Swertz, Katrien

Uit FamilieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
.
> > > UNDER CONSTRUCTION < < <
.


De verpleegster Katrien in 19?? CHECK. Foto: privé-archief T. de Haan, Delft.

Inhoud

Algemeen

Catharina Paulina Maria (Katrien) Swertz is de eerstgeborene van Elizabeth (Bob) en Jan Swertz. Ze is op 12 mei 1928 geboren in Den Haag. Ze overlijdt op 30 december 2012 in Nijmegen. Ze heeft twee jongere zussen; Gien en Liesbeth.

22-Apr-36 Eerste communie Katrien

1-Jul-83 Katrien zwaar ziek hepatitis

1-Jan-84 Katrien officiëel gestopt met werken

12-May-93 Feest Katrien 65 jaar

Katriens jeugd

AANVULLEN

Na de oorlog

AANVULLEN

Katrien op latere leeftijd

Katrien met Clara Luxardo mei 2000. Foto: privé-archief T. de Haan, Delft.

UITWERKEN

Katrien woonde van 19?? tot 201? CHECK In Nijmegen, Professor Van Der Veldenstraat 14. Op 22 maart 2003 werd Katrien onderscheiden door d Nijmeegse loco-burgemeester Hans van Hooft met de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld vanwege haar jarenlange inzet (sinds 1984) als als vrijwilligster voor Museum Het Valkhof.

Na haar pensionering als hoofdverpleegkundige in het Sint Radboudziekenhuis, startte Katrien Swertz eerst als vrijwilligster bij het toenmalige Nijmeegs Museum De Commanderie van Sint Jan. Drie dagen per week werkte zij voor de zojuist opgerichte Stichting Vrienden van Museum De Commanderie van Sint Jan. Mede door haar toewijding kon de Vriendenvereniging tot bloei komen en een ledental van 1500 bereiken. Geleidelijk maakte Katrien Swertz zich een aantal museale taken eigen, vooral het beheer en het up-to-date houden van het Kunstenaarsarchief en het Archief Stad en Streek.

Het Kunstenaarsarchief is het documentatiebestand van beeldende kunstenaars die sinds 1945 werkzaam zijn in de provincie Gelderland. Het bestand omvat op dit moment informatie over enkele duizenden kunstenaars.

Het Archief Stad en Streek is het documentatiebestand over de stad Nijmegen en haar omgeving. Zeer veel informatie over o.a. bouwwerken en monumenten, zaken als verdwenen tramlijnen maar ook over markante personen uit de regio, is door Katrien Swertz verzameld en gerubriceerd.

Katrien Swertz heeft zich bij de verhuizing van de beide genoemde archieven van het Nijmeegs Museum De Commanderie van Sint Jan naar Museum Het Valkhof, in 1999, bijzonder verdienstelijk gemaakt. De verhuizing vormde de aanleiding de bestanden kritisch door te nemen en opnieuw te ordenen. Deze monnikenarbeid heeft zij op zich genomen en tot een goed einde gebracht. Daarna heeft zij zorg gedragen voor de verhuizing en herplaatsing van beide archieven in de leeszaal van het nieuwe museum.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen