Berckel van, Familie

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Collega van Simon Simonides)
(Collega van Simon Simonides)
Regel 38: Regel 38:
 
==== Collega van Simon Simonides ====
 
==== Collega van Simon Simonides ====
  
[[File:simon simonides close up.jpg|thumb|400px|Detail van een portret van Simon Simonides op 46-jarige leeftijd. Simonides is collega-predikant van Reynier van Berckel. Hij vergoeilijkt [https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_de_gebroeders_De_Witt de lynchpartij van gebroeders de Witt] (Hendrik Bary naar een schilderij van Jan de Baen , Rijksmuseum).]]
+
[[File:simon simonides close up.jpg|thumb|350px|Detail van een portret van Simon Simonides op 46-jarige leeftijd. Simonides is collega-predikant van Reynier van Berckel. Hij vergoeilijkt [https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_de_gebroeders_De_Witt de lynchpartij van gebroeders de Witt] (Hendrik Bary naar een schilderij van Jan de Baen , Rijksmuseum).]]
  
 
[[File:simon simonides.jpg|thumb|200px|Portret van Simon Simonides op 46-jarige leeftijd. Simonides is collega-predikant van Reynier van Berckel. Hij vergoeilijkt [https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_de_gebroeders_De_Witt de lynchpartij van gebroeders de Witt] (Hendrik Bary naar een schilderij van Jan de Baen , Rijksmuseum)]]
 
[[File:simon simonides.jpg|thumb|200px|Portret van Simon Simonides op 46-jarige leeftijd. Simonides is collega-predikant van Reynier van Berckel. Hij vergoeilijkt [https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_de_gebroeders_De_Witt de lynchpartij van gebroeders de Witt] (Hendrik Bary naar een schilderij van Jan de Baen , Rijksmuseum)]]

Versie van 19 dec 2015 om 16:43

UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Deze pagina beschrijft de voorouders van Johanna (Jannetje) van Berckel (1622), dochter van Reynier van Berckel (1591), en voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker. Door haar huwelijk met Arnold Leers (1616) verdwijnt de achternaam van Berckel bij haar verdere nakomelingen.

Inhoud

Claes van Berckel (vóór 1567)

Claes van Berckel huwt Gheertgen Reyniersdr. in 1585 na toestemming te hebben verkregen op 23 februari 1585 in Delft. De voornaam Claes volgt uit het patroniem dat zijn zoon Samuel Claesz van Berckel meedraagt. Bekende kinderen:

  1. Dr. Reynier (Reinerus) van Berckel (1591 - 1655).
  2. Samuel van Berckel (ca. 1593 - 1670).
  3. Abraham van Berckel.
  4. Grietgen van Berckel.
  5. Jan van Berckel.
  6. Willem van Berckel.

Reynier van Berckel (1591)

Predikant Dr. Reynier (Reinerus) van Berckel is geboren in 1591. Hij is de zoon van Claes van Berckel (vóór 1567) en Gheertgen Reyniersdr. In 1626 huwt hij in Delft Helena Mozesdr. van Nederveen, geboren in 1602. Er is één kind bekend:

  1. Johanna van Berckel (1622, Schiedam - 1694, Rotterdam), gehuwd met Arnold Leers (1616).

Bij zijn huwelijk (1626) wordt Reinerus Berckel genoemd als bedienaar des Goddelijken woords te Schiedam. Hij wordt 'Rogaerds Berckel' genoemd bij het huwelijk van zijn broer Samuel van Berckel and Ariaentgen Gerrits van Sassen, waar hij getuige is. Reynier van Berckel overlijdt in 1655 op een leeftijd van 64 jaren; zijn vrouw in 1667 op een leeftijd van 65 jaren.

Reynier van Berckel studeert aan de voorloper van de Universiteit Leiden. Het boek Hugo Grotius, Ordinum Hollandiae AC Westfrisiae Pietas (1613) rept van een oude lijst met de namen van de 35 studenten die aan het einde van het jaar 1613 zijn ingelijfd aan de Universiteit. Naast Reinerus Nicolai van Berckel staat ook Lambertus Barlaeus (1592) op de lijst, broer van stamhouder en geleerde Lambertus Barlaeus (1592).

Reynier van Berckel wordt predikant in respectievelijk 't Woudt (1616 -1619, Schiedam (1619 -1634) en Rotterdam (1634 - 1655).

Collega van Simon Simonides

Detail van een portret van Simon Simonides op 46-jarige leeftijd. Simonides is collega-predikant van Reynier van Berckel. Hij vergoeilijkt de lynchpartij van gebroeders de Witt (Hendrik Bary naar een schilderij van Jan de Baen , Rijksmuseum).
Portret van Simon Simonides op 46-jarige leeftijd. Simonides is collega-predikant van Reynier van Berckel. Hij vergoeilijkt de lynchpartij van gebroeders de Witt (Hendrik Bary naar een schilderij van Jan de Baen , Rijksmuseum)

Reynier van Berckel is één van de collega-predikanten waarmee Simon Simonides optrekt als deze in Rotterdam bevestigd wordt als predikant (1652). Simon Simonides (1629 - 1675) is een controversieel figuur; hij verwerft bekendheid door stichtelijke gedichten maar is bekender als vurig voorstander van het huis van Oranje en felle vijand van Johan de Witt. Aan hem wordt het volksboekje toegeschreven De Worstelinge Jacobs, een verheerlijking van Jacob van der Graeff, die 29 Juni 1672 terechtgesteld wordt wegens een aanslag op Jan de Witt; 't boekje wordt nog in de 19e eeuw op straat gevent.

Als de hetze tegen de gebroeders de Witt zijn hoogtepunt bereikt worden vlugschriften met verkapte doodsbedreigingen op de toegangsdeur van de Nieuwe Kerk in Den Haag geplakt. Niet verwonderlijk; Simon Simonides, predikant van deze kerk, verkondigt in zijn preken dat de gebroeders De Witt duivels zijn die uitgedreven moesten worden. Over de daaropvolgende lynchpartij van de gebroeders de Witt schrijft het Biographisch Woordenboek der Nederlanden van A.J. van der Aa (1852-1878):

Ofschoon hij in 1672, den dood der gebroeders de Witt, dien hij bijwoonde, niet kon aanschouwen, durfde hij den volgenden dag, predikende in de Nieuwe kerk te 's Hage, dien moord een werk en wrake Gods noemen, verzekerende dat de handdadigen niet gestraft maar veeleer beloond zouden worden. Joachim Oudaan heeft hem in zijn Haegsche broedermoord over deze den Evangeliedienaar onwaardige taal scherp gehekeld.

Over zijn vroege periode, als hij zich net vestigt in Rotterdam, vermeldt het boek Simon Simonides (1629-1675): wegwijzer naar de hemelse bruiloft het volgende:

De overgang van een dorp naar een wereldstad zal voor het gezin Simonides niet zijn meegevallen. Uit de rustige polder in de bruisende wereld. Van een gemeente waar hij de enige predikant was, naar een plaats met zeven dienaren Gods en zo'n zo.ooo leden.
Toch maakte Simonides hier de gelukkigste tijd van zijn leven door. Zijn collega's waren in het begin Reynier Claesz van Berckel, Iustus van den Bogaart, Ceorius Costius, Godefridus Lamotius. Wilhelmus Soestius en Segerus van Son.

Broer Samuel van Berckel

Bestand:Samuel van berckel.jpg
Het wapen van Samuel van Berckel, broer van Reynier van Berckel, de vader van Johanna van Berckel. Samuel voert het wapen als lid van de Scherpschuttersvereniging "Dilletto ed Arme" in Delft.

Samuel van Berckel (ca. 1593 - 1670) is de enige broer van Reynier van Berckel waarvan relatief veel van bekend is. Samuel is sijdewinkelier of sijde winckelier en kramer in Delft. Vermoedelijk hield het beroep meer in dan handel; men moest ook de zijde en de lakens bereiden. Hij woont respectievelijk aan de Vismarkt (1617), Wijnstraat, nu Wijnhaven (1626). Hij is charitaatmeester (meester van de Charitietskamer) en lid van de ridderlijke broederschap genaamd De Confrérie van de Handbusch in Delft (1638), en sergeant (1648)

Hij huwt tweemaal; zijn eerste vrouw Truijtgen Arents van Pufvliet, vermoedelijk een dochter van Arend Anthonisz. van Puffvliet en Aagje (Agatha) Onderwater, overlijdt jong; in 1624 op 25-jarige leeftijd. Hij hertrouwt Ariaentgen Gerrits van Sassen in 1626 in Delft. Zijn is de dochter van Gerrit Willemsz. van Sassen en Maritgen Jacobsdr. van Tol.

Hij is getuige van alle kinderen van zijn broer Willem, Er is een acte bekend waarin Samuel van Berckel en Dirck Jansz Lagerlant verklaren dat Laurens de Maerschalck op twee gelegenheden in Delft is geweest, en dat ze met elkaar hebben gesproken. De Maerschalck is adelborst, en dient in the regiment van kapitein Wilhelmus Verschuring.

Na zijn overlijden in 1670 wordt hij op 10 April begraven in de noordelijke transept (dwarsschip) van de Nieuwe Kerk in Delft. De locatie is recto Noordtrans, plein 3, graf 1-3, zijnde een grafkelder. Om ruimte te maken voor nieuwe overledenen werden oude graven vaak geschoond; de overgebleven beenderen werden bijeengesprokkeld en in kleinere kisten geplaatst. Nadat Samuels graf 10 maal geschoond is en 22 kistjes bevat wordt het vol verklaard (30 December 1694).

Bronnen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen