Monument Ivan Cain activiteiten

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Sponsorloop 2011)
(Sponsorloop 2011)
Regel 3: Regel 3:
 
== '''Sponsorloop 2011''' ==
 
== '''Sponsorloop 2011''' ==
  
[[File:Sponsorloop 2011 Tarcisiusschool.jpg|thumb|200px|Rennen voor het monument! uit de gedrukte weekkrant  
+
[[File:Sponsorloop 2011 Tarcisiusschool.jpg|thumb|150px|Rennen voor het monument! uit de gedrukte weekkrant  
 
Brug van Nijmegen]]
 
Brug van Nijmegen]]
  

Versie van 18 aug 2014 om 12:54

Als op 6 oktober 2012 het Cain-monument wordt onthuld hebben de Tarcisiusschool en Nick Lambrechtsen al veel werk verricht om het monument mogelijk te maken. Dat begint al voor 2011 als Nick Lambrechtsen zich sterk maakt om het monument te realiseren. Ook rond de onthulling van het monument op 6 oktober 2012 vinden activiteiten plaats. Het monument eert vliegenier Ivan William Cain en burgerslachtofferElizabeth (Bob) Swertz, geboren Ekker die beiden omkwamen bij de Brakkenstein crash in de Tweede Wereldoorlog.

Sponsorloop 2011

Bestand:Sponsorloop 2011 Tarcisiusschool.jpg
Rennen voor het monument! uit de gedrukte weekkrant Brug van Nijmegen

Frans Peters, leerkracht aan de Tarcisiusschool, raakt enthousiast en stelt voor om het monument als school te adopteren. Ivan Cain is met zijn vliegtuig namelijk neergestort op 50 meter van de huidige Tarcisiusschool in Brakkenstein en hij ligt begraven op Jonkerbosch War Cemetery , vlakbij de oude St. Tarcisiusschool locatie. De school organiseert een een sponsorloop voor het monument en zamelt €1.500,- in waarmee de kosten van de plaquette en andere zaken gedekt kunnen worden.

INVULLEN

Bezoek aan het Jonkerbos War Cemetery

Nabestaanden van Ivan William Cain vliegen over van Nieuw-Zeeland en worden 4 oktober 2012 opgevangen in Nijmegen door de Tarcisiusschool, 2 dagen voor de onthulling. De volgende dag volgt een gezamenlijk een bezoek aan het Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen, waar Ivan Cain is begraven.

Op het Jonkerbos War Cemetery liggen de graven van 1.543 militairen die tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. De gesneuvelde militairen hebben verschillende nationaliteiten, maar zijn vooral afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk (1.385, waarvan 96 onbekend). Daarnaast liggen er militairen uit Canada (88, waarvan 1 onbekend), Australië (34), Nieuw-Zeeland (21), Polen (6), België (5), Nederland (1), en Rusland (1).

Hierna wordt een najaarswandeltocht gehouden, waar ook nabestaanden van Elizabeth (Bob) Swertz aansluiten. De route volgt het traject van de laatste vlucht van piloot Ivan William Cain, en eindigt bij de 'crash-plek', vlak bij de plaats waar het Cain-monument geplaatst is. TV Gelderland doet hier verslag van.

‘Een soldatengraf is de beste predikant voor de vrede’ (uitspraak van dr. Albert Schweitzer (1875 – 1965)).

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen