Hoogendijk-Ekker

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 12 jul 2014 om 18:42
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Wil Ekker

Bestand:1941 wil ekker - Version 2.jpg
Wil Ekker op 46-jarige leeftijd. Foto: Administratie Merkelbach (1941)

Anna Wilhelmina (Wil) Ekker is de tweede van het gezin Ekker-Rijshouwer en is 2 jaar na Coos geboren; 6 april 1895 in Den Haag. Ze wordt genoemd naar haar grootmoeder van vader’s zijde; Anna Wilhelmina Stork. Wil is getalenteerd; ze speelt goed piano zoals haar zus Bob, studeert en schopt het tot kandidaat notaris. In 1923 trouwt ze met Dirk Hoogendijk.

Dirk Albert Hoogendijk

Een florerende kunsthandel

Dirk Hoogendijk (1895) werkt na zijn studie nog een tijd op kantoor, onder andere bij Stork Machinefabrieken, totdat hij zijn eigen kunsthandel opent; Firma D.A. Hoogendijk (1925). Hij wordt een gerenommeerd kunsthandelaar en heeft een florerend bedrijf in de jaren 20 voor de crisis. Dochter Liek herinnert zich dat haar vader, ondanks dat hij alleen in 17de eeuwse kunst handelde, ook graag moderne kunst en mooie andere kunstvoorwerpen aankocht en cadeau gaf aan zijn kinderen.

Op de website Biografieën van Nederlandse ondernemers staat een artikel, waarschijnlijk uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Hoogendijk, Dirk Albert. Kunsthandelaar Geb. 27 Juli 1895, Den Haag, Vader: Witte Hoogendijk, Dir.. van de Verzekerings Bank de Nieuwe Eerste Nederlandsche N .V . te s-Gravenhage, overleden 1921. Moeder: Gesine, Elize Geertruida. Thieme, overl. 19117 , dochter van den bekenden uitgever D. A. Thieme te wiens nagedachtenis het D.A. Thieme-fonds werd gesticht.
Geh. met Anna. Wilhelmina Ekker, dochter van den Haagschen medicus Dr. E. W. Ekker en Regina. Rijshouwer, den 31en Maart 1923 te ‘s-Gravenhage, uit welk huwelijk geboren werden: Gine Elize, 15 April 1939; Derk Willem Witte, 29 October 1932 en Gine Wilhelmina Elisabeth, 2 Februari 1935.
Na het eindexamen Gymnasium was H. Korten tijd in den Amsterdamschen kunsthandel werkzaam, daarna studeerde hij het Kunsthistorisch Instituut te Utrecht, welke studie werd voortgezet gedurende langdurige verblijven in zoo goed als alle belangrijke kunstcentra in Europa.
In 1925 richtte hij de Firma D. A. Hoogendijk & Co. Op, een Commanditaire Vennootschap tot het uitoefenen van den kunsthandel en wel den handel in oude schilderijen in het bijzonder, waarvan hij de Beheerende Vennoot werd. Dat de criticus Just Havelaar in 1929, in “Het Vaderland ” schreef: „De Heer Hoogendijk behoort tot hen, die er toe hebben bijgedragen den handel in Oude Kunst op een hoog aesthetisch peil te brengen” bewijst wat H’s streven van meet af aan geweest ie.
Toen Dr. Heinrich Baron Thyssen-Bornemisza, een der grootste verzamelaars in Europa, het- jaar daarop, in 1930, zijn toenmalige collectie tentoonstelde in de Pinakothek te München, bleek, dat H’s bedoeling spoedig waardering gevonden had., want een aantal schilderijen uit die unieke collectie bleek van hem afkomstig, zoo goed als menig stuk, waarmede Sir Henry Deterding in 1936 de verschillende Nederlandsche musea verrijkte, door hem geleverd bleek te zijn.
Aan den opbouw van ontelbare verzamelingen, groote zoowel als kleine, heeft H. in den loop der jaren in Nederland en daarbuiten met hart en ziel medegewerkt. De twee hoogst belangrijke aanwinsten. aan openbaar Nederlandsch kunsthezit, waarover eind 1937 in de dagbladen zooveel geschreven werd, het mansportret van Carel Fabritius uit de Coll. van Graaf Harrach te Weenen en “Christus in Emmaus” van Johannes Vermeer van Delft, die een plaats vonden resp. in het Mauritshuis te ‘s-Gravenhage en het Boymans Museum te Rotterdam, zijn ook weer beide afkomstig van de Firma Hoogendijk.
Toen in 1934 te Parijs de Chambre Internationale des Experts d’Art werd opgericht, werd H. benoemd tot Conseiller voor Nederland. Zijn werk is tevens zijn liefhebberij; het bestaat uit eindeloos reizen en trekken, op zoek naar schilderijen met werkelijke kunstwaard, het ontvangen der bezoekers en het met raad en daad bijstaan van ieder, die zich voor kunst interesseert.

De valse Vermeer

Bestand:Emmaüsgangers.jpg
De Emmaüsgangers, de valse Vermeer van Van Megeren

(CHECK VERHAAL: Tijdens de oorlog wordt het -toen nog verondersteld- Vermeerschilderij “Christus in Emmaus” of ook wel de Emmaüsgangers genoemd (zie foto) voor de Duitsers verborgen gehouden in de gang van het kantoor aan de Roemer Visserstraat in Amsterdam.

De ware aard van het schilderij wordt pas duidelijk nadat in 1945 ‘meester-vervalser’ Han van Megeren wordt gearresteerd. Er wordt een schilderij van Vermeer aangetroffen met zijn naam eraan verbonden in de zoutmijn in Oostenrijk, waar de belangrijkste nazi's kunstwerken hadden verborgen die ze hadden geplunderd.

Hij wordt aangeklaagd voor collaboratie in de veronderstelling dit schilderij van Vermeer aan Reichsmarschall Hermann Göring te hebben verkocht. Om zich uit dit lastig parket te wringen moet van Megeren wel toegeven dat hij de auteur is van deze vervalsing. In het proces dat volgt blijkt hij meerdere vervalsingen in omloop te hebben gebracht. Dirk Hoogendijk wordt als getuige opgeroepen omdat hij voor de oorlog bemiddeld heeft bij de aankopen van enkele van de schilderijen van van Megeren. De vervalsingen van perfectionist van Megeren van Vermeer, maar ook Frans Hals, Ter Borch en Pieter de Hooch zijn zeer geraffineerd uitgevoerd. Hij heeft zich er jarenlang op bekwaamd. Alle kunstkenners, inclusief Hoogendijk en Sandberg, destijds directeur van het Rijksmuseum, zijn om de tuin geleid door van Megeren.

Gezin Wil en Dirk

Wil Ekker en Dirk Hoogendijk trouwen in 1923. Ze hebben twee optrekjes in Amsterdam, respectievelijk woon en werk; aan de Roemer Visserstraat en aan Keizersgracht 640, waar ze later zijn blijven wonen. Pas na veel jaren getrouwd te zijn krijgen ze kinderen; Liek, Willem en Gine

  1. Gine Elize (Liek) Hoogendijk (1930). Liek trouwt met John Westerman Holstein en krijgt drie dochters; Willemien, Silvia en Maya. Liek scheelt maar anderhalve maand met Gien.
  2. Derk Willem Witte Hoogendijk (1932). Willem krijgt twee kinderen; Maurits en Agnes.
  3. Gine Wilhelmine Elisabeth Hoogendijk (1935 - 2009). Gine krijgt één dochter; Micky Hoogendijk (1970), actrice en presentatrice. Gine Hoogendijk is getrouwd geweest met Roelof Frankot.

Er zijn veel vrouwen die Gien of Gine heten in dit gezin en de verdere familie. Gine is afgeleid van Regina (Latijn: koningin) maar ook van Hillechien. De moeder van Bob Swertz heet Regina Rijshouwer; haar overgrootmoeder Hillechien (Giene) Stratingh (1817). Om ze uit elkaar te houden wordt de jongste dochter Gine Hoogendijk ‘kleine Gien’ genoemd, haar oma Regina Rijshouwer ‘ouwe Gien’ en haar nicht Gien Swertz 'grote Gien. De oudste dochter Gine wordt Liek.

Dirk en Wil Hoogendijk zijn een steun bij veel perikelen in de rest van de familie. Zo komen de kinderen Hans en Dick van Wil's broer Henk Ekker en Dora Malotaux lange tijd bij hen inwonen na hun scheiding. Als zijn zwager Coos vast zit door de Duitsers in Vught, weet Hoogendijk hem vrij te krijgen door een schilderij te verkopen. Daarnaast wordt Dirk Hoogendijk voogd van de zusjes Swertz na het overlijden van hun beide ouders.

Fotogalerij Wil Ekker en Dirk Hoogendijk

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen