Hoogendijk-Ekker

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Dirk Albert Hoogendijk)
Regel 5: Regel 5:
 
=='''Dirk Albert Hoogendijk'''==
 
=='''Dirk Albert Hoogendijk'''==
  
Dirk Hoogendijk trouwde met Wil in 19??. Dirk Hoogendijk was een gerenommeerd kunsthandelaar voor de Tweede Wereldoorlog. Na afloop daarvan raakte hij gecompromitteerd als kunstdeskundige door zijn rol in de affaire van de ‘meester-vervalser’ van Megeren. Naast het feit dat hij, als erkend expert, de valse Vermeers van Van Megeren als echt betitelde is de vraag onbeantwoord gebleven of hij handel heeft gedreven met Duitse hoge officials. Nicht Katrien en zoon Willem waren getuige tijdens de rechtszaak; “Willem, dat ziet er niet goed uit”. Tijdens de oorlog werd een van de veronderstelde Vermeerschijlderijen, de Emmaüsgangers (zie foto), verborgen in de gang van de ‘ zaak’ aan de Roemer Visserstraat in Amsterdam. Katrien herinnerde zich dat grootmoeder Ekker, als ze de trap af kwam, vaak zei; “het zijn maar enge handjes”. Volgens Katrien is iedereen erin getuind vanwege het kannetje dat zo ‘Vermeers’ was. Ook Sandberg (directeur Rijksmuseum) trapte erin!  
+
Dirk Hoogendijk trouwde met Wil in 19??  Dirk Hoogendijk was een gerenommeerd kunsthandelaar voor de Tweede Wereldoorlog. In 1945 kwam zijn betrokkenheid ter sprake bij de affaire en rechtszaak van de ‘meester-vervalser’ Van Megeren. Dirk Hoogendijk had voor en tijdens de oorlog bemiddeld bij de aankoop van de later als vals ontmaskerde Vermeer-schilderijen. Zoals veel kunstkenners werd ook Hoogendijk om de tuin geleid door de geraffineerde vervalsingen van Van Megeren. Nicht Katrien en zoon Willem waren getuige tijdens de rechtszaak; “Willem, dat ziet er niet goed uit”. Tijdens de oorlog werd een van de veronderstelde Vermeer-schilderijen, de Emmaüsgangers (zie foto), verborgen in de gang van het kantoor aan de Roemer Visserstraat in Amsterdam. Katrien herinnerde zich dat grootmoeder Ekker, als ze de trap af kwam, vaak zei; “het zijn maar enge handjes”. Volgens Katrien is iedereen erin getuind vanwege het kannetje dat zo ‘Vermeers’ was. Ook Sandberg (directeur Rijksmuseum) trapte erin!
  
 
<gallery widths=300px heights=300px>
 
<gallery widths=300px heights=300px>

Versie van 31 jan 2014 om 16:03

Inhoud

Wil Ekker

AANVULLEN

Dirk Albert Hoogendijk

Dirk Hoogendijk trouwde met Wil in 19?? Dirk Hoogendijk was een gerenommeerd kunsthandelaar voor de Tweede Wereldoorlog. In 1945 kwam zijn betrokkenheid ter sprake bij de affaire en rechtszaak van de ‘meester-vervalser’ Van Megeren. Dirk Hoogendijk had voor en tijdens de oorlog bemiddeld bij de aankoop van de later als vals ontmaskerde Vermeer-schilderijen. Zoals veel kunstkenners werd ook Hoogendijk om de tuin geleid door de geraffineerde vervalsingen van Van Megeren. Nicht Katrien en zoon Willem waren getuige tijdens de rechtszaak; “Willem, dat ziet er niet goed uit”. Tijdens de oorlog werd een van de veronderstelde Vermeer-schilderijen, de Emmaüsgangers (zie foto), verborgen in de gang van het kantoor aan de Roemer Visserstraat in Amsterdam. Katrien herinnerde zich dat grootmoeder Ekker, als ze de trap af kwam, vaak zei; “het zijn maar enge handjes”. Volgens Katrien is iedereen erin getuind vanwege het kannetje dat zo ‘Vermeers’ was. Ook Sandberg (directeur Rijksmuseum) trapte erin!

Gezin Wil en Dirk

AANVULLEN

Stamboom

(Stamboom)

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen