Piccardt, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 3 jan 2015 om 12:50
Ga naar: navigatie, zoeken
UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Zesmaal het wapen van het geslacht Piccardt. Wat een malse kippebout lijkt is een fiere adelaarsklauw van goud in azuur en genageld van keel, dat wil zeggen voorzien van rode nagellak.

Inhoud

Duitse oorsprong

De vroegste sporen van de familie Piccardt zijn te vinden in het Duitse Nedersaksen, tegen de Nederlandse grens aan, vlak bij Oldenzaal. Ze wonen in de 14e eeuw in Nordhorn, in de 15e eeuw in Schüttorf, en in de 16e eeuw in Neuenhaus en Bentheim.

Bestand:Koenigreich Hannover Mollo 1829 v2.jpg
Westelijk deel van het Koninkrijk Hannover, habitat van de familie Piccardt. Detail kaart Tranquillo Mollo, Wenen (1829)

Anders dan menigmaal verondersteld wordt, zijn de Piccardts geen Franse Hugenoten die uit de Picardië zijn gevlucht, een regio in Noord-Frankrijk. In Nedersaksen komt de naam Pickhart al eerder voor en is vermoedelijk de naam van een boerenhoeve geweest.

Varianten en verbasteringen van de naam Puccardt komen voor zoals Pikert, Pikhert en Picardt met één 'c'.

Als Margaretha Fossea Piccardt (1710) Tammo Sypkens huwt in 1736 verdwijnt de achternaam Piccardt bij haar verdere nakomelingen, zoals Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.

Gualtherus Piccardt (1500)

De vroegst bekende voorvader is Gualtherus Piccardt. Hij is geboren in 1500 en zijn zoon is Johan Piccardt.

De voornaam Gualtherus komt vaak voor bij de Piccardts. Het is de gelatiniseerde vorm van het Oud-Germaanse Wald-Her, letterlijk; heerser over het leger.

Roepnamen in vroegere tijden waren Gwalter en Wolther, en de naam heeft geleid tot vele varianten zoals Walter en Wouter, maar ook het Franse Gaultier en het Spaanse Gutierrez.

Johan Piccardt (1520)

Bestand:Kaart Bentheim Janssonius 1638.jpg
Kaart van het Graafschap Bentheim en omgeving met Piccardt-woonplaatsen als Northorn, Bentheim, Nienhus (Neuenhaus). Ook steden als Enschede en Oldenzaal zijn zichtbaar. De kaart is een kwartslag gedraaid tegen de klok in; Het Noorden is links. (Johannes Janssonius, 1638)

Johan Piccardt is de zoon van Gualtherus Piccardt en geboren in 1520. Hij is getrouwd met Swaentje Nyhoff, geboren in 1535. Zij krijgen tenminste 4 kinderen, waarvan Henrick op jonge leeftijd overlijdt:

  1. Gualterus Piccardt (ca. 1545, Neuenhaus - 1604, Bentheim). Hij heeft een glazenmakerij in Neuenhaus en brengt het in deze woonplaats tot burgemeester.
  2. Engelbert Piccardt (overleden 1585, Lübeck)
  3. Henrick Piccardt (overleden 1557, Lübeck)
  4. Johan Piccardt (1560 - Neuenhaus - 1629, Ülsen)

Johan Piccardt is vermoedelijk predikant. Aan geboorte- en overlijdensdata van zijn kinderen af te leiden woont hij eerst in Neuenhaus, maar ca. 1557 - 1585 in Lübeck, ca. 325 km. noord-oostelijker, aan de Oostzee. De schrijver van een genealogie van de familie Picardt in de Bentheimse Heimatblatter wijst op een lange traditie van vicarissen en klerken in het geslacht en veronderstelt daarom dat ook hij tot de geestelijke stand behoorde.

Zijn kleinzoon, de historicus Johan Picardt noemt zijn grootvader in zijn memoireseen rijck en well-gestellet man, wonende tott Nieuwenhuijs in de jaren 1520-1565, maar vertelt niet wat hij voor de kost deed.

Echt welgesteld kan deze grootvader niet zijn geweest. Als hij op 35-jarige leeftijd op 6 mei 1565 in Neuenhaus overlijdt, is er niet genoeg geld om de studie van zijn jonge zoon Johan te betalen. Zijn vrouw Swaentje Nyhoff overlijdt 35 jaar later (1600) in Bentheim, Niedersachsen op een leeftijd van 65 jaar.

Johan Piccardt (1560)

Johan Piccardt is de zoon van Johan Piccardt en geboren in 1560 in Neuenhaus. Hij is getrouwd met Elsebe Kemener, geboren in 1569 in Neede. Kinderen die de volwassenheid bereiken:

  • Egberta Piccardt (1591)
  • Swaentie Piccardt (1594, Burgsteinfurt). Ze huwt Arent von Borne, burgemeester in Ulsen, in 1615 in Bentheim.
  • Johan Picardt (1600 - 1670).
  • Gualtherus Piccardt (1602 - 1678)

Johan Piccardt overlijdt in 1629 in Ülsen op een leeftijd van 69 jaar, Elsebe Kemener in 1607 in Bentheim, Niedersachsen op een leeftijd van 38 jaar.

In de Drentse Historische Reeks 6 worden Johan Piccardt en zijn gezin beschreven met behulp van geschiedkundige gegevens van zijn zoon; de historicus Johan Picardt. De passages zijn daarom aangepast zodat het lijkt dat het vanuit het perspectief van deze zoon is opgetekend.

Ik was de eerste zoon. Voor mij zagen Egberta, Zwaantje en Elske het levenslicht van wie de laatste al in 1598 overleed. Er was in de familie tenminste door één familielid met smart op de geboorte van de stamhouder gewacht. Toen enkele weken na mijn geboorte mijn grootmoeder Zwaantje Picardt stierf, waren haar laatste woorden: Nu ga ik heen in vrede omdat ik een zoons zoon heb mogen zien. Ze had zelf vier zoons ter wereld gebracht, maar in 1600 waren twee daarvan reeds kinderloos overleden en de derde had evenmin nakomelingen.
Mijn vader Johan Piccardt was predikant en sinds 1590 hofprediker van graaf Arnold de Vierde van Bentheim. Daarvoor diende hij twee jaar de gereformeerde gemeente van Gronau. Mijn moeder Elsebe Kemner, die Elske werd genoemd, was een predikantsdochter. Johan Kemner, haar vader, was eerder predikant aan het hof van de graaf van Bentheim geweest.
Samen met Arnold de Vierde was mijn vader verantwoordelijk voor de overgang van het graafschap Bentheim tot het Calvinisme. Hij was het die op de tweede adventszon dag in 1575 de kerkdienst leidde, waarin de Bentheimse hofgemeenschap tot de Gereformeerde Kerk toetrad.

Johan Piccardt en Elsebe Kemener zijn beiden afkomstig uit het sociale milieu dat zo typerend is voor veel predikanten in het laatst van de zestiende- en de gehele zeventiende eeuw en dat we kunnen omschrijven als fatsoenlijke middenstand. Johan Kemener, de vader van Elsebe komt uit een burgerlijke familie te Munster.

Johan Piccardt wordt door zijn zoon een Patritius van Munster genoemd. Zijn familie was afkomstig uit Nordhorn en omgeving en telde onder haar leden zelfstandige ambachtslieden, kooplieden, geestelijken en ambtenaren. Wolther Picardt, de enige broer van zijn vader de hofprediker die in 1600 nog in leven was, had een glazenmakerij in Neuenhaus en bracht het in zijn woonplaats tot burgemeester.

Gualtherus Piccardt (1602)

Grafsteen van Gualtherus Piccardt, overleden in 1678 in Siddeburen/Slochteren, maar begraven in de Martinikerk in Groningen. De tekst is afgesleten maar de kenmerkende adelaarsklauw, uit het wapen van de Piccardts, is nog goed zichtbaar.

Gualtherus Piccardt is geboren in 1602 in Bentheim, een Duits plaatsje in Nedersaksen, tegen de Nederlandse grens vlak bij Oldenzaal. Hij is de zoon van Johan Piccardt en Elsebe Kemener. Onbekend is hoe hij in Friesland terechtkomt, maar hij wordt predikant in Woltersum, Loppersum en Groningen.

Hij trouwt tweemaal. Zijn eerste vrouw is Harmtien of Hermanna Heyman van Olingh , dochter van Hendrik Olinghe en geboren in 1608. Als ze in Woltersum wonen krijgen ze de volgende kinderen;

Zowel Johan als zijn broer Alexander zullen predikant worden.

Nadat Harmtien overlijdt in 1641 op 33-jarige leeftijd hertrouwt Gualtherus Piccardt met Catharina Bauckens, weduwe van Johannes Westerwolt, en dochter van Occo Bauckens en Albertyen Pott. Hij verhuist naar Groningen waar zeker vier kinderen worden geboren, en waarvan vermoedelijk alleen de volgende kinderen de volwassenheid bereiken;

  • Elsjen Piccardt (1647)
  • Occo Piccardt (1651)

Gualtherus Piccardt overlijdt in 1678 in Siddeburen/Slochteren op een leeftijd van 75 jaar. Hij is begraven onder een eigen grafsteen in de Martinikerk in Groningen. Het grafschrift is afgesleten en bijna onleesbaar. Het luidt

... GUALTERUS PICCARDT ... WOLTERSUMI, LOPPERSUMI, GRONINGA, NATUS BENTHEIM ... M.H.P. ...

Het embleem met het wapen van de Piccardts, de kenmerkende adelaarsklauw, is nog wel goed zichtbaar

Zijn broer de historicus Johan Picardt

Johan's achternaam wordt in de regel zonder dubbele 'c' geschreven, anders dan al zijn familieleden. Johan Picardt is volgens zijn wikipediapagina een Duits-Nederlands historicus, medicus en ontginner alsmede predikant.

Hij behoort tot de luthers-gereformeerde stroming, en wordt beschouwd als de vader van de Drentse geschiedschrijving, hoewel veel van de inhoud ervan later onjuist is gebleken.

Hij verdedigt het bestaan van spoken, heksen en de duivel. Megalithische steenhopen brengt hij in verband met huynen oftewel reuzen. Hiervan is de huidige benaming hunebed afgeleid. Witte wieven wordt ook wel vertaald als wijze vrouwen

Johan Piccardt (1629)

Johan Piccardt is geboren in 1629 in Woltersum, Ten Boer, Groningen. Hij is de zoon van Gualtherus Piccardt. Hij huwt Elsjen Westerwolt uit Groningen, dochter van Johannes Westerwolt en Catharina Bauckens.

Johan Piccardt overlijdt in 1680 in Pieterburen, Eenrum op een leeftijd van 51 jaren; zijn vrouw Elsjen Westerwolt in 1709 in Groningen.

Twee kinderen van Elsjen Westerwolt en Johan Piccardt overlijden vroeg; Catharina (5 jaar) en Johannes (8 jaar). De kinderen die wel de volwassenheid bereiken:

  1. Hermanna Piccardt (1654, Niekerk). Zij wordt minstens 71 jaar oud.
  2. Occo Piccardt (1656 - 1708).
  3. Wolterus Piccardt (1659, Niekerk - 1680). Hij wordt maar 21 jaar oud.
  4. Johan Piccardt (1671, Niekerk, Oldekerk - 1737, Warffum). Hij krijgt dezelfde naam als zijn een jaar eerder overleden broertje van 8 jaar.

Zijn broer Henric Piccardt

Henric is de zoon van Gualtherus Piccardt en is geboren in 1636 in Woltersum. Hij overlijdt in 1712 in Harkstede op een leeftijd van 76 jaar.

Kamerheer van Lodewijk de Veertiende

Henric Piccardt volgt niet het geijkte patroon van zijn predikantenfamilie. In plaats van aan een gedegen loopbaan in Friesland t werken, kiest hij voor het avontuur en raakt verzeilt in Parijs. Zijn wikipediapagina zegt daarover (ingekort):

Vervolgens ging hij, klaarblijkelijk zonder toestemming van zijn vader, naar Frankrijk om te studeren aan de protestantse Universiteit van Orléans. Volgens zijn verloren gegane autobiografie zong hij en speelde hij op zijn harp om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij studeerde vervolgens in 1660 cum laude af aan de Universiteit van Orléans als doctor in de rechten. Daarop ging hij naar Parijs en zong en speelde daar bij de Pont Neuf. Hij had zijn ene oog bedekt met een zwart lapje en had zijn haar en zijn gezicht een andere kleur gegeven. Daar zou hij zijn ontdekt door passerende vrouwen, die gecharmeerd van hem waren en daarop bevriend met hem raakten en hem introduceerden met het hofleven in de avonden.
(...) veel van zijn gedichten, waaronder sonnetten en madrigalen, zijn opgedragen aan bekende courtisanes en hof-edelen. In sommige gedichten beschreef hij festiviteiten aan het hof, zoals het grote Ballet des Arts uit 1663 (van De Benserade en Lully), waarin de hoofdrol werd gespeeld door Lodewijk de XIVe. Piccardt begaf zich vooral in kringen van adellijke hugenoten. Hij trad ook op als tutor of gouverneur voor hun zonen. Later stelde Lodewijk de XIVe hem aan als kamerheer (Gentilhomme ordinaire de la chambre du Roi de France). Als zodanig reisde hij om diplomatieke redenen regelmatig naar 's-Gravenhage.
(...) Piccardt zou volgens een versie van zijn levensverhaal de jaloezie van koning Lodewijk XIV hebben opgewekt door te gaan sporten met een van zijn maîtresses. Volgens een ander verhaal was de Franse koning achter zijn dubbelleven als rondzwervende clochard (dakloze) gekomen en had het daarom op hem gemunt. In elk geval leidde dit ertoe dat hij moest vluchten uit Parijs.
(...) Volgens een ander verhaal vluchtte hij al op 28-jarige leeftijd uit Parijs en werd hij daarna op 31-jarige leeftijd (in 1667) aangenomen door Lodewijk XIV als kamerheer, blijkbaar na een verzoening. Hoe het ook zij, bij zijn vlucht werd hij geholpen door leden van een Parijs' genootschap dat zou kunnen worden gezien als een voorloper van een vrijmetselaarsloge. Hij reisde eerst naar Straatsburg en vervolgens via Italië en Duitsland terug naar De Republiek.

Johan Piccardt (1671)

Johan Piccardt is de zoon van Johan Piccardt en Elsjen Westerwolt. Hij is geboren in 1671 in Niekerk, Oldekerk. Hij is gehuwd met Margaretha Weemhof, geboren in 1672 in Midwolda, Groningen.

Na zijn studie in Groningen (1689 - 1697) wordt Johan predikant in Garralsweer of Garsthuizen (1698 - 1705) en in Warffum (1705 - 1737).

Margaretha Weemhof en Johan Piccardt krijgen maar drie kinderen. Het eerste kind Jan sterft als kind. Margaretha sterft op tweede kerstdag 1710 in het kraambed, twee weken nadat ze haar laatste kind heeft gebaard; Margaretha Fossea. Zij wordt maar 38 jaar oud. De twee kinderen die de volwassenheid behalen;

  • Jan Reijnold Piccardt (1709). Hij krijgt dezelfde naam als zijn overleden oudere broertje.
  • Margaretha Fossea Piccardt (1710, Warffum - 1769, Eexta, Scheemda)

Johan Piccardt overlijdt in 1737 in Warffum op een leeftijd van 66 jaren.

Margaretha Fossea Piccardt (1710)

Margaretha Fossea Piccardt, dochter van Johan Piccardt, is geboren in 1710 in Warffum, Groningen. Haar moeder sterft in het kraambed, twee weken na haar geboorte op tweede kerstdag.

Margaretha Fossea huwt Tammo Sypkens in 1736 in Warffum. Tammo is geboren in 1709 in Eexta, zoon van Henricus Sypkens en Mettjen Eltjes Swijkens.

Het gezin Sypkens woont op het landgoed (?)Vredenhoven in Scheemda.

Tammo Sypkens is een vermogend en invloedrijk koopman.

Margaretha en Tammo krijgen ... kinderen.

  • Johannes Sypkens (1740, Eexta). Hij huwt Josina Johanna Catharina 's Graeuwen, dochter van Paulus Graeuwen and Judith Sluiter en blijft wonen op landgoed (?)Vredenhoven
  • Hendrik Sypkens. Hij huwt Elisabeth Huber

Margaretha Fossea Piccardt overlijdt in 1769 op een leeftijd van ... jaren. Haar man Tammo Sypkens in 1791 als hij ... jaren oud is. Beiden overlijden in Eexta, Scheemda

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen