Hoogendijk-Ekker

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 1: Regel 1:
 
=='''Wil Ekker'''==
 
=='''Wil Ekker'''==
  
Anna Wilhelmina Ekker werd geboren op ? in ?. Na twee jaar later kwam dochter Wil. Ze was een getalenteerde vrouw; schopte het tot kandidaat notaris geschopt en speelde goed piano. Ze trouwde met Dirk Hoogendijk , bekend kunsthandelaar. Toen Coos vast werd gezet door de Duitsers in Vught, wist Hoogendijk hem vrij te krijgen door een schilderij te ‘verkopen’. Ze hadden twee optrekjes (woon en werk) in Amsterdam, aan de Roemer Visserstraat en aan Keizersgracht 640, waar ze later zijn blijven wonen.
+
Anna Wilhelmina Ekker was de tweede van het gezin en werd 2 jaar na Coos geboren; 6 april 1895 in Den Haag. Ze werd genoemd naar haar grootmoeder van vader’s zijde; Anna Wilhelmina Stork. Wil was getalenteerd. Ze studeerde en schopte het tot kandidaat notaris geschopt en speelde goed piano, net zoals haar zus Bob. In 1923 trouwde ze met Dirk Hoogendijk.  
Pas na veel jaren getrouwd te zijn kregen ze kinderen; Liek (Westerman Holstein), even oud als Gien, Willem Hoogendijk na vier jaar, en Gine ; die ‘kleine Gien’ genoemd werd naast ‘ouwe Gien’ (oma Ekker) en ‘grote Gien’ (Gien Swertz). Liek trouwde met John Westerman Holstein en kreeg twee kinderen; Silvia en Maya. Gine kreeg één dochter; Micky Hoogendijk (1970), actrice en presentatrice. Gine overleed in 2009 . Wie is Agnès Hoogendijk?
+
AANVULLEN
+
  
 
=='''Dirk Albert Hoogendijk'''==
 
=='''Dirk Albert Hoogendijk'''==
Regel 10: Regel 8:
 
[[File:1939 Bericht over Dirk Hoogendijk - Ekker-3.jpg|thumb|Bericht over Dirk Hoogendijk 3/3]]
 
[[File:1939 Bericht over Dirk Hoogendijk - Ekker-3.jpg|thumb|Bericht over Dirk Hoogendijk 3/3]]
 
[[File:Emmaüsgangers.jpg|thumb|Emmaüsgangers, de valse Vermeer van Van Megeren]]
 
[[File:Emmaüsgangers.jpg|thumb|Emmaüsgangers, de valse Vermeer van Van Megeren]]
Dirk Hoogendijk trouwde met Wil in 19??  Dirk Hoogendijk was een gerenommeerd kunsthandelaar voor de Tweede Wereldoorlog. In 1945 kwam zijn betrokkenheid ter sprake bij de affaire en rechtszaak van de ‘meester-vervalser’ Van Megeren. Dirk Hoogendijk had voor en tijdens de oorlog bemiddeld bij de aankoop van de later als vals ontmaskerde Vermeer-schilderijen. Zoals veel kunstkenners werd ook Hoogendijk om de tuin geleid door de geraffineerde vervalsingen van Van Megeren. Nicht Katrien en zoon Willem waren getuige tijdens de rechtszaak; “Willem, dat ziet er niet goed uit”. Tijdens de oorlog werd een van de veronderstelde Vermeer-schilderijen, de Emmaüsgangers (zie foto), verborgen in de gang van het kantoor aan de Roemer Visserstraat in Amsterdam. Katrien herinnerde zich dat grootmoeder Ekker, als ze de trap af kwam, vaak zei; “het zijn maar enge handjes”. Volgens Katrien is iedereen erin getuind vanwege het kannetje dat zo ‘Vermeers’ was. Ook Sandberg (directeur Rijksmuseum) trapte erin!
+
Dirk Hoogendijk (1895) was na zijn studie kantoorbediende totdat hij zijn eigen kunsthandel opende; Firma D.A. Hoogendijk (1925). Hij werd een gerenommeerd kunsthandelaar voor de Tweede Wereldoorlog. Toen Coos vast werd gezet door de Duitsers in Vught, wist Hoogendijk hem vrij te krijgen door een schilderij te ‘verkopen’.
 +
In 1945 kwam zijn betrokkenheid ter sprake bij de affaire en rechtszaak van de ‘meester-vervalser’ Van Megeren. Dirk Hoogendijk had voor en tijdens de oorlog bemiddeld bij de aankoop van de later als vals ontmaskerde Vermeer-schilderijen. Zoals veel kunstkenners werd ook Hoogendijk om de tuin geleid door de geraffineerde vervalsingen van Van Megeren. Nicht Katrien en zoon Willem waren getuige tijdens de rechtszaak; “Willem, dat ziet er niet goed uit”. Tijdens de oorlog werd een van de veronderstelde Vermeer-schilderijen, de Emmaüsgangers (zie foto), verborgen in de gang van het kantoor aan de Roemer Visserstraat in Amsterdam. Katrien herinnerde zich dat grootmoeder Ekker, als ze de trap af kwam, vaak zei; “het zijn maar enge handjes”. Volgens Katrien is iedereen erin getuind vanwege het kannetje dat zo ‘Vermeers’ was. Ook Sandberg (directeur Rijksmuseum) trapte erin!
  
 
== '''Gezin Wil en Dirk''' ==
 
== '''Gezin Wil en Dirk''' ==
 
+
Wil Ekkerf en Dirk Hoogendijk trouwden in 1923. Ze hadden twee optrekjes in Amsterdam, respectievelijk woon en werk; aan de Roemer Visserstraat en aan Keizersgracht 640, waar ze later zijn blijven wonen.
Wil en Dirk gingen 27 Februari 1923 in ondertrouw (annonce Algemeen Dagblad) en trouwden op 27 juli in Den Haag.
+
Pas na veel jaren getrouwd te zijn kregen ze kinderen; Liek, even oud als Gien, Willem en Gine die ‘kleine Gien’ genoemd werd naast ‘ouwe Gien’ (oma Ekker) en ‘grote Gien’ (Gien Swertz). Liek trouwde met John Westerman Holstein en kreeg twee kinderen; Silvia en Maya. Willem kreeg twee indreef (Maurits en Agnes) en Gine één dochter; Micky Hoogendijk (1970), actrice en presentatrice. Gine overleed in 2009 .
[[File:nazaten hoogendijk ekker4.jpg|700px]]
+

Versie van 22 feb 2014 om 20:15

Wil Ekker

Anna Wilhelmina Ekker was de tweede van het gezin en werd 2 jaar na Coos geboren; 6 april 1895 in Den Haag. Ze werd genoemd naar haar grootmoeder van vader’s zijde; Anna Wilhelmina Stork. Wil was getalenteerd. Ze studeerde en schopte het tot kandidaat notaris geschopt en speelde goed piano, net zoals haar zus Bob. In 1923 trouwde ze met Dirk Hoogendijk.

Dirk Albert Hoogendijk

Bestand:Emmaüsgangers.jpg
Emmaüsgangers, de valse Vermeer van Van Megeren

Dirk Hoogendijk (1895) was na zijn studie kantoorbediende totdat hij zijn eigen kunsthandel opende; Firma D.A. Hoogendijk (1925). Hij werd een gerenommeerd kunsthandelaar voor de Tweede Wereldoorlog. Toen Coos vast werd gezet door de Duitsers in Vught, wist Hoogendijk hem vrij te krijgen door een schilderij te ‘verkopen’. In 1945 kwam zijn betrokkenheid ter sprake bij de affaire en rechtszaak van de ‘meester-vervalser’ Van Megeren. Dirk Hoogendijk had voor en tijdens de oorlog bemiddeld bij de aankoop van de later als vals ontmaskerde Vermeer-schilderijen. Zoals veel kunstkenners werd ook Hoogendijk om de tuin geleid door de geraffineerde vervalsingen van Van Megeren. Nicht Katrien en zoon Willem waren getuige tijdens de rechtszaak; “Willem, dat ziet er niet goed uit”. Tijdens de oorlog werd een van de veronderstelde Vermeer-schilderijen, de Emmaüsgangers (zie foto), verborgen in de gang van het kantoor aan de Roemer Visserstraat in Amsterdam. Katrien herinnerde zich dat grootmoeder Ekker, als ze de trap af kwam, vaak zei; “het zijn maar enge handjes”. Volgens Katrien is iedereen erin getuind vanwege het kannetje dat zo ‘Vermeers’ was. Ook Sandberg (directeur Rijksmuseum) trapte erin!

Gezin Wil en Dirk

Wil Ekkerf en Dirk Hoogendijk trouwden in 1923. Ze hadden twee optrekjes in Amsterdam, respectievelijk woon en werk; aan de Roemer Visserstraat en aan Keizersgracht 640, waar ze later zijn blijven wonen. Pas na veel jaren getrouwd te zijn kregen ze kinderen; Liek, even oud als Gien, Willem en Gine die ‘kleine Gien’ genoemd werd naast ‘ouwe Gien’ (oma Ekker) en ‘grote Gien’ (Gien Swertz). Liek trouwde met John Westerman Holstein en kreeg twee kinderen; Silvia en Maya. Willem kreeg twee indreef (Maurits en Agnes) en Gine één dochter; Micky Hoogendijk (1970), actrice en presentatrice. Gine overleed in 2009 .

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen