Waterreus, Familie

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 2: Regel 2:
 
[[File:waterreus legende.jpg||thumb|350px|Uit de legende van de Waterreus]]
 
[[File:waterreus legende.jpg||thumb|350px|Uit de legende van de Waterreus]]
 
Onderwijl; keer terug naar de [[Hoofdpagina|Hoofdpagina]] hier links of de Inhoud in de balk helemaal onder.
 
Onderwijl; keer terug naar de [[Hoofdpagina|Hoofdpagina]] hier links of de Inhoud in de balk helemaal onder.
 +
 +
== '''Oorsprong en legende''' ==
 +
 +
De waterreus is een manspersoon of geest die vroeger voor Scheveningen in de zee leefde. Hij was vervloekt en gedoemd voor altijd in de golven te leven. Alleen een meisje dat 's nachts met haar wijsvinger een kruis op zijn voorhoofd zou maken, kon hem redden. Een straatarme weduwe had een beeldschone dochter, die om niet te verhongeren, elke dag uit vissen werd gestuurd. Het meisje moest in het begin niets hebben van de enge geest, maar na verloop van tijd werden ze toch op elkaar verliefd. Toen de hoeveelheid vis die de waterreus steeds in haar netten dreef, de jaloezie van de andere dorpsgenoten opwekte, vertelde ze dat ze een bondgenoot in de zee had. Toen de ongelovige dorpsgenoten het zelf uiteindelijk hadden gezien, kwam hij aan land waarna ze trouwden en hun talrijk nageslacht heet sindsdien waterreus.
 +
Historisch[bewerken]
 +
 +
Opvallend is dat de Scheveningse familie Waterreus altijd Rooms-katholiek is gebleven, nooit de lokale klederdracht heeft gedragen én het zich als voerlui konden veroorloven om niet, zoals de rest van het dorp, in de 16e eeuw protestant te worden. Het kruisje maken op het voorhoofd is, zoals in de legende, een katholiek symbool.
 +
Mogelijke speculaties over het ontstaan van de naam betreffen: handelaar in schoon water zijn, een sterke of grote voorouder nabij een waterloop of een voorouder afkomstig uit een overzees land.
 +
 +
 +
In [http://www.dbnl.org/tekst/_gid001186501_01/_gid001186501_01_0053.php jaargang 29 (1865)] van De Gids wordt gerefereerd naar de familie waterreus in Scheveningen. [http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Gids_(tijdschrift) De Gids] is een cultureel en literair tijdschrift dat sinds 1837 gepubliceerd wordt. De huidige uitgever is De Groene Amsterdammer.
 +
 +
 +
 +
 +
  
 
== '''Jacobus Theodori Waterreus Dirks (1549)''' ==
 
== '''Jacobus Theodori Waterreus Dirks (1549)''' ==

Versie van 20 aug 2014 om 10:25

UNDER CONSTRUCTION

Bestand:Waterreus legende.jpg
Uit de legende van de Waterreus

Onderwijl; keer terug naar de Hoofdpagina hier links of de Inhoud in de balk helemaal onder.

Inhoud

Oorsprong en legende

De waterreus is een manspersoon of geest die vroeger voor Scheveningen in de zee leefde. Hij was vervloekt en gedoemd voor altijd in de golven te leven. Alleen een meisje dat 's nachts met haar wijsvinger een kruis op zijn voorhoofd zou maken, kon hem redden. Een straatarme weduwe had een beeldschone dochter, die om niet te verhongeren, elke dag uit vissen werd gestuurd. Het meisje moest in het begin niets hebben van de enge geest, maar na verloop van tijd werden ze toch op elkaar verliefd. Toen de hoeveelheid vis die de waterreus steeds in haar netten dreef, de jaloezie van de andere dorpsgenoten opwekte, vertelde ze dat ze een bondgenoot in de zee had. Toen de ongelovige dorpsgenoten het zelf uiteindelijk hadden gezien, kwam hij aan land waarna ze trouwden en hun talrijk nageslacht heet sindsdien waterreus. Historisch[bewerken]

Opvallend is dat de Scheveningse familie Waterreus altijd Rooms-katholiek is gebleven, nooit de lokale klederdracht heeft gedragen én het zich als voerlui konden veroorloven om niet, zoals de rest van het dorp, in de 16e eeuw protestant te worden. Het kruisje maken op het voorhoofd is, zoals in de legende, een katholiek symbool. Mogelijke speculaties over het ontstaan van de naam betreffen: handelaar in schoon water zijn, een sterke of grote voorouder nabij een waterloop of een voorouder afkomstig uit een overzees land.


In jaargang 29 (1865) van De Gids wordt gerefereerd naar de familie waterreus in Scheveningen. De Gids is een cultureel en literair tijdschrift dat sinds 1837 gepubliceerd wordt. De huidige uitgever is De Groene Amsterdammer.




Jacobus Theodori Waterreus Dirks (1549)

Dirk Waterreus (1628)

Jacob Dirkse Waterreus (1667)

Marcus Dirkz Waterreus (1710)

Theodorus Waterreus (1744)

Jacobus Waterreus (1785)

Jacobus Waterreus (1824)

Marcus Cornelius Josephus Waterreus (1861)

UITBREIDEN

Marinus (Rinus) van der Lubbe (1909, Leiden - 1934, Leipzig, Saksen) en 5e graads neef van Marcus Waterreus was een Nederlandse communist die ter dood werd veroordeeld als brandstichter van het Rijksdaggebouw (der Reichstag, het Duitse parlementsgebouw) in Berlijn op 27 februari 1933. Hij was het eerste Nederlandse nazislachtoffer.

Fotogalerij Marcus Waterreus

Angelina Adriana Josephina Maria (Lina) Waterreus (1892)

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen