Sayon, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 22 sep 2015 om 19:42
Ga naar: navigatie, zoeken
UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Bestand:Saeyoen brugge v2.jpg
Detail uit het 'handschrift de Hooghe', genoemd naar Ignace-Michel de Hooghe die rond 1700 een grafschriftenverzameling aanlegt, wellicht het meest prestigieuze manuscript uit de collectie van de bibliotheek van Brugge in België. De sterfdata van Vincent Sayon en zijn vrouw Barbara de Wit worden in de literatuur nergens aangetroffen, wellicht vanwege de afwijkende spelling Saeyoen en De Witte.

Inhoud

Roots in Brugge

De Sayons zijn vroege voorouders van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.

Als Barbara Sayon, dochter van Anthony Sayon, huwt met Caspar van Baerle (1584), verdwijnt de achternaam Sayon bij haar verdere nakomelingen.

De familie Sayon, ook voorkomend onder de namen Sayoen en Saeyoen, is een oud geslacht uit Brugge in de destijds Zuidelijke Nederlanden.

Antoon Sayon (voor 1500)

Antoon Sayon is vóór 1500 geboren en vestigt een naam als wever en verkoper van wandtapijten in Brugge, België . Tussen 1520 en 1530 verzorgt hij de gobelins (wandkleden of -tapijten) voor de vergaderruimte van het schepencollege van de Brugse Vrije, een bestuurlijk gebied dat een groot deel van Vlaanderen omvatte. Zijn zoon Vincent heeft zijn bedrijf waarschijnlijk overgenomen.

Geen afbeeldingen van de Sayons; dit schilderij van een welgestelde Burgse familie uit dezelfde periode zal er niet veel naast zitten qua gelijkenis (Jacob van Oost, 1645, Groeninge Museum Bruges).

Drie kinderen zijn bekend:

  1. Vincent Sayon, geboren vóór 1542 in Brugge, overleden 1590, coopman van tapytserie, textielondernemer en magistraat: Raad, pensionaris en schepen van Brugge, onderhandelaar bij de capitulatie van Brugge. Hij huwt Barbara de Wit.
  2. Joost Sayon, gehuwd met Cathalyne van der Poort en voogd van wiskundige en ingenieur Simon Stevin, lid van de Schuttersgilde Sint-Sebastiaan in Brugge (1556), werkzaam in zijdebewerking in hetzelfde huis 'waaruit broer-textielondernemer Vincent actief was.
  3. Jacob Sayon. Ook hij handelde in wandkleden.

Vincent Sayon (voor 1542)

Bestand:Brugge 1562 v5.jpg
Vincent Sanyon bouwt in 1571 het huis Groot Vlaanderen op de hoek van de Vlamingstraat en de Korte Winkelstraat in het centrum van Brugge, hier het meest rechtse hoekpand in het kleine kader (Kaart van Marcus Gheeraerts de Oude uit 1562).

Vincent Sayon, zoon van Antoon Sayon, is vóór 1542 geboren in Brugge. Hij huwt Barbara de Wit, ook De Witte genoemd, dochter van Jacob de Witte. Zij wordt jonckvrouwe genoemd. Van Barbara en Vincent zijn 5 kinderen bekend.

  1. Anthony Sayon, overleden na 1614.
  2. Vincent Sayon, geboren voor 1560, overleden na 1609.
  3. Margrietje Sayon.
  4. Johanna Sayon, overleden 1639.
  5. Adriana Sayon, overleden in 1619.

Vincent Sayon overlijdt in 1590 in Brugge. Zijn vrouw Barbara de Wit een jaar later in 1591.

Magistraat, onderhandelaar en textielondernemer

Zo ziet het huis Groot Vlaanderen dat Vincent Sanyon in 1571 laat bouwen er nu uit. De gevel is van 1717 als gevolg van een decreet dat verplichtte tot het vervangen van alle houten gevelelementen door steen vanwege brandgevaar.

Volgens de publicatie 'Magic is No Magic': The Wonderful World of Simon Stevin van Devreese uit 2007, is Vincent Sayon een opmerkelijk figuur in Brugge.

Vincent Sayon maakt zijn calvinistische gezindheid al vroeg kenbaar en blijft daarin volharden, tot de overgave van Brugge aan de Spanjaarden. Hij is lid van een calvinistische delegatie die toegelaten wordt tot het stadhuis op 3 november 1566 voor een petitie aan de magistratuur, na een verstoring waarbij een aantal religieuze vernieuwers op de vuist waren gekomen met de burgerlijke milities.

Hij bouwt in 1571 het huis Groot Vlaanderen op de hoek van de Vlamingstraat en de Korte Winkelstraat in het centrum van Brugge. Gerenoveerd In 1717, bestaat het nog steeds en huist Café Groot Vlaenderen.

Register van de deelgemeente Sint Nicolaas zestendeel (1531 - 1552), waar Vincent Sayon in 1578 hoofdman van is.
... Wéér over dat huis van Vincent (zucht); er huist tegenwoordig Café Groot Vlaenderen, dat daarmee de oude historische naam behoudt.

Gedurende de calvinistische republiek bekleedt hij doorlopend hoge functies; zijn deelname aan het stadsbestuur dateert vanaf 1575. In 1578 is Vincent hoofdman van St. Nicolaas sestendeel (een soort deelgemeente). In 1580 wordt hij lid van een vierkoppige commissie die belast is met de verkoop van kerkelijke eigendommen. Hij is zelf een van de grootste kopers van deze goederen. In 1580 is hij raad, in 1581 en 1582 pensionaris en in 1583 en 1584 schepen (wethouder) van Brugge.

Hij gebruikt zijn toenemende prestige om zijn zoon Antoon in de magistratuur te krijgen, en weet zich daarmee winstgevende posten toe te eigenen. Zijn laatste ambtstermijn als schepen begint in maart 1584 nadat de prins van Chimay een katholieker beleid heeft hersteld.

Vincent heeft, als afgezant van de stad Brugge, een actieve rol in de burgerlijke delegatie die de voorwaarden onderhandelt met de Hertog van Parma over den vrede met Philips II en de restauratie van Brugge naar de ‘’Koninklijke gehoorzaamheid’’. Hij ondertekent mede het verdrag van overgave in mei 1584. De hertog van Parma merkt later op in zijn brieven aan Filips II dat, ondanks de omwenteling, er nog steeds talrijke Calvinisten op de nieuwe banken zitten. Wellicht doelt hij op Vincent Sayon, die na de omwenteling in Brugge blijft wonen.

Na de overgave van Brugge volgt een zware crisis en zakt de economie van Brugge ineen, vergelijkbaar als in Antwerpen, beschreven in de paragraaf Bloei en neergang van Antwerpen. Menigeen ziet hierin, na een wervelende Renaissance, de afsluiting van het Brugse roemrijke verleden.

Het is lastig Vincent's professionele leven eenvoudig te duiden; een man die blijkbaar niet stilzit en daarnaast bestuurlijke functies bekleedt. Hij is coopman van tapytserie, mogelijk het bedrijf van zijn vader voortzettend. Zijn vader was wever en verkoper van wandtapijten en verzorgde de gobelins voor de vergaderruimte van het schepencollege van de Brugse Vrije. Zijn broerJakob handelt ook in wandkleden.

Vincent is daarnaast actief in de zijde-industrie, werkend vanuit het huis 'De Franse Wapens’ op de Vlamingdam, waar zijn broer Joost een werkplaats voor zijdebewerking runt. Vincent krijgt vooral bekendheid als een textielondernemer. Hij blaast de slapende textielindustrie in Brugge nieuw leven in en neemt Waalse stoffenhandelaren in dienst. Hij drijft intensieve handel met de Baltische landen. Vincent is vermoedelijk een van de rijkste burgers van Brugge van zijn tijd. In 1580 bezit hij tenminste 15 huizen in Brugge, en een aantal daarbuiten.

Een verscheurde familie

Vincent Sayon overlijdt in 1590, zijn vrouw een jaar later, beiden in Brugge. Het is merkwaardig dat zij zijn gebleven na de val van Brugge in 1584; Vincent beleed zijn calvinistische gezindheid openlijk, steunde het protestantse regime, en zijn zoons moesten vertrekken uit Brugge. Had hij misschien zijn eigen immuniteit geregeld tijdens zijn deelname aan de onderhandeling van de overgave?; hij zal immers nog veel gevestigde belangen hebben gehad; zakelijk en persoonlijk. Ook kan hij al ouder of ziek zijn geweest; tussen de overgave en de val zitten maar 6 jaar. De val van Brugge was strikt formeel geen militaire overgave. Farnese en het stadsbestuur tekenden een verzoeningsverdrag, er was dus sprake van een reconciliatie. Tussen de bloedige militaire triomfen van Farnese, zoals Antwerpen, was de diplomatieke oplossing Brugge een uitzondering.

Sayons keuze om met zijn vrouw in Brugge te blijven is onbekend in de literatuur, voor zover te overzien. Het kan zijn dat de afwijkende spelling parten speelt; iIn de Brugse archieven komen ze voor als Saeyoen en De Witte, maar het kan ook weggemoffeld zijn omdat het niet vaderlands was om niet de wijk te nemen voor de Spanjaarden.

Zijn zoon Antoon, ook magistraat, en Vincent, suikerbakker worden wel gedwongen te vertrekken. Zijn dochters Johanna en Adriana blijven in het Brugse, van een derde dochter Margrietje is niets bekend. Het zal niet makkelijk geweest zijn; een verscheurde familie die weinig contact kon onderhouden door de voortdurende opstanden en oorlogsomstandigheden.

Broer Joost, voogd van Simon Stevin

Simon Stevin, wiskundige en ingenieur. Joost Sayon huwt zijn moeder Cathalyne van der Poort en wordt zijn voogd (anoniem, bilbliotheek Universiteit Leiden).

Vincents broer Joost huwt de welgestelde Cathalyne (ook Kathelijne of Catharina) van der Poort. Zij is de dochter van Hubrecht, poorter te Ieper, een plaats Zuid-Westelijk van Brugge. Samen met andere familieleden erft ze in 1584 een vrij aanzienlijke erfenis van haar oom François van der Poort, een halfbroer van haar vader.

Als Joost Sayon en Cathelyne trouwen, is zij reeds moeder van Simon Stevin, die later in Nederland bekendheid zal verwerven als wiskundige en ingenieur. Simon Stevin is een buitenechtelijk kind van Cathalyne met Anton Stevin, zoon van een oud poortersgeslacht. Cathalyne heeft daarnaast nog twee buitenechtelijke kinderen uit de omgang met Noël de Carron, burgemeester van Brugge. In de literatuur heet dat dan gesublimeerd dat ze hem met een paar natuurlijke kinderen verblijdde.

Er zijn akten bekend in Brugge, gedateerd 1577, waarmee Simon Stevin 'ontvoogd' moet worden om hem zelfstandig beheer te geven over zijn vermogen. Tot dan toe was de buitenechtelijk geboren Stevin namelijk niet handelingsbekwaam. Een van de voogden die hem daarvoor mondig moet verklaren, is zijn stiefvader Joost Sayon, die ...

Mathematische noteringen in een manuscript van Simon Stevin, die het gebruik van decimale breuken introduceerde.
deel uitmaakt van een welgestelde koopmansfamilie die met de Oostzeelanden handel drijft, en voorts deelneemt in de tapijt- en zijdenijverheid.

Joost Sayon is eigenaar van het huis genaamd Het Gouden (of Gulden) schild aan de Hoogstraat 37 in Brugge, en is in 1556 lid van de Schuttersgilde Sint-Sebastiaan te Brugge. Verder is niets bekend over hem.

Anthony Sayon (voor 1566)

Anthony Sayon is de zoon van Vincent Sayon en Barbara de Wit, geboren in Brugge. Hij huwt vóór 1584 Josina Evagers. Bekende kinderen van hem zijn:

  1. Barbara Sayon, overleden 1635.
  2. Pieter Sayon, geboren tussen 1584 en 1585, ingeschreven als student rechten aan de Universiteit van Leiden in 1613, baljuw van de beide Egmonden (1614), daar afgezet in 1619, en in Duitsland overleden
  3. Maria Sayon, overleden 1624, gehuwd met Anthony Brydel in 1611 in Brugge.
  4. Anthony (Antonius) Sayon, koopman, gehuwd met Maria Antheunis, overleden voor 1678. Vermoedelijk niet gevlucht en in de Zuidelijke Nederlanden blijven wonen.

Opmerkingen bij Anthony Sayon Nederlandse Leeuw, NL_1965_JRG_82.pdf\line schepen en raad van Brugge, OUD-HOLLAND, NIEUW BIJDRAGEN, 1885\line Toen Brugge in Mei 1584 aan de hertog van Parma was overgegaan, had haar vader Antony Sayon, die schepen was, deze stad moeten verlaten. Hij week uit naar Noord-Nederland en heeft zich als dichter doen kennen naar aanleiding van de krijgsbedrijven van Maurits in 1605 (12). Na zijn dood kwamen zijn kinderen onder de voogdij van hun oom, Janus Lernutius, een bekend Latijns dichter, die te Brugge heeft gewoond.

http://gw.geneanet.org/mjokela?lang=nl;p=barbara;n=sayon+sion\line Overleden na 1614\line Koopman\line Schepen raad van Brugge,werd in sept 1584 uit Brugge gezet omdat hij "de Catholycke ende roomsche religie niet en hebben willen aannemen,nochte oock onderhouden"\line Gehuwd voor 1585 met Josijne Evagen en hun kinderen\line M Pieter Sayon 1584/1585-\line V Barbara Sayon(Sion) †1635\line V Maria Sions Sion\line M Antonius Sions Sion Sayon †/1678

http://www.nikhef.nl/~louk/GROEN/generation4.html#SAYON Anthony Sayon, ovl. na 1614, schepen en raad te Brugge, behoorde tot de personen die in sept. 1584 Brugge uitgezet werden omdat zij "de catholycke ende roomsche religie niet en hebben willen aenneemen, nochte oock onderhouden",[115] huw. get. te Leiden (1592, 1595), koopman wonend te Dordrecht (1598), woont te 's-Gravenhage (1614), tr. vóór 1585 Josijna Evagen? (Evagers, Lagers, Wagens). Op 16-7-1598 legt Anthonis Sayon, coopman, nu te Dordrecht, een verklaring af op verzoek van Joncheer Charles van der Rhyvel, Jacob Cabbelliaeu, coopman, en Henrick Heemskercke, procureurs te Leyden betreffende de goederen en vorderingen van Joost du Ballo te Leyden. [116] Op 8-12-1614 machtigt Anthoni Sayon wonende te 's-Gravenhage, zijn zoon Pieter Sayon bayllue van Egmont, om namens hem zijn landerijen gelegen in het Graeffschappe van Vlaenderen te verkopen. [117]

Broer Vincent

Vincent werd geboren vóór 1560. Hij overleed na 1609 op een leeftijd van meer dan 49 years. Hij was de zoon van Vincent Sayon en Barbara de Wit. Gehuwd op 3 november 1585, Rotterdam, 6240, Zuid-Holland,NLD, met Marie Goossens van Groenhoudt /1565-1609/ Marie werd geboren vóór 1565. Zij overleed na 1609 at the age of meer dan 44 years.

Suikerbakker,koopman, koopt in 1603 een suikerbakkerij in de Kalverstraat te Rotterdam, en kort daarop het huis de Berg van Sion op de Hoogstraat, verlaat in 1606 Rotterdam als "fugitief" met achterlating van een desolate boedel.

koopt in1603 een suikerbakkerij in de kalverstraat te Rotterdam,iets later de berg van Sion op de Hoogstraat te Rotterdam,verlaat Rotterdam,met achterlating van de boedel,in1606

afkomstig van Brugge (1585), koopman (1600..1603) in suiker, koopt in 1603 een suikerbakkerij in de Kalverstraat te Rotterdam, en kort daarop het huis de Berg van Sion op de Hoogstraat, verlaat in 1606 Rotterdam als "fugitief" met achterlating van een desolate boedel,[103] tr. Rotterdam schepenen 3-11-1585 (hij als Vincent Jansen)[104] [105] Marie Goossens (van) Groenhou(d)t, geb. vóór ca. 1565, ovl. na 1609, dr. van Goossen Adriaensz Groenhout en Dirckgen Jansdr de Graaff

OUDROTTERDAMSCHE CRUYDENIERIE DOOR MR. R. BIJLSMA. De tweede suikerbakkerij was gelegen in de Kalverstraat (tusschen Botersloot en Lombardstraat) en eigendom van Pieter Claesz. Winter. Het bedrijf schijnt niet geprospereerd te hebben ; wegens faillissement werd het perceel, aangeduid als „Suikerbakkerij" of „Suikerhuis", in 1603 bij decreet verkocht. Het eigendom kwam aan Vincent Sayon (een koopman afkomstig uit Brugge en in 1585 te Rotterdam gehuwd met eene dochter van den lakenkooper Goossen Adriaensz. Groenhout), die kort daarop het huis „de Berg van Sion" op de Hoogstraat, een vroegere bierbrouwerij, voor suikerbakkerij erbij kocht. Met Sayon ging het evenmin voorspoedig; in 1606 verliet hij met achterlating van een desolaten boedel als „fugitief' de stad en zijne eigendommen werden door den boedel-curator te gelde gemaakt.

Zijn drie zussen

113. Margrietje Sayon. (Vincent Sayon-2; Antoon Sayon-1) Zij was de dochter van Vincent Sayon en Barbara de Wit.

114. Johanna Sayon. (Vincent Sayon-2; Antoon Sayon-1) Zij was de dochter van Vincent Sayon en Barbara de Wit. Zij trouwde Joost Gallé op 1576-10-02 in Brugge (St Walburga). Joos Galle overleden 12 march 1606 Opmerkingen bij Johanna Sayon overleden 31 december 1639 http://gw.geneanet.org/mjokela?lang=nl;p=johanna;n=sayon\line V Johanna Sayon\line (komt van Vincent Sayon - Barbara de Wit)\line Gehuwd op 2 oktober 1576, St Walburga Brugge, met Joost Gallé\line kinderen\line V Nn Gallé\line V Joanna Gallé\line M Vincent Gallé\line M Nn. Gallé\line M Johan Gallé\line M Louis Gallé\line Aantekeningen: woont in 1598 te Brugge http://www.nikhef.nl/~louk/GROEN/generation4.html#SAYON\line Johanna Sayon, woont te Brugge (1598), tr.[50] Joost Gallé, te Brugge, bij wien twee dochters en vier zonen en zeer veele kleinkinderen, "doch die verzuimd zijn aan te teekenen." woont te Brugge (1598). http://www.dbnl.org/arch/_nav001188501_01/pag/_nav001188501_01.pdf\line Deze Johanna Sayon huwde aan Joost Galle tot Br., bij wien twee dochters en vier zonen en zeer veele kleinkinderen, doch die verzuimd zijn aan te teekenen.\line De oudste dochter Galle te Antwerpen gehuwd. De jongste dochter G. te Br. gehuwd met Jhr. Tanjaert. Vincent G.,• genaamd na zijn moeders vader, heeft lang in Sevilien gewoond. Een zoon Galle, wiens voornaam, huwelijk en kinderen niet aangeteekend. Johan G., pensionaris der stad Gent. Louis G., schepen der stad Br.\line Beide laatstgemelden verwierven eene sententie van den Hove van Hollant, in dato 26 7ber 1664, contra Mr. Theodorus de Hase, Raad in den Hoogen rade, cum suis. D Echtgeno(o)t(e):Joost Gallé. Hij trouwde Johanna Sayon op 1576-10-02 in Brugge (St Walburga). Meer over Johanna Sayon en Joost Gallé: Huwelijk: 1576-10-02, Brugge (St Walburga).

115. Adriana Sayon. (Vincent Sayon-2; Antoon Sayon-1) Zij overleed tussen 1619-03-00 en 1619-06-00. Zij was de dochter van Vincent Sayon en Barbara de Wit. Zij trouwde Hendrik Croes op 1564-01-01 in Brugge. Opmerkingen bij Adriana Sayon http://gw.geneanet.org/mjokela?lang=nl;p=adriana;n=sayon\line V Adriana Sayon\line (komt van Vincent Sayon - Barbara de Wit) \line Overleden circa 1619\line Handelt in lijnwaet\line Gehuwd op 1 januari 1564, Brugge, met Hendrik Croes †1598 (zie notitie) \line kinderen\line V Maria Croes †1619/\line V Isabella Croes\line M Vincent Croes\line Gegevens van de akte Project Parochieregisters Huwelijksakten - West-Vlaanderen, Parochie O.L.Vr.2de Gemeente Brugge. Aktedatum 01-01-1564 (1564); Bruid NN Syon, Bruidegom Hendricus Croes\line Huwelijk: http://search.arch.be/nl/zoeken-naar-personen/zoekresultaat/q/persoon_achternaam_t_0/syon/q/zoekwijze/s?M=0&V=0&O=0&persoon_0_periode_soort=geboorte&persoon_0_periode_geen=0

http://www.nikhef.nl/~louk/GROEN/generation4.html#SAYON\line (Jkvr.) Adriana Sayon, ovl. mrt-juni 1619, woont als wed. op de Hoochstraat te Rotterdam (1598, 1608), handelt in lijnwaet, tr. vóór 1598 Jhr. Hendrik Croes, ovl. Rotterdam mrt 1598[57], aangesteld tot schepen te Brugge (1580),[58] behoorde tot de personen die in sept. 1584 Brugge uitgezet werden omdat zij "de catholycke ende roomsche religie niet en hebben willen aenneemen, nochte oock onderhouden",[59] koopman. Meer over Adriana Sayon: Overlijden: tussen 1619-03-00 en 1619-06-00. Echtgeno(o)t(e):Hendrik Croes. Hij overleed in 1598. Hij trouwde Adriana Sayon op 1564-01-01 in Brugge. Meer over Hendrik Croes: Overlijden: 1598. Meer over Adriana Sayon en Hendrik Croes: Huwelijk: 1564-01-01, Brugge.

foto's verwerken nog

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen