen getekende eedsaflegging bij zijn ambtsaanvaarding.

Origineel:
Je soubsigné, Jan de Haene, jure sur le signe de la croix, de deservir l'office de soubs Balliu de Bornhem, avecque toutte fidelité procurant en tout faire le service du seigneur selon que au dict office appartient et tenant touiours la bonne correspondence nécessaire avecque le haud Bally. Ainsi dieu me aysde et tout ces saincts.
Vertaling:
Ik, ondergetekende, Jan de Haene, zweer op het kruisbeeld, het ambt van onderbaljuw van Bornhem te zullen bekleden met alle getrouwheid, er voor zorgend in alles mijn Heer te dienen zoals dat in dit ambt behoort en hierbij altijd het noodzakelijk overleg te plegen met de hoogbaljuw. Zo helpe mij God en al zijn heiligen.

In 1633 wordt Joannes de Haen door baron Pedro (Peeter) Coloma benoemd tot kapitein van de Baronie en de heerlijkheid Bornhem. Onder de aanstelling staat een eigenhandig geschreven verklaring van Jan:

Archiefstuk over een proces tussen Peeter de Haen en Charles Joseph Coloma over een geschil over de pacht van polders en schorlanden in het Spierenbroek.
lck onderscreven kenne ontfangen te hebben de origineele deser ende dienvolgende gedaen den behoorlijcken eedt. Des t'oirconden dese onderteekent Jan de Haen.

Joannes de Haen noemt zich Jan de Haen, dijckgrave alhier, een functie die hij vanaf 1619 uitoefent, en in totaal 14 jaar lang blijft bekleden.

ln 1648 blijken er moeilijkheden gerezen te zijn bij het leenhof van Bornhem. In een charter van 1 april van dat jaar lezen we, dat de heer van Bornhem Jan de Haen, dijkgrave ende dienende leenman in onsen hove alhier geauthoriseerd en aangesteld heeft...

(...) omme bij provisie ende gedurende de proceduren, geintendeert bij den procureur generael van Vlaenderen ten laste van Pauwel Adriaenssens, onsen stadhouder, op pretext dat hij saude sijn geboren in Brabant, te bannen de vierschare van denselven hove, ontfangen eeden van feauteyschap ende doen de manissen ter erfenissen ende belastingen die occureren sullen, hem daertoe gevende volle macht ende authoriteyt voor soo lanck het ons believen sal. Gebieden daerom ende bevelen aen onse leenmannen ende alle andere die het aengaen mach, hun daernaer te reguleren.

Jan was toen 62 jaar en werd kennelijk zeer gewaardeerd door de baron en heer van Bornhem, die hem zulk een vertrouwenspositie gaf.

Zijn zoon Petrus de Haen (1631) volgt hem op als onderbaljuw en dijkgraaf van Bornhem. De facebookpagina van Het Archief en Erfgoed Bornem publiceert een document van eind 17e eeuw over een proces tussen Charles Joseph Coloma, achterkleinzoon van Don Pedro Coloma, Señor de Bobadilla, en Peeter de Haen in verband met een geschil over de pacht van polders en schorlanden in het Spierenbroek.

Gaspar de Haen (1624)

De Sint-Jacob, de kerk waar Gaspar de Haen huwt in 1648 met joffer Catharina Adriaenssens is nog steeds de Antwerpse startplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De laatgotische kerk bezit een grootse kunstcollectie met namen als Jordaens, Rubens, Van Balen en de grafkapel van Peter Paul Rubens.

Gaspar de Haen, zoon van Joannes (Jan) de Haen, is geboren in 1624 in Bornhem.

Gaspar de Haen huwt in 1648 op 24-jarige leeftijd met joffer Catharina Adriaenssens in Antwerpen. Vermoedelijk is zij een dochter van Pauwel Adriaenssens, in die tijd stadhouder van Antwerpen.

De huwelijksplechtigheid vindt plaats op 24 mei 1648 in de St.-Jacobuskerk te Antwerpen.

Gaspar en Catharina hebben zich rond hun huwelijk gevestigd hebben in Antwerpen; hun kinderen zijn daar geboren. Ze hebben een vruchtbaar huwelijk. Van hun elf kinderen wordt de oudste zoon wederom Joannes genoemd naar zijn grootvader.

Vaststaat dat alle kinderen in Antwerpen geboren zijn. Acht daarvan worden gedoopt in de zuidparochie van de Onze-Lieve-Vrouw-kerk, beter bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De jongste drie worden in de kerk van Sint Joris gedoopt. Een aantal daarvan overlijdt vroeg, in ieder geval Vincentius (voor zijn 25e) Maria (ca. 17 jaar) en Clara (voor haar 15e jaar).

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en omgeving in Antwerpen. Acht van de 11 kinderen van Gaspar de Haen worden in de zuidparochie gedoopt. Kaart van Virgilius Bononiensis uit 1565 Antwerpen, Museum Plantin-Moretus.

De kinderen die hun jeugd wel overleven:

  1. Joannes de Haen (1649 - 1710), huwt Ida van Rijsinge.
  2. Franciscus de Haen (1650), coopman binnen de stadt Antwerpen, mogelijk gehuwd met Philippina Fraes.
  3. Vincentius de Haen (1653), mogelijk vroeg gestorven voor 1678.
  4. Gaspar de Haen (1654 - 1711), ongehuwd.
  5. Balthasar de Haen (1656). Vertrokken naar Rotterdam, mogelijk gehuwd met Anna Catharina Despotin.
  6. Melchior de Haen (1657 - voor 1688).
  7. Johanna Catharina de Haen (1659 - voor 1711), huwt Jhr. Petrus Dorchi in Antwerpen.
  8. Maria de Haen (1661 - 1678).
  9. Clara de Haen (1663 - voor 1678).
  10. Jacobus de Haen (1666 - na 1711).
  11. Antonius de Haen 1667 -na 1711).

Het is niet achterhaald wat Gaspar in de 54 jaar van zijn leven heeft gedaan om aan de kost te komen. Hij volgt zijn vader Joannes niet op als onderbaljuw, kapitein of dijkgraaf van de heerlijkheid Bornhem. Deze functies bekleedt zijn oudere broer Petrus.

Zijn zoon Franciscus de Haen (1650), ook Francisco de Haen genoemd, staat in de archieven als coopman binnen de stadt Antwerpen. Dit is mogelijk de Franciscus de Haen die Philippina Fraes huwt in 1684 in Antwerpen.

Van zoon Gaspar de Haen (1654) is bekend dat hij bij zijn overlijden zijn neven en nichten elk een zesde deel van zijn nalatenschap nalaat, bestaande uit de opbrengst van het huis De Witte Tente aan de Boecxsteeg te Antwerpen.

Gaspar de Haen overlijdt in 1677. In een acte van 5 april 1678 worden zijn dan nog levende kinderen genoemd:

alle ses Jaspars kinderen wijlen, daer moeder aff is Juffrouwe Catharina Adriaenssens.

Caspar, één van de drie wijzen

De drie wijzen brengen Maria en Christus kostbare geschenken. Links Caspar de Afrikaanse koning, en rechts Melchior met wierook en mirre. Detail uit De aanbidding van de Wijzen van Hendrik ter Brugghen (1619).

Gaspar de Haens doopnaam bij geboorte is Gasparus, in de omgang Gaspar. Binnen de familie gebruikte afgeleide namen zijn Caspar, Casper, Cas maar ook Jaspar en Jasper. Buiten de familie bestaan meer varianten, zoals Gaspard, Jaspaert en Gasparin. Met die naam zet men de toon voor een serie opeenvolgende Caspars de Haan. Het is pas vanaf zijn kleinzoon Gasparus (Jasper I) de Haen (1688) dat de naam consequent wordt doorgegeven aan iedere eerstgeboren zoon.

Twee broers van Gaspar heten Balthasar en Melchior, een duidelijke verwijzing naar de drie wijzen. Met zoveel kinderen kon men met die namen wellicht weer een paar jaartjes uit de voeten. Ook een andere voorvader, Lambertus van Baerle (ca. 1506), geeft drie kinderen van hem die namen mee.

Aurea Cersonese, het gouden schiereiland bij Java in de Indische Oceaan. Vermeend thuisland van koning Caspar (kaart van Andreas Walsperger)

In de bijbel zijn Caspar, Melchior en Balthasar de gelatiniseerde Perzische namen van drie wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken.

Ze kwamen in Bethlehem aan en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der joden. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren. In veel landen wordt deze gebeurtenis als Driekoningen op 6 januari gevierd.

Over de herkomst van koning Caspar doen verschillende theorieën de ronde. De Caspar (heilige) zou een Afrikaanse koning zijn. Saint Caspar kwam uit India of bij Indonesië. Ook de betekenis en herkomst van de naam is onduidelijk, mogelijk afgeleid van het Perzische kandschwar, oftewel schatbewaarder.

Joannes de Haen (1649)

Bestand:Eindhoven 1583.jpg
Joannes de Haen is de eerste Haan die zich in Eindhoven vestigt in de 1670-er jaren. Uitsnede van een prent van Eindhoven uit 1583 van Frans Hogenberg, met een voorloper van de huidige Catharinakerk midden-links. .

Joannes (Jan) de Haen, zoon van Gaspar de Haen is geboren in 1649 in Antwerpen en gedoopt in de parochie Onze Lieve Vrouwe Zuid. Hij huwt op 35-jarige leeftijd (1684) Ida van Rijsinge in Antwerpen. Ida is dochter van van Christiaen Rijsinge, een welvarende koopman en Schepen van Gestel, en Elisabeth van den Broecke.

Door hiaten in de Eindhovense doopboeken zijn van Joannes en Ida slechts vier gedoopte kinderen bekend. Allen zijn in Eindhoven geboren en in de St.-Catharinakerk gedoopt.

  1. Catharina de Haen (1685), huwt Amandus van Mierlo.
  2. Gasparus (Jasper I) de Haen (1688 - 1736), verwekt bij Johanna Cornelia Tournoy één kind, de stamhouder.
  3. Elisabeth de Haen (1693 -ca. 1720); ze wordt maar 27 jaar oud.
  4. Christianus Melchior de Haen (1695 - 1751), kapelaan te Woensel en later pastoor in St.-Michielsgestel.

Joannes overlijdt in 1710 op 61-jarige leeftijd in Eindhoven, zijn vrouw Ida van Rijsinge 31 jaar later (1741).

Gezicht op Leuven, de stad waar Jan de Haen in 1668 medicijnen gaat studeren (Harrewijn, 1708).

Joannes de Haen gaat op 19-jarige leeftijd (1668) medicijnen studeren aan de Universiteit van Leuven, destijds alleen weggelegd voor gegoede burgerzonen.

Het Matricule de l'université de Louvain meldt daarover:

Joannes de Haen Antverpiensis, minorennis 9 julii 1668.

Na zijn studie vestigt Joannes de Haen zich in Eindhoven.

Bekwame dokter die goed op de centjes let

Bestand:Docter luyken.jpg
Jan de Haen is de enige docter tussen de vroege Hanen. Prent van een docter uit Spiegel van 't menschelyk bedryf van Jan en Caspar Luyken, (fotomechanische herdruk van uitgave 1767).

Vanaf 1675 duikt dokter Jan de Haen voor het eerst op in de Eindhovense archieven. Hij zal dan al enige tijd een artsenpraktijk hebben. Uit archiefstukken blijkt dat dokter Jan de Haen een bekwame arts is, die tot in de verre omtrek van Eindhoven bij ernstige zieken geroepen wordt. Hij behandelt in het dorp Liempde patiënten, in die tijd een dagreis gaans van Eindhoven.

Zijn artsenpraktijk is gevestigd in de Rechtestraat in Eindhoven tot 1686, naast huize de Clock. In 1686 verhuist hij met gezin naar aghter de kerck, de latere Kerkstraat. In deze straat zullen bijna 3 eeuwen lang generaties Hanen wonen.

De persoon van Jan de Haen is omgeven door financiële wederwaardigheden. Het is onduidelijk of hij terecht voor zijn centen opkomt, schraperig aangelegd is, of beide;

  • Hij spant in 1675 een procedure aan tegen een zekere Michiel van der Meyden, inwoner van Eindhoven. Hij eist 6 gulden voor de behandeling van een ziekte waardoor Hy - met Godts hulpe - tot syne gesondheyt gecomen is. Jan de Haen wint dit proces.
  • Jan de Haen procedeert tegen ene Andries van Litsenborg uit Liempde om het honorarium voor zijn visite te innen.
  • Hij is betrokken bij een zaak tegen zijn oom Pieter de Haen, dijkgraaf te Bornhem, waarvoor hij Adrianus van Rijsingen, een andere oom, machtigt om hem te vertegenwoordigen.
  • Het aanbod om stadsdocter te worden ketst af wegens onvoldoende beloning, zie de paragraaf Seer bedroefde sieckte van roode loop.

Seer bedroefde sieckte van roode loop

In de zeventiende eeuw was Roode Loop of Root Melisoen een onverklaarbare en geheimzinnige ziekte, zoals cholera en de pest. De mensen krijgen buikloop met heftige krampen en ontsteking van de darmen; de ontlasting kleurt rood van het bloed, vandaar de naam Roode Loop. Als de ziekte Eindhoven teistert vraagt het radeloze Eindhovense bestuur aan Jan de Haen om stadtsdocter te worden. De zaak ketst af op looneisen van Jan de Haen.

Eindhoven wordt rond 1676 geteisterd door een zeer besmettelijke ziekte, blijkens de notulen van een vergadering van het stadsbestuur:

Alsoo dese stadt seer is geïnfecteerd ende besmet door de seer bedroefde sieckte van roode loop en root melisoen. Waer van vele mensen kome te sterven.

Deze epidemie wordt veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne in het stadje, het eten van bedorven voedsel of niet gekeurd vlees, de vervuiling van het water (de Dommel en de Gender) en de voortdurende armoede onder de bevolking. Eindhoven was, na vele rampen die het stadje troffen, verarmd.

In 1676 overweegt het stadsbestuur om een stadtsdocter aan te nemen om de armen en behoeftigen, die normaal geen medische hulp kunnen betalen, bij te staan in desen bedroeffde tijden.

Kapiteinsketen van het Sint Sebastiaangilde in Eindhoven, waar Jan de Haen tot zijn dood lid van is. Oude versierselen zoals deze blijven gedragen worden als het gilde marcheert.

Dokter Jan de Haen verklaart zich daartoe bereid, op voorwaarde van een passende beloning van de stad. Het stadsbestuur wijst zijn aanbod af.

Jan en het gilde St.-Sebastiaan

Jan de Haen blijft tot zijn dood lid van het Ridderlijk Gilde St.-Sebastiaan. Hij wordt lid op 35-jarige leeftijd (1684) als hij Ida van Rijsinge huwt. Hij moet dan zijn bruidegomsgeld van 5 guldens aan het gilde betalen.

Hoewel uit officiële stukken maar 4 kinderen van Jan de Haen bekend zijn, blijkt uit de administratie van het gilde dat het echtpaar in feite 6 kinderen heeft gehad. Voor twee overleden kinderen betaalt hij ieder 1 gulden en 5 stuivers voor het present zijn van het gilde bij de uitvaart. De bijdrage komt voor in zowel in 1692 als 1696, in welk laatst jaar vermeld wordt:

Item voor het afgestorven kint van den Heer docter Jan de Haen de somma van 1 gulden en 5 stuivers' (1696-1697).

Vanwege zijn drukke praktijk bezoekt hij maar zelden de vergaderingen van het gilde. In het jaar van zijn overlijden (1710) volgt zijn zoon Jasper I hem op als gildelid.

Gasparus (Jasper I) de Haen (1688)

Bestand:CATHARINAKERK oud2.jpg
Jasper I is, zoals zijn broer en zussen, gedoopt in de Sint Catharinakerk, de voorloper die in 1860 gesloopt is om plaats te maken voor de huidige Catharinakerk, door Pierre Cuypers ontworpen. De oude kerk stond andersom georiënteerd en was een stuk kleiner. Rechts langs het huis met de trapgevel bevindt zich de huidige Kerkstraat

Gasparus (Jasper I) de Haen, zoon van Joannes de Haen is geboren rond 1688 in Eindhoven. Zowel zijn geboortedatum als sterfdatum zijn niet exact bekend.

In 1725 verwekt de ongetrouwde ca. 38-jarige Jasper I bij zijn 12 jaar jongere buurmeisje Johanna Cornelia Tournoy een kind. Johanna is geboren in 1700 in Eindhoven, dochter van Josephus Ludovicus Tournoy en Christina de Lauw. Hun filius illegitimus, een onwettige zoon want buitenechtelijk geboren, wordt ook Jasper genoemd (verder Jasper II) en op 25 januari 1726 gedoopt in de St.-Catharinakerk te Eindhoven.

  1. Gasparus Tournoij (Jasper II) de Haen, huwt tweemaal: 1) Elisabeth Beijnen, 2) Petronella (Pieternel) Linsen

De geschiedenis van deze tak van de Eindhovense familie de Haen zou met Jasper I beëindigd zijn als deze geen kind had verwekt: Alle andere kinderen uit het huwelijk van Jan de Haen en Ida van Rijsinge sterven namelijk zonder nageslacht. De oudste Catharina (1685) blijft kinderloos, Elisabeth (1693) sterft jong (27) en en de jongste Christiaan Melchior (1695) word priester.

Ook de achternaam De Haen zou verdwenen zijn, had de familie Tournoy het onwettige kind geadopteerd. Jasper I overlijdt op ca. 50-jarige leeftijd in 1737. In 1745 huwt Johanna Cornelia Tournoy alsnog, met ene Franciscus Maas. Zij overlijdt in 1756 in Eindhoven, als zij 55 jaar oud is.

Een zonderling figuur

Zowel Jasper I als zijn moeder overlijden in Sint Michielsgestel bij hun broer respectievelijk zoon; pastoor Christiaan Melchior de Haen. Sint Michielsgestel ligt onder de rook van Den Bosch, linksboven op deze kaart van Brabant (Blaeu, 1645).

Jasper I moet een zonderlinge figuur geweest zijn. Hij blijft het grootste deel van zijn leven, met een tussenpoos van 1728 tot 1732, in het ouderlijk huis wonen, is nooit getrouwd geweest en heeft zijn ouderschap ook niet geëcht door een huwelijk met Johanna Tournoy, in die tijd een must. Over zijn opleiding en beroep is niets bekend, wat erop kan duiden dat hij onderhouden werd door zijn moeder met het geld van zijn vader.

Na de geboorte van zijn zoon verlaat Jasper I het ouderlijk huis. Zoon Jasper II wordt opgenomen in het gezin van Josephus Tournoy, vader van Johanna Cornelia. Jasper I blijkt in 1732 weer bij zijn moeder in te wonen maar vertrekt vlak voor zijn dood naar zijn broer Christiaan Melchior de Haen, pastoor in St.-Michielsgestel. Jasper I overlijdt daar op ca. 50-jarige leeftijd in 1737.

Jasper I schiet zichzelf In 1724 tot koning van het schuttersgilde Sint Sebastiaan, mogelijk zijn enige prestatie van betekenis in zijn leven. Veel gilden kennen koningschietfeesten waarbij de beste schutter zich voor een jaar koning mag noemen.

De relatie tussen Jasper I en zijn moeder is in zijn laatste levensjaren verslechterd, mogelijk al eerder; Ida van Rijsinge onterft Jasper I vrijwel geheel blijkens haar testament uit 1735. Jasper I zat vermoedelijk ook op zwart zaad, gezien het feit dat zijn moeder bij zijn overlijden notarieel afstand neemt van zijn nalatenschap, vrijwel altijd het geval als deze uit schulden bestaat. Zowel zijn moeder als de verwekster van zijn kind overleven hem.

Het gilde; zijn enige toeverlaat?

Jaspers enige bekende prestatie van formaat tijdens zijn leven is als gildebroeder. In 1724 wordt hij gekozen tot deken van het St.-Sebastiaangilde en schiet zichzelf tot Koning van dit schuttersgilde. Hij is een trouw bezoeker van de gildevergaderingen, meer dan zijn vader.

Zijn moeder Ida van Rijsinge blijft al die tijd de betalingen aan het gilde verrichten voor haar zoon totdat deze ca. 40 jaar oud. Op dat moment zal de onmin tussen beiden vermoedelijk erg hoog zijn opgelopen als gevolg van de geboorte van zijn onwettig kind. Jasper I blijft overigens voorkomen in het gildearchief tot 1735, ca. twee jaar voor zijn dood.

Gasparus Tournoij (Jasper II) de Haen (1726)

Jasper II is een filius illegitimus, een onwettige zoon want buitenechtelijk geboren. In (doop)registers van de kerk en de Burgerlijke Stand werden buitenechtelijke kinderen expliciet genoemd, soms op aparte bladzijden genoteerd (register uit 1809, niet gerelateerd aan Jasper de Haen).

Gasparus Tournoij (Jasper II) de Haen, zoon van Gasparus (Jasper I) de Haen. Jasper II is geboren in 1726 in Eindhoven. Hij is tweemaal gehuwd geweest. Het eerste huwelijk met Elisabeth Beijnen in 1749 in Eindhoven brengt geen kinderen voort. Elisabeth is dochter van een schoenmaker uit Den Haag.

Nadat Elisabeths vroeg overlijdt in 1765, huwt hij Petronella (Pieternel) Linsen zeven maanden later in Eindhoven. Pieternel is geboren in 1733 in Maastricht, dochter van Henricus Linsen en Maria Catharina Laval. Hun kinderen zij:

  1. Joanna Catharina de Haen (1766 - 1842), huwt Thomas Maes in 1801.
  2. Anna Elisabetha de Haen (1768), huwt Nicolaas Custers.
  3. Ida de Haen (1773 - 1803), huwt Franciscus Antonius van Rooij (Roy) in 1798
  4. Gasparis (Caspar III) de Haan (1776 - 1845)

Jasper II sterft op 28 december 1799, kort voor de eeuwwisseling, bijna 74 jaar oud. Hij is begraven op het kerkhof aan de St.-Catharinakerk. Zijn tweede vrouw Pieternel Linsen overlijdt in 1809 in Eindhoven op een leeftijd van 75 jaren.

Opgegroeid bij de Tournoys

De families Tournoy (ouders van Johanna Cornelia), Rijsinge (vrouw van dokter Jan de Haen) en de Haen kennen elkaar goed; bij doopplechtigheden zijn leden van de andere families vaak getuige, peter of meter. Ook woonden de Tournoys maar een paar huizen verwijderd van de familie de Haen. De kinderen van Jan de Haen zullen geen onbekenden geweest zijn in het huis van de familie Tournoy.

Dit vormde niet alleen een goede voedingsbodem voor de onechtelijke escapade, waar Jasper II het product van is, maar ook voor de snelle opvang van Jasper II in het gezin van Josephus Tournoy en Christina de Lauw, de ouders van Johanna Cornelia de Tournoy.

Nadat Jaspers vader al snel na de geboorte uit beeld raakt, komt Jasper de neef voor op de lijsten van onvermogenden naast de andere inwonende kinderen; Petrus, Johanna, Maria, Hendrikus, Laurens en Joseph Tournoy. De familie Tournoy figureert op dergelijke lijsten zodat het duidelijk was dat ze als niet vermogende familie geen hoofdgeld hoefden te betalen. Jasper II groeit op in huize Tournoy en verblijft daar ten minste tot zijn 16e levensjaar.

Gasparis (Caspar III) de Haan (1776)

Catharina de Haan (1818), de oudste dochter van Gasparis (Caspar III) de Haan. Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Gasparis (Caspar III) de Haan, zoon van Gasparus Tournoij (Jasper II) de Haen. Caspar III werd geboren in 1776 in Eindhoven en overleed aldaar in 1845 op een leeftijd van 69 jaren. Hij trouwde met Maria Catharina van der Heijden in 1817 in Eindhoven.

Maria Catharina van der Heijden werd geboren in 1794 in Eindhoven. Zij overleed aldaar in 1869 op een leeftijd van 74 jaren. Zij was de dochter van Antonius Cornelius van der Heijden en Catharina van Leersum.

Kinderen

  1. Catharina de Haan (1818 - 1891)
  2. Caspar (Jepke) (Cas IV) de Haan (1821 - 1894)
  3. Petronella Johanna de Haan (1826 - 1869)
  4. Maria Louisa de Haan (1827 - 1879)
  5. Christina de Haan (1829 - 1849)
  6. Antonius de Haan (1831 - 1897)

Deze Casper had kennelijk een motorische stoornis. Hij is getuige bij het huwelijk van zijn neef Caspar Antonius van Rooij in 1825 die bij hem als huisverver in dienst is. Zijn bevende handtekening is opmerkelijk slecht. Bij zijn eigen huwelijk in 1817 tekent hij nog met vlotte hand.

Caspar (Jepke) (Cas IV) de Haan (1821)

Bestand:Jebke de haan en vrouw.jpg
Caspar (Jepke) (Cas IV) de Haan en zijn vrouw Hendrika Hezemans. Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Caspar (Jepke) (Cas IV) de Haan, zoon van Gasparis (Caspar III) de Haan. Jepke werd geboren in 1821 in Eindhoven en overleed aldaar in 1894 op een leeftijd van 73 jaren.

Hij trouwde in ??? met Hendrika Hezemans. Hendrika werd geboren in 1820 in Eindhoven en overleed aldaar in 1891 op een leeftijd van 71 jaren. Zij was de dochter van Mathijs Hezemans en Christina Pietjens.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat

Nazaten van Caspar (Jepke) (Cas IV) de Haan (1821). NB: niet in volgorde van geboorte, en niet alle aanhang is vermeld.

Van hun 8 kinderen overlijden de twee laatste op vroege leeftijd; Hubertus Johannes bij geboorte, en Hubertus Johannes Vincentius op 3-jarige leeftijd.

  1. Christina Maria Petronella de Haan (1850 - 1927), huwt Franciscus Ludovico (Louis) Stumpers, koopman.
  2. Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851 - 1927)
  3. Maria Antoinetta (Marietje) de Haan (1853 - 1940), ongehuwd, winkelierster op de hoek markt-Jan van Lieshoutstraat
  4. Mattheus Jacobus (Thijs) de Haan (1854 - 1935), huwt Theresia Maria Huberta van der Waerden.
  5. Louisa Maria de Haan (1857 - 1949-10-16), ongehuwd, kruidenierster op Stratumseind 437 samen met zus Geertruda.
  6. Geertruda Hendrika Wilhelmina (Truus) de Haan (1858 - 1938), ongehuwd, kruidenierster op Stratumseind 437 samen met zus Louisa.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851)

Het echtpaar Caspar Franciscus (Cas V) de Haan en Maria Martina Peeters. Foto: privé-archief J. A. M. de Haan, Eindhoven.

Caspar Franciscus (Cas V) de Haan, zoon van Caspar (Jepke) (Cas IV) de Haan. Caspar werd geboren in 1851 in Eindhoven en overleed aldaar in 1927 op een leeftijd van 75 jaren.

Caspar was getrouwd met Maria Martina Peeters, geboren in 1862 in Luyksgestel en overleed in 1954 in Eindhoven op een leeftijd van 91 jaren. Zij was de dochter van Peter Arnoldus Peeters en Maria Martina Schoenmakers.

Beroep: Eig. schildersbedrijf Caspar de Haan.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat

Nazaten van Caspar V de Haan. NB: niet in volgorde van geboorte, en niet alle aanhang is vermeld.

Hun kinderen zijn allen geboren en overleden in Eindhoven, tenzij anders vermeld. Van de 8 kinderen overlijdt Henriette Martina Maria op vroege leeftijd.

  1. Marie Henriette Josephine (Jet) de Haan (1888 - 1965), huwt Henri van Lotringen.
  2. Caspar Joseph Marie (Cas VI) de Haan (1889- 1962), huwt Angelina Adriana Josephina Maria (Lina) Waterreus.
  3. Maria Catharina Mathea (Zus) de Haan (1893 - 1973), ongehuwd.
  4. Josephus Petrus Martinus (Sjef/Jos) de Haan (1895 - 1977), huwt Johanna Paulina van Beek.
  5. Martina Elisabeth Johanna (Tiny) de Haan (1897 - 1981), huwt Henricus Franciscus Brackel.
  6. Hubertus Johannes Marie (Huub) de Haan (1898 - 1975), ongehuwd.
  7. Adriana Cornelia Maria (Addy) de Haan (1903 - 1970), huwt Jacobus Hendrikus Maria van der Meulen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Fotogalerij

Bronnen en verantwoording

  • Prive-archief van Joseph Anton Marie (Jos) de Haan (1924), zoon van Caspar Joseph Marie (Cas VI) de Haan (1889)
  • Mr. A.L.G.M. van Agt, 1976, 400 jaar Hanen. Dit boek van A. van Agt, destijds gemeente-archivaris van Eindhoven, beschrijft de geschiedenis van de familie vanaf haar oorsprong in Borne. De genealogie van de 10 generaties de Haan wordt uitvoerig beschreven.
  • Ed Marcelissen, 1980, Van de verwerije en de glaasenmakerije. Dit boek kwam uit ter ere van het 225-jarig bestaan van het schildersbedrijf Caspar de Haan in Eindhoven.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen