Ekker-Rijshouwer

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 22 mei 2014 om 20:24
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Derk Willem Ekker en zijn familie

Derk Willem Ekker toen hij ongeveer 38 jaar oud was (1901)
Bestand:Evert ekker foto.jpg
Evert Ekker, de vijf jaar oudere broer van Derk Willem (ca 1920)

Derk Willem Ekker, de vader van Bob Swertz, werd geboren in 1863 in Hengelo. Hij overleed in 1939 op een leeftijd van 77 jaren. Hij was de zoon van Hendrik Jan Ekker en Anna Wilhelmina Stork. Hij trouwde Regina Rijshouwer in 1892 in Utrecht. Zijn voorouders worden verder hier beschreven.

De loopbaan van dokter Derk Willem Ekker wordt beschreven in het Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Op 30 juni 1934 verscheen een artikel over zijn veertigjarig jubileum, toen hij ca. 72 jaar oud was en teruggetrokken leefde in Wassenaar:

VEERTIGJARIG Doctorsjubileum D. W. Ekker

Op 5 juli zal het 40 jaren geleden zijn, dat collega DERK WILLEM EKKER te Leiden den doctorstitel behaalde op proefschrift: Het tellen der Bloedlichaampjes en het bepalen van het Haemoglobuline-gehalte van het bloed aan het dekbed.
Op 16 juni 1892 had hij reeds het artsexamen gedaan- Hij is geboren te Hengelo op 13 Augustus 1862 en bezocht het gymnasium te Kampen. Voordat hij in de praktijk ging, verrijkte hij zijn kennis door een verblijf in 1892 gedurende eenige maanden te Weenen en in 1893 te Berlijn. Daarna vestigde hij zich in den Haag als gewoon arts en eindigde in 1914 hiermee om zich te gaan bekwamen als specialist voor neus-, keel- en oorziekten. Dezen tak der geneeskunde oefende hij van 1906 tot 1928 in den Haag uit en trok zich daarna in Voorburg terug.
Hij was ondervoorzitter der afdeeling, penningmeester van de Koepokvereeniging, secretaris van het Volks-schoolbad en voorzitter van den Volksbond, afdeling 's Hage. In ons Tijdschrift vinden wij een paar artikelen van hem, o.a. in 1917: Vertoon van een lijder bij wien voor 3 ½ jaar het strottenhoofd in zijn geheel is verwijderd en in 1927 vertoonde hij 2 praeparaten, bij een lijkenopening verkregen.
Wij wenschen onzen collega, die thans Wassenaar als rustoord heeft gekozen nog vele goede jaren! P. A. DE WILDE.

Derk Willem was dus neus-, keel- en oorarts. Samen met zeven andere dokters was hij ook aangewezen als deskundige voor keuringen zoomede voor het onderzoek naar de gehoorscherpte van de aanvragers van een diploma als machinist op grond van gedanen dienst op Nederlandsche koopvaardijschepen al dan niet sleepbooten. Kandidaten konden zich melden alle werkdagen des voor- middags van 10 tot 11 uur. Jan Pieterszoon Coenstraat no. 21, te 's-Gravenhage. aldus het Algemeen Dagblad van 3 januari 1909.

Terwijl Derk Willem kiest voor een carriere in de medische wereld zoals zijn overgrootvader en grootvader wordt zijn 5 jaar oudere broer Evert Ekker directeur van de Kon. Weefgoederen Fabriek V/h C. T. Stork & Co, daarmee de traditionele familieband volgend met de Storken. Hij wordt bekroond als Officier in de orde van Oranje-Nassau.

Derk Willem's neef Evert Cornelis, geboren in Kampen, is werktuigkundig ingenieur van beroep, maar zijn grootste liefhebberij blijkt de schilderkunst. Door een erfenis is hij financieel onafhankelijk en dat biedt hem de mogelijkheid zich volledig op het schilderen te concentreren. Evert en zijn vrouw Lucie hebben elk hun eigen atelier en ontvangen veel kunstvrienden, waaronder Jan Toorop, Albert Plasschaert en Théophile de Bock.

Regina Rijshouwer

Regina Rijshouwer op 31 -jarige leeftijd

Regina Rijshouwer, de echtgenote van Derk Willem Ekker en moeder van Bob Swertz, werd geboren op 4 januari 1869 in Leiden. Zij was de dochter van Jacobus Petrus (Jakob Peter) Rijshouwer en Elisabeth Frederika (Betsy) Offerhaus. Zij werd Gien genoemd en overleefde haar man met 15 jaar; ze overleed op 13 juni 1954 op een leeftijd van 85 jaren. Haar voorouders worden verder hier beschreven.

Huwelijk en Haagse Tijd

thumb|De Coenstraat in de jaren 60 vlak voor de sloop Na het artsexamen en maandenlang verblijf in Wenen en Berlijn trouwt Derk Willem met Gien in Utrecht (1892). Ze wonen kort in Leiden, de geboortestad van Regina. Ze staan daar op 10 maart, respectievelijk 8 maart 1893 ingeschreven op het adres Breestraat 155 in het centrum. Drie maanden later (juni 1893) wonen ze alweer in Den Haag waar ze hun eerste kind ter wereld brengen; Coos. In Den Haag wonen ze de eerste jaren aan de Jan Pieterszn. Coenstraat nr. 9 en nr. 19. Blijkbaar bewoonden ze de panden tegelijkertijd; er zijn foto's in familiaire setting op beide adressen. Coenstraat 16 was wel het praktijkadres van dokter Ekker. De wijk was zeer recent opgeleverd en zeer modern; in 1891 werden rioleringsbuizen gelegd en trottoirs aangelegd. De Coenstraat was iets breder en statelijker omdat het uitkwam op het Bezuidenhoutseweg.Rond 1909 is de praktijk gehuisvest op Coenstraat nr. 21 tot 1928, als Derk Willem zijn loopbaan beëindigd op 66-jarige leeftijd. De Coenstraat is ook een straat die gehavend uit het bombardement kwam, en in de jaren 60 gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw, zoals Babylon en het Centraal Station.

De kinderen van Derk Willem Ekker en Regina Rijshouwer:

  1. Jacobus Petrus (Coos) Ekker (1893, Den Haag - 1947, Den Haag).
  2. Anna Wilhelmina (Wil) Ekker (1895, Den Haag - 1978, Bergen/Noord-Holland)
  3. Henk Ekker (1899, Den Haag - onbekend).
  4. Elisabeth Frederika (Bob) Ekker (1901, Den Haag -1944, Nijmegen).

Fotogalerij

Proefschrift Derk Willem Ekker over 'Het tellen der Bloedlichaampjes en het bepalen van het Haemoglobuline-gehalte van het bloed aan het dekbed'; nog steeds te bestellen via Amazon (1894)
Regina Rijshouwer, 53 jaar oud (1922)
Derk Willem Ekker en Regina Rijshouwer in de polikliniek van het Westeinde ziekenhuis. Zij waren toen respectievelijk 65 en 58 jaar oud (1927)
Publicatie over Evert Ekker, de 5 jaar oudere broer van Derk Willem Ekker
Zelfportret van Derk Willem's neef Evert Cornelis, werktuigkundig ingenieur en kunstschilder
werk van Derk Willem's neef Evert Cornelis
Derk Willem's neef Evert Cornelis, ongedateerde foto
rouwadvertentie Regina Rijshouwer (1954)
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen