Rijshouwer, Familie

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Jan Rijshouwer (1797))
Regel 24: Regel 24:
 
* Pieter Rijshouwer (1809 - 1848), later gehuwd met Anna Pietronella ( Pitronella ) Knops ( 1791-1864 ), woonachtig te Nieuwkuik.  
 
* Pieter Rijshouwer (1809 - 1848), later gehuwd met Anna Pietronella ( Pitronella ) Knops ( 1791-1864 ), woonachtig te Nieuwkuik.  
  
Johannis is korenwijnbrander en eigenaar van de korenwindmolen De Lelie en (check: is dit in Goidschalxoord, Heinenoord?). In 1829 verkrijgt hij drie huizen van e erfgenamen van koopman Franciscus Marinus Netscher; een huis aan de Stadssingel buiten de Goudsche Poort en twee huizen met loods, tuin en plaats aan de Stadssingel NZ, buiten de afgebroken Goudsche Poort wijk O, 55. Deze huizen waren onderpand voor een schuld die Netscher had uitstaan bij Johannes Rijshouwer; 3200 gulden, destijds meer geld dan de waarde van de drie huizen samen. Grappig dat de zoon van Netscher, Pieter Marinus Netscher, een van de vooraanstaande vrienden wordt van Jan, de brander Jan Rijshouwer.
+
Johannis is korenwijnbrander en eigenaar van de korenwindmolen De Lelie en (check: is dit in Goidschalxoord, Heinenoord?). In 1829 verkrijgt hij drie huizen van e erfgenamen van koopman Franciscus Marinus Netscher; een huis aan de Stadssingel buiten de Goudsche Poort en twee huizen met loods, tuin en plaats aan de Stadssingel NZ, buiten de afgebroken Goudsche Poort wijk O, 55. Deze huizen waren onderpand voor een schuld die Netscher had uitstaan bij Johannes Rijshouwer; 3200 gulden, destijds meer geld dan de waarde van de drie huizen samen. Grappig dat de zoon van Netscher, Pieter Marinus Netscher, een van de 'vooraanstaande vrienden' wordt van Johannis' zoon; de brander Jan Rijshouwer. Over Netscher blijken talloze boeken geschreven te zijn.
Over Netscher blijken talloze boeken geschreven te zijn.
+
  
 
=='''Jan Rijshouwer (1797)'''==
 
=='''Jan Rijshouwer (1797)'''==
Regel 35: Regel 34:
 
# Jakob Peter Rijshouwer (1839 Rotterdam - 1882 Utrecht)
 
# Jakob Peter Rijshouwer (1839 Rotterdam - 1882 Utrecht)
  
Jan Rijshouwer komt uit een molenaarsfamilie die in Rotterdam en omstreken een aantal molens bezit. Hij was een grote man voor die tijd (1.69 m), had een ovaal gezicht, rond voorhoofd, bruine ogen, een grote neus, bruin haar en bruine wenkbrauwen, en hij kon schrijven! Hij is grondlegger van de branderij/distilleerderij Rijshouwer. Volgens Eric Eijgelsheim op de [http://www.engelfriet.net/ website van de familie Engelfriet] was het kantoor van de branderij/distilleerderij van ca 1838 tot ca. 1882 gevestigd aan de Haagscheveer in Rotterdam. Veel informatie is aan deze website ontleend.  In 1832 had Jan Rijshouwer Haagscheveer nr. 18 in gebruik als huis en pakhuis. Het pand op nr. 17 (destijds nr. 379) was tot ca. 1882 het kantoor. Daarna vond de familie het na bijna 50 jaar branden en distilleren het welletjes en verhuisde naar de Schiekade 114. Zijn zus Teuntje Elisabeth Rijshouwer, gehuwd met Jan Boogaard, dokter, woonde aan de Leuvehaven wijk G, nummer 303.
+
Jan Rijshouwer komt uit een molenaarsfamilie die in Rotterdam en omstreken een aantal molens bezit. Hij is een grote man voor die tijd (1.69 m), heeft een ovaal gezicht, rond voorhoofd, bruine ogen, een grote neus, bruin haar en bruine wenkbrauwen, en hij kan schrijven! Hij is grondlegger van de branderij/distilleerderij Rijshouwer. Volgens Eric Eijgelsheim op de [http://www.engelfriet.net/ website van de familie Engelfriet] waaraan veel informatie is ontleend is het kantoor van de branderij/distilleerderij gevestigd aan de Haagscheveer in Rotterdam. In 1832 heeft Jan Rijshouwer Haagscheveer nr. 18 in gebruik als huis en pakhuis. Het pand op nr. 17 (destijds nr. 379) zal tot ca. 1882 het kantoor zijn van de branderij. Daarna vindt de familie het na bijna 50 jaar branden en distilleren welletjes en verhuist naar de Schiekade 114. Familei woont ook in Rotterdam. Zus Teuntje Elisabeth Rijshouwer, die gehuwd is met dokter Jan Boogaard, dokter, woont aan de Leuvehaven (wijk G, nummer 303).
  
Jan Rijshouwer socialiseerde met andere vooraanstaande Roterdammers in de Societeit de Harmonie bij de Doele, achter het Haagscheveer. Zo kwam hij in contact met Jacob van Vollenhoven (1788) en diens neef Cornelis van Vollenhoven (1783). Jan trouwde met een dochter van die laatste; Johanna van Vollenhoven. De band met de van Vollenhovens wordt hecht. Twee dochters van Jan en Johanna trouwen met zonen van Jacob van Vollenhoven, de (achterneef?) van Johanna: Maria Elizabeth trouwt met Willem Jan van Vollenhoven, en Cornelia trouwt met Pieter van Vollenhoven, de overgrootvader van Mr. Pieter van Vollenhoven, die in 1943 huwde met Margriet, prinses van Oranje-Nassau. De voorouders van Johanna van Vollenhoven worden [[Genealogie_Vollenhoven|hier]] beschreven.  
+
Jan Rijshouwer socialiseert met andere vooraanstaande Roterdammers in de Societeit de Harmonie bij de Doele, achter het Haagscheveer. Zo komt hij in contact met Jacob van Vollenhoven (1788) en diens neef Cornelis van Vollenhoven (1783). Jan trouwt met een dochter van die laatste; Johanna van Vollenhoven. De band met de van Vollenhovens wordt hecht. Twee dochters van Jan en Johanna trouwen met zonen van Jacob van Vollenhoven, de achterneef (check?) van Johanna. Maria Elizabeth trouwt met Willem Jan van Vollenhoven. Cornelia huwt Pieter van Vollenhoven, de overgrootvader van Mr. Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet van Oranje-Nassau. De voorouders van grootmoeder Johanna van Vollenhoven worden verder [[Genealogie_Vollenhoven|hier]] beschreven.  
  
 
Jan overlijdt op 44-jarige leeftijd. Dat is tragisch voor zijn nog levende vader Johannis (81), die een maand later sterft. Jans vierde dochter, Cornelia heeft het er zeer moeilijk mee; ze is de schok van het overlijden van haar moeder Johanna van Vollenhoven (1850) net te boven als haar vader en broer kort achter elkaar overlijden.  
 
Jan overlijdt op 44-jarige leeftijd. Dat is tragisch voor zijn nog levende vader Johannis (81), die een maand later sterft. Jans vierde dochter, Cornelia heeft het er zeer moeilijk mee; ze is de schok van het overlijden van haar moeder Johanna van Vollenhoven (1850) net te boven als haar vader en broer kort achter elkaar overlijden.  
  
Na het overlijden van Jan wordt het bedrijf voortgezet door zijn neef, die ook Jan heet. Hun vaders waren de twee broers Johannes en Arij. In 1853 wordt de firma Rijshouwer & van Vollenhoven opgericht, waarin (neef) Jan Rijshouwer in deelneemt samen met L.J. van Vollenhoven. De firma dient ''t.b.v. enig onroerendgoed en de branderij / distilleerderij''. Op de [http://www.engelfriet.net/ website van de familie Engelfriet] heeft Eric Eijgelsheim veel verhalen uit die tijd gepubliceerd; Jan Rijshouwer (neef) was namelijk huisbaas van zijn voorouders. Hij verhuurde etagewoningen aan het Haagscheveer naast en boven zijn zaak, die opgesplitst waren in piepkleine ruimten voor meerdere families, fdestijds heel gangbaar. Het zijn vermakelijke taferelen die de tijdgeest goed weergeven. Op deze website staan deze verhalen op een [http://www.engelfriet.net/Alie/eijgelsheim.htm eigen pagina van Eric Eijgelsheim]
+
Na het overlijden van Jan wordt het bedrijf voortgezet door zijn neef, die ook Jan heet. Hun vaders zijn de twee broers Johannes en Arij. In 1853 wordt de firma Rijshouwer & van Vollenhoven opgericht, waarin (neef) Jan Rijshouwer in deelneemt samen met L. J. van Vollenhoven. De firma dient ''ten behoeve van enig onroerendgoed en de branderij / distilleerderij''. Op de [http://www.engelfriet.net/ website van de familie Engelfriet] publiceert Eric Eijgelsheim veel verhalen uit die tijd; Jan Rijshouwer (neef) was namelijk huisbaas van zijn voorouders. Hij verhuurde etagewoningen aan het Haagscheveer naast en boven zijn zaak, die opgesplitst waren in piepkleine ruimten voor meerdere families, destijds heel gangbaar. Het zijn vermakelijke taferelen die de tijdgeest goed weergeven. Op deze website staan deze verhalen op een [http://www.engelfriet.net/Alie/eijgelsheim.htm eigen pagina van Eric Eijgelsheim]
  
 
=='''Jakob Peter Rijshouwer (1839)'''==
 
=='''Jakob Peter Rijshouwer (1839)'''==
Regel 52: Regel 51:
 
# Cornelis Jan Rijshouwer (1877 Nijmegen - ??)
 
# Cornelis Jan Rijshouwer (1877 Nijmegen - ??)
  
Jakob Peter Rijshouwer was van beroep 1e luitenant vesting artillerie.
+
Jakob Peter Rijshouwer is 1e luitenant vesting artillerie.
  
 
=='''Stamboom Rijshouwer'''==
 
=='''Stamboom Rijshouwer'''==

Versie van 9 jun 2014 om 18:27

Inhoud

De Rijshouwers; molenaars en branders uit Zuid Holland

Regina Rijshouwer (Gien) op 31 -jarige leeftijd

Deze pagina beschrijft de voorouders van Regina Rijshouwer, de moeder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker. Hieronder worden ze beschreven langs de mannelijke opvolgingslijn, met aan het einde stambomen. Bob Ekker is de 'eerste generatie', haar moeder de tweede en zo achteruit tellend. De Rijshouwers zijn traceerbaar tot het midden van de zestiende eeuw. Van de vroegste vijf generaties is weinig meer bekend dan jaartallen en plaatsnamen. Wel wordt duidelijk dat er molenaars tussen zitten, hetgeen ook in latere generaties terugkomt:

Lenaert Reyshouwer, de tiende generatie, werd geboren in 1565 in Schoonhoven. Hij was getrouwd met een dochter van de heer Joosten.

Cornelis Reyshouwer, de negende generatie, werd geboren in 1597 in Dordrecht. Hij overleed in 1630 in Dordrecht op een leeftijd van 33 jaren. Hij was getrouwd met Stijntgen Vonck.

Leendert Molenaer/Rijshouwer, de achtste generatie, werd geboren in 1625 in Dordrecht. Hij overleed in 1691 in Dordrecht op een leeftijd van 65 jaren. Hij was getrouwd met Grietje.

Cornelis Rijshouwerde, de zevende generatie, werd geboren in 1672 in Dordrecht. Hij overleed in 1719 in Puttershoek op een leeftijd van 47 jaren. Hij was getrouwd met Barbara Houtingh.

Arie Rijshouwer, de zesde generatie, werd geboren in 1699 in Dordrecht. Hij overleed in Goidschalxoord. Hij was getrouwd met Antonetta Hartgoet, ook Hertgoet genoemd.

Pieter Rijshouwer, de vijfde generatie, werd geboren in 1728 in Heinenoord. Hij overleed in Papendrecht. Hij was getrouwd met Teuntje de Jong, dochter van Arie de Jong en Aagje van der Lek.

Johannis Rijshouwer (1770)

Johannis Rijshouwer, vierde generatie en overgrootvader van Regina Rijshouwer, werd geboren in 1770 in Papendrecht. Hij kwam uit een gezin met 12 kinderen. Hij overleed in 1851 in Rotterdam op een leeftijd van 81 jaren. Hij trouwde in 1795 in Oud-Beijerland met Adriana van der Sijden. Zijn vrouw Adriana was dochter van Jan van der Sijden, en Elisabeth Troost. Zij werd geboren in 1767 in Heienoord en overleed in 1841in Rotterdam op een leeftijd van 73 jaren. Johannis en Adriana kregen acht kinderen, waaronder;

  • Jan Rijshouwer (1797 Zegwaart - 1851)
  • Teuntje Elisabeth Rijshouwer (1802 - 1858)
  • Pieter Rijshouwer (1809 - 1848), later gehuwd met Anna Pietronella ( Pitronella ) Knops ( 1791-1864 ), woonachtig te Nieuwkuik.

Johannis is korenwijnbrander en eigenaar van de korenwindmolen De Lelie en (check: is dit in Goidschalxoord, Heinenoord?). In 1829 verkrijgt hij drie huizen van e erfgenamen van koopman Franciscus Marinus Netscher; een huis aan de Stadssingel buiten de Goudsche Poort en twee huizen met loods, tuin en plaats aan de Stadssingel NZ, buiten de afgebroken Goudsche Poort wijk O, 55. Deze huizen waren onderpand voor een schuld die Netscher had uitstaan bij Johannes Rijshouwer; 3200 gulden, destijds meer geld dan de waarde van de drie huizen samen. Grappig dat de zoon van Netscher, Pieter Marinus Netscher, een van de 'vooraanstaande vrienden' wordt van Johannis' zoon; de brander Jan Rijshouwer. Over Netscher blijken talloze boeken geschreven te zijn.

Jan Rijshouwer (1797)

Jan Rijshouwer, derde generatie en grootvader van Regina Rijshouwer, werd geboren in 1797 in Zegwaart, dat nu een deel is van Zoetermeer. Hij overleed in 1851 in Rotterdam op een leeftijd van 54 jaren. Hij trouwde met Johanna van Vollenhoven in 1827 in Rotterdam. Zijn vrouw Johanna was de dochter van Cornelis van Vollenhoven en Maria Elisabeth Havelaar. Zij werd geboren in 1806 in Rotterdam, en overleed in 1850 in Rotterdam op een leeftijd van 44 jaren. Zij kregen elf kinderen, waarvan 8 dochters;

  1. Adriana Johanna Rijshouwer (1828 ), die in 1853 trouwde met Johannes Adrianus Boogaard (1823) in Rotterdam
  2. Cornelia Rijshouwer (1833 Rotterdam - 1904 Bonn)
  3. Jakob Peter Rijshouwer (1839 Rotterdam - 1882 Utrecht)

Jan Rijshouwer komt uit een molenaarsfamilie die in Rotterdam en omstreken een aantal molens bezit. Hij is een grote man voor die tijd (1.69 m), heeft een ovaal gezicht, rond voorhoofd, bruine ogen, een grote neus, bruin haar en bruine wenkbrauwen, en hij kan schrijven! Hij is grondlegger van de branderij/distilleerderij Rijshouwer. Volgens Eric Eijgelsheim op de website van de familie Engelfriet waaraan veel informatie is ontleend is het kantoor van de branderij/distilleerderij gevestigd aan de Haagscheveer in Rotterdam. In 1832 heeft Jan Rijshouwer Haagscheveer nr. 18 in gebruik als huis en pakhuis. Het pand op nr. 17 (destijds nr. 379) zal tot ca. 1882 het kantoor zijn van de branderij. Daarna vindt de familie het na bijna 50 jaar branden en distilleren welletjes en verhuist naar de Schiekade 114. Familei woont ook in Rotterdam. Zus Teuntje Elisabeth Rijshouwer, die gehuwd is met dokter Jan Boogaard, dokter, woont aan de Leuvehaven (wijk G, nummer 303).

Jan Rijshouwer socialiseert met andere vooraanstaande Roterdammers in de Societeit de Harmonie bij de Doele, achter het Haagscheveer. Zo komt hij in contact met Jacob van Vollenhoven (1788) en diens neef Cornelis van Vollenhoven (1783). Jan trouwt met een dochter van die laatste; Johanna van Vollenhoven. De band met de van Vollenhovens wordt hecht. Twee dochters van Jan en Johanna trouwen met zonen van Jacob van Vollenhoven, de achterneef (check?) van Johanna. Maria Elizabeth trouwt met Willem Jan van Vollenhoven. Cornelia huwt Pieter van Vollenhoven, de overgrootvader van Mr. Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet van Oranje-Nassau. De voorouders van grootmoeder Johanna van Vollenhoven worden verder hier beschreven.

Jan overlijdt op 44-jarige leeftijd. Dat is tragisch voor zijn nog levende vader Johannis (81), die een maand later sterft. Jans vierde dochter, Cornelia heeft het er zeer moeilijk mee; ze is de schok van het overlijden van haar moeder Johanna van Vollenhoven (1850) net te boven als haar vader en broer kort achter elkaar overlijden.

Na het overlijden van Jan wordt het bedrijf voortgezet door zijn neef, die ook Jan heet. Hun vaders zijn de twee broers Johannes en Arij. In 1853 wordt de firma Rijshouwer & van Vollenhoven opgericht, waarin (neef) Jan Rijshouwer in deelneemt samen met L. J. van Vollenhoven. De firma dient ten behoeve van enig onroerendgoed en de branderij / distilleerderij. Op de website van de familie Engelfriet publiceert Eric Eijgelsheim veel verhalen uit die tijd; Jan Rijshouwer (neef) was namelijk huisbaas van zijn voorouders. Hij verhuurde etagewoningen aan het Haagscheveer naast en boven zijn zaak, die opgesplitst waren in piepkleine ruimten voor meerdere families, destijds heel gangbaar. Het zijn vermakelijke taferelen die de tijdgeest goed weergeven. Op deze website staan deze verhalen op een eigen pagina van Eric Eijgelsheim

Jakob Peter Rijshouwer (1839)

Jacobus Petrus (Jakob Peter) Rijshouwer is de vader van Regina Rijshouwer en grootvader van Bob Ekker. Jakob Peter werd geboren in 1839 in Rotterdam. Hij huwde Elisabeth Frederika (Betsy) Offerhaus in 1866 in Delftzijl. Betsy werd geboren in 1847 in Delftzijl. Zij was de dochter van Hermannus Johannus Offerhaus en Hillechien (Giene) Stratingh. Jakob Peter overleed in 1882 in Utrecht op een leeftijd van 42 jaren. Betsy overleed?? Ze kregen vier kinderen:

  1. Johan Rijshouwer, Johan (1867 Vlissingen - ??)
  2. Regina Rijshouwer (1869 Leiden - 1954 Den Haag)
  3. Hermanus Johannes Rijshouwer (1874 - 1903 Utrecht)
  4. Cornelis Jan Rijshouwer (1877 Nijmegen - ??)

Jakob Peter Rijshouwer is 1e luitenant vesting artillerie.

Stamboom Rijshouwer

De stambomen van de familie Rijshouwer. Personen met de achternaam Rijshouwer zijn grijs weergegeven. De details zijn het beste te zien door het plaatje aan te klikken en vervolgens op 'volledige resolutie' te klikken.

650px

Fotogalerij Rijshouwer

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen