Hoogendijk-Ekker

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 15 jun 2014 om 19:30
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Wil Ekker

Bestand:1941 wil ekker - Version 2.jpg
Wil Ekker op 46-jarige leeftijd. Foto: Administratie Merkelbach (1941)

Anna Wilhelmina (Wil) Ekker is de tweede van het gezin Ekker-Rijshouwer en is 2 jaar na Coos geboren; 6 april 1895 in Den Haag. Ze wordt genoemd naar haar grootmoeder van vader’s zijde; Anna Wilhelmina Stork. Wil is getalenteerd; ze speelt goed piano zoals haar zus Bob, studeert en schopt het tot kandidaat notaris. In 1923 trouwt ze met Dirk Hoogendijk.

Dirk Albert Hoogendijk

Bestand:Emmaüsgangers.jpg
De Emmaüsgangers, de valse Vermeer van Van Megeren

Dirk Hoogendijk (1895) werkt na zijn studie nog een tijd op kantoor gewerkt, onder andere bij Stork Machinefabrieken, totdat hij zijn eigen kunsthandel opent; Firma D.A. Hoogendijk (1925). Hij wordt een gerenommeerd kunsthandelaar voor de Tweede Wereldoorlog en het was een florerend bedrijf in de jaren 20 voor de crisis. Als zijn zwager Coos vast zit door de Duitsers in Vught, weet Hoogendijk hem vrij te krijgen door een schilderij te verkopen.

In 1945 komt zijn betrokkenheid ter sprake bij de affaire en rechtszaak van de ‘meester-vervalser’ Van Megeren. Dirk Hoogendijk heeft voor en tijdens de oorlog bemiddeld bij de aankoop van de later als vals ontmaskerde Vermeer-schilderijen. Zoals veel kunstkenners wordt ook Hoogendijk om de tuin geleid door de geraffineerde vervalsingen van Van Megeren. Zoon Willem en nicht Katrien kunnen zich de rechtszaak herinneren.Tijdens de oorlog wordt een van de veronderstelde Vermeer-schilderijen, de Emmaüsgangers (zie foto), verborgen in de gang van het kantoor aan de Roemer Visserstraat in Amsterdam. Katrien herinnerde zich dat grootmoeder Ekker, als ze de trap af kwam in het pand soms zei; “het zijn maar enge handjes”. Volgens Katrien is iedereen erin getuind vanwege het kannetje dat zo ‘Vermeers’ was. Ook Sandberg (directeur Rijksmuseum) trapt erin.

Gezin Wil en Dirk

Wil Ekker en Dirk Hoogendijk trouwen in 1923. Ze hebben twee optrekjes in Amsterdam, respectievelijk woon en werk; aan de Roemer Visserstraat en aan Keizersgracht 640, waar ze later zijn blijven wonen. Pas na veel jaren getrouwd te zijn krijgen ze kinderen; Liek, Willem en Gine

  1. Gine Elize (Liek) Hoogendijk (1930). Liek trouwt met John Westerman Holstein en krijgt drie dochters; Willemien, Silvia en Maya. Liek scheelt maar anderhalve maand met Gien.
  2. Derk Willem Witte Hoogendijk (1932). Willem krijgt twee kinderen; Maurits en Agnes.
  3. Gine Wilhelmine Elisabeth Hoogendijk (1935 - 2009). Gine krijgt één dochter; Micky Hoogendijk (1970), actrice en presentatrice. Gine Hoogendijk is getrouwd geweest met Roelof Frankot.

Er zijn veel vrouwen die Gien of Gine heten in dit gezin en de verdere familie. Gine is afgeleid van Regina (Latijn: koningin) maar ook van Hillechien. De moeder van Bob Swertz heet Regina Rijshouwer; haar overgrootmoeder Hillechien (Giene) Stratingh (1817). Om ze uit elkaar te houden wordt de jongste dochter Gine Hoogendijk ‘kleine Gien’ genoemd, haar oma Regina Rijshouwer ‘ouwe Gien’ en haar nicht Gien Swertz 'grote Gien. De oudste dochter Gine wordt Liek.

Stamboom Wil Ekker en Dirk Hoogendijk

De nazaten van Wil Ekker en Dirk Hoogendijk tot en met hun kleinkinderen. De details zijn het beste te zien door het plaatje aan te klikken en vervolgens op 'volledige resolutie' te klikken. 650px

Fotogalerij Wil Ekker en Dirk Hoogendijk

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen