Hardenbroek van, Gijs
Over een deftige huisvriend die zijn landhuis openstelt voor de vluchtende moeder Bob Swertz en haar dochters in de oorlog. Zijn geliefde huisknecht Kees vangt hen op omdat hijzelf moest onderduiken. Hoe 'Gijs Paleis' door zijn innige persoonlijke en financiële band met Juliana een centraal figuur aan het hof werd. | En dat 'het wel iets zou kunnen worden' tussen die twee voordat Bernard op het toneel verscheen. Over zijn late kinderloze huwelijk met weduwe Loudon die haar man verloor in de oorlog. En hoe hij Gien Swertz na de oorlog door zijn chauffeur laat ophalen en haar pardoes een compleet Meissen-servies schenkt. |
Zie gerelateerde pagina's in Categorie Brakkenstein Crash |
Inhoud |
Onderdak tijdens de oorlog
Elizabeth Frederika (Bob) Ekker en haar dochters krijgen onderdak in het huis van Gijs van Hardenbroek tijdens de Tweede Wereldoorlog, als er op 19 september 1944 een granaat door het dak van hun huis valt. Hij woont in een riante villa aan de Biesseltschebaan 8 (nu Biesseltsebaan 20) in Nijmegen.
Zijn tuin grenst aan het bos van Dekkerswald. Gijs geeft zijn huissleutel bij het begin van de oorlog aan Elizabeth (Bob) als hij moet onderduiken. Volgens Katrien Swertz, dochter van Elizabeth (Bob) Ekker, stond koningin Wilhelmina niet toe dat hij meeging naar Engeland. Bij zijn afwezigheid vangt Kees, zijn huisknecht, Elizabeth (Bob) en de kinderen op.
Oom Gijs
Gijsbert Carel Duco baron van Hardenbroek (17 februari 1902-1960) is een klasgenoot van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker aan het Gymnasium in Den Haag. Ze blijven bevriend en hij wordt oom Gijs voor Bobs kinderen.
De dochters van Elizabeth Frederika (Bob) krijgen pas later het vermoeden dat zijn inwonende bediende Kees ‘meer was dan een huisknecht’. Gijs trouwt op latere leeftijd maar blijft kinderloos. Hij trouwt met de weduwe Loudon (jkvr. Henriëtte Arnoldine Snouck Hurgronje), die haar eerste man verliest in de oorlog. Volgens Katrien Swertz, moest hij wel trouwen, want aan hof werd niets anders geaccepteerd. Uit haar eerdere huwelijk heeft zij een zoon, Aarnout Alexander Loudon, ('s-Gravenhage, 10 december 1936) een zakenman en politicus die bekend wordt in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw.
De eerste echtgenoot van weduwe Loudon, jonkheer Hugo Alexander Loudon, dient in de koloniën en komt om aan boord van een Japans krijgsgevangenenschip, dat wordt getorpedeerd voor de westkust van Java in 1944. Hij slaat te water en probeert weer aan boord te klimmen. De Japanners houden dit tegen waarna hij verdrinkt. Volgens Katrien Swertz hakten de Japanners zijn handen af bij zijn poging aan boord te komen.
Katrien Swertz herinnert zich een royaal gebaar van oom Gijs. Hij laat haar zus Gien Swertz in de jaren '50 na de Tweede Wereldoorlog ontbieden. Ze werkt dan in de verpleging in het Westeinde ziekenhuis. Ze wordt opgehaald door een chauffeur en eenmaal aangekomen bij oom Gijs krijgt ze een Meissen twaalfpersoons ‘Zwiebelmüster patroon’ servies cadeau, met de toelichting dat ze dat verdient heeft omdat haar ouderlijk huis is gebombardeerd en het servies en zilverwerk verloren is gegaan of verdwenen. Mogelijk ziet hij het als uitzet voor de jonge Gien Swertz.
Gijs Paleis
Gijs van Hardenbroek is na de oorlog particulier thesaurier van Juliana geweest. Hij was ook opperceremoniemeester. De vader van Gijs diende ook al aan het hof en was ‘geheim kamerheer’ (kamerheer-ceremoniemeester) van Wilhelmina, en zag er volgens Katrien Swertz compleet anders uit dan zijn knappe en lange zoon.
De innige verbintenis met het hof blijkt wel uit zijn bijnaam ‘Gijs Paleis’ volgens het boek Juliana en Bernhard van Cees Fasseur over hun huwelijk. Deze bijnaam verdiende hij omdat hij niet minder dan drie functies in zijn persoon verenigde; grootmeester, dus hoofd van het civiele huis van de koningin, opperceremoniemeester en thesaurier. Cees Fasseur vraagt zich kritisch af of deze cumulatie van functies wel verstandig was. Organisatiedeskundigen kwamen er toen nog niet aan te pas en zeker niet in een bij uitstek conservatief milieu als de hofhouding.
De van Hardenbroeks en de van Oranjes kennen elkaar al lang. Een van de vroege vriendinnen van Juliana, Clara Brauw, vertelt over Juliana als die 10 jaar wordt in 1919. Ze blijkt een vrolijk meisje met af en toe stoute trekjes.
|
Malle berichten over een verloving
Gijs heeft gestudeerd met prinses Juliana, en men denkt dat het wel iets zou kunnen worden. De geruchten van een romance tussen hem en de prinses ontstaan na een wintersportvakantie in 1930 in Oberstdorf.
Juliana, haar moeder en een aantal vrienden en vriendinnen, waaronder Gijs van Hardenbroek behoren tot het vorstelijk gezelschap. Gijs is daar samen met zijn zus, een innige vriendin van de prinses. Gijs viert zijn achtentwintigste verjaardag met een 'huiselijk feestje' in hotel Wittelsbacher Hof.
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Andries Cornelis Dirk de Graeff (geboren 1872), schrijft over deze geruchten het volgende in 1934, opgenomen in Nederlandse historische bronnen:
|
Twee eeuwen thesauriers van het Huis
Bernard Woelderink beschrijft Gijsbert Carel Duco van Hardenbroek in zijn boek Geschiedenis van de thesaurie: twee eeuwen thesaurie en thesauriers van het Huis Oranje-Nassau, 1775-1975:
|