Cohu, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 1 feb 2015 om 18:36
Ga naar: navigatie, zoeken
UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!

Inhoud

Belgisch-Waalse strohoedenmakers

van Vincent van Gogh zijn veel zelfportretten bekend met strohoed

De familie Cohu en de aangetrouwde familie Larive (of La Rive) doen een Franstalige oorsprong vermoeden en dat klopt. Het wordt duidelijk in het boekwerkje "Naar de laatste Parijse mode. Strohoedenmakers uit het Jekerdal in Nederland 1750-1900 van Annemarie Cottaar en Leo Lucassen. In de loop van de negentiende eeuw komt arbeidsmigratie op gang; seizoensarbeiders verblijven voor een vast aantal maanden in vooral Zuid-Hollandse steden.

Je hebt ze in soorten en maten. Italiaanse ijsmakers uit de Veneto en Toscane, Duitse trekhandelaren – de zogenoemde Tödden – uit dorpen ten oosten van de Eems, schoorsteenvegers uit Zwitserland en Piemonte, steengoedverkopers uit het Duitse Westerwald ... en Franssprekende strohoedenmakers uit het Jekerdal, tussen Maastricht en Luik.

De reden dat deze Belgische strohoedenmakers omstreeks 1800 naar Nederland komen is economisch. Deze industrie maakt vanaf het eind van de 18de eeuw een sterke groei door, en in veel grote Europese steden stichten Belgische fabrikanten bedrijfjes. Voor het stikken, vorm geven en afwerken van de strohoeden schakelen zij land- of streekgenoten in uit de Belgische provincies Luik en Limburg, met name uit het Jekerdal (Glons, Roclenge, Bassenge en Wonck).

De strohoed blijft populair tot en met de 20ste eeuw. Hier de schildersfamilie Israëls met strohoeden op: Vader Jozef zittend, Zoon Isaac staand rechts. (1909).

Het zijn hoofdzakelijk mannen die migreren en de band met de geboortestreek blijft groot. De meeste van hen verblijven maar tijdelijk op Nederlandse bodem. De seizoensmigratie verloopt volgens een vast patroon: de strohoedenmakers arriveren in februari en vertrekken in juni weer naar België. Aan het einde negentiende eeuw verdwijnt de vraag naar dit soort seizoensarbeiders.

Sommige strohoedenmakers vestigen zich op den duur met gezin en al in Nederland of trouwen met een Nederlandse partner waardoor het verblijf een permanent karakter kreeg. Dit is vermoedelijk het geval zijn bij de vroegstbekende Cohu-telg Pierre Cohu. Zijn kinderen worden in Utrecht geboren, en het beroep van strohoedenmaker wordt na hem drie generaties doorgegeven van zoon op zoon; François Cohu, Petrus Cohu en Nicolaas Johannes Petrus.

Pierre Cohu

De vroegstbekende Cohu-telg is Pierre Cohu. Hij huwt Marie Margaretha Duwalt. Alleen van hun zoon François Cohu is meer bekend.

François Cohu (ca. 1773)

Bestand:Cohu en la rive - Version 2.jpg
Portretten van François Cohu en Catharina la Rive uit 1838. De portretten zijn via een omweg in de VS beland en daar geveild.

Franciscus (François) Cohu, zoon van Pierre Cohu en Marie Margaretha Duwalt, is geboren rond 1773/1774. Hij huwt Catharina la Rive, geboren in 1775, dochter van Etienne Stephanus (Stefan) la Rive en Johanna Parisson of Parison. Catharina en François brengen 10 kinderen ter wereld die de volwassenheid bereiken. Alle gebeurtenissen spelen zich af in Utrecht, tenzij anders vermeld:

Bestand:Franciscus cohu pastoor.jpg
franciscus cohu pastoor
  1. Petrus Cohu (1798/1799). Petrus wordt strohoedenmaker zoals zijn vader en is ook koopman. De zoon van Petrus op zijn beurt (Nicolaas Johannes Petrus) wordt ook strohoedenmaker.
  2. Franciscus Cohu (1801 - 1858). Franciscus wordt pastoor en overlijdt in Zeist.
  3. Margaretha (Margarita) Johanna Cohu (1802/1803 - 1853). Zij huwt Antonius Johannes Ruffels in 1825.
  4. Catharina Cohu (1806/1807 - 1830)
  5. Stephanus Cohu (1808 - 1859).
  6. Johannes Cohu (1811 - 1840). Johannes wordt kapper
  7. Anthonia Johanna Cohu (1813). Zij huwt Marinus le Marchand in 1845.
  8. Cornelia Pieternella Aletta Cohu (1815).
  9. Marinus Thomas Cohu (1816).
  10. Johanna Jacoba Pieternella Cohu (1820).

François Cohu noemt zich pas na zijn ca. 50e met deze Franse voornaam. Daarvoor komt hij voor onder de naam Petrus. De naamsverandering heeft wellicht mee te maken met een statuswisseling. Begonnen als strohoedenmaker, staat hij nu ook bekend als winkelier bekend.

Van hem en zijn vrouw zijn twee portretten bekend, gedateerd 1838, als hij en zijn vrouw begin 60 zijn. Op de achterkant zijn hun bidprentjes vastgeplakt. De portretten zijn niet in de familie gebleven. De doeken zijn van Schilderijen-Antiquiteiten Frans Heerkens Thijssen (Plein 13, Haarlem) via en omweg in de VS beland en daar geveild als German art.

François Cohu overlijdt in 1845 in Utrecht op een leeftijd van 71 jaar, zijn vrouw Catharina in 1856 op ca. 80/81-jarige leeftijd.

Stephanus Cohu (1808)

cohu multiplicator

Stephanus Cohu is geboren in 1808 en overleden in 1859 op een leeftijd van 51 jaar. Hij is de zoon van Petrus Cohu (Cohn) en Catharina la Rive. Hij huwt Catharina Sophia de Brieder in 1834, dochter van muntgezel en smidmeester ??? de Brieder. Haar familie kent een lange traditie van goud- en zilversmids, en wordt apart beschreven op de pagina familie de Brieder. . .

Van Stephanus Cohu is een militierapport bekend. Hij is 1,68 m, gemiddeld voor die tijd, heeft een

vol aangezigt, rond voorhoofd, grijze oogen, dikke neus, ordinaire (gewone) mond, ronde kin, bruin haar en wenkbraauwen.

Hij woont nog bij zijn ouders in Utrecht. Zijn vader is winkelier, Stephanus zelf instrumentmaker. In een adresboek van Utrecht van 1836 staat dat deze familie achter het stadhuis woonde, wellicht ook al op de korte Minnebroederstraat.

Catharina en Stephanus krijgen minstens 2 kinderen die de volwassenheid bereiken. Net zoals bij henzelf spelen alle familiegebeurtenissen zich af in Utrecht.

  1. Anna Catharina Sophia Cohu. Anna Catharina Sophia werd geboren op 1839-05-29 in Utrecht. Zij overleed in 1921 in Utrecht.
  2. Sophia Anna Cohu. Sophia Anna werd geboren in 1839. Zij overleed op 1841-01-08 in Utrecht.
cohu bakbarometer
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen