Craan, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 19 nov 2014 om 21:46
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoe de familie Craan, voorouders van Elisabeth (Bob) Ekker, een glorieuze ruïne aankopen en er een nieuw kasteel bouwen, om het 17 jaar later weer van de hand te doen.

Geschiedenis

Ets van ???

Het ooit imposante kasteel Heumen lag even ten zuiden van Nijmegen, in de uiterwaarden dichtbij de Maas en de Maasbrug het 14de eeuwse Huis te Heumen. Van dit kasteel staat geen muur meer overeind, maar de fundamenten onder de grond zijn nog intact. Aan de hand van lichte verhogingen kan men de contouren van het kasteel nog onderscheiden.

Volgens de Wikipediapagina Kasteel Heumen en de Open Monumentendagpagina daaroverstamt de oudste vermelding van het kasteel uit 1138 als hoge heerlijkheid, in het bezit van de graaf van Dale. In het jaar 1348 stond ene Johan van Groesbeek bekend als Heer van Heumen.

Het kasteel heeft veel strijd gekend met name tijdens de Tachtigjarige Oorlog toen het aan Staatse zijde stond. Er werden diverse pogingen ondernomen het kasteel in te nemen. In het jaar 1585 werd zij door Spaanse troepen grotendeels verwoest. Tussen 16 en 18 december van dat jaar werd het kasteel onophoudelijk beschoten met zeven zware kanonnen. In 1660 was de ruïne bezit van Baron van Steenhuis die er nog een tijd woonde.

In 1660 kocht Ludolf van Steenhuijs de Heerlijkheden Heumen en Malden. Zijn kleindochter Genoveva, gehuwd met Bernhard, Graaf van Welderen, verkocht in 1769 de beide heerlijkheden voor Fl. 235.000 aan de Stad Nijmegen. In 1770 wordt het kasteel door Nijmegen verkocht aan M.C. Pasques de Chavonnes.

In 1791 wordt het kasteel eigendom van Cornelis Hendrik Craan, en is gedeeltelijke afgebroken. In 1809 is het doorverkocht, deels gesloopt en verbouwd. In 1880 zijn de restanten van het kasteel afgebroken. In 1939-1940 is er summier onderzoek verricht. In het kader van de bouw van de Maasbrug werd in 1980 een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Hoewel alleen de fundamenten resteren is het uitgeroepen tot (archeologisch) Rijksmonument.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen