Brieder de, Familie

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Vechtersbaas en kroegeigenaar Arnoldus)
(Bemiddelde kroegeigenaar Arnoldus)
Regel 49: Regel 49:
 
: '' …dat de suppliant niet in staat is als zijnde beset met vrouw en vier arme kinderen om daer over met den genoemde hoofdofficier te procederen, zo keerd den suppliant een tot Wed. agtbare zeer oodmoedelijk verzoekende dat Wed. agtbare eenige heren zijt Wed. agtbaar college gelieven te commiteren om ten overstaan van haar Ed. agtbare met gemelde here Hoofdofficier over ’t voorzeide te accorderen…''
 
: '' …dat de suppliant niet in staat is als zijnde beset met vrouw en vier arme kinderen om daer over met den genoemde hoofdofficier te procederen, zo keerd den suppliant een tot Wed. agtbare zeer oodmoedelijk verzoekende dat Wed. agtbare eenige heren zijt Wed. agtbaar college gelieven te commiteren om ten overstaan van haar Ed. agtbare met gemelde here Hoofdofficier over ’t voorzeide te accorderen…''
  
====Bemiddelde kroegeigenaar Arnoldus====
+
====Van schoenmaker naar bemiddeld kroegeigenaar====
  
 
Misschien is bij het gerecht bekend dat Arnoldus in het jaar daarvoor in 1721 een huis heeft gekocht aan het Buurkerkhof te Utrecht met een behoorlijke hypotheek, maar zelf ook kapitaal inbrengt:
 
Misschien is bij het gerecht bekend dat Arnoldus in het jaar daarvoor in 1721 een huis heeft gekocht aan het Buurkerkhof te Utrecht met een behoorlijke hypotheek, maar zelf ook kapitaal inbrengt:

Versie van 19 feb 2015 om 20:01

UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!


Twee stadssleutels van Utrecht. Ze zijn van de hand van Johannes de Brieder (1752) en vervaardigd in verguld zilver in 1806. Aan deze sleutel is een vermakelijk verhaal verbonden dat elders verteld wordt (uit de collectie van het Centraal Museum in Utrecht, niet geexposeerd).

Inhoud

Zilversmeden en muntgezellen

Deze pagina beschrijft de voorouders van Catharina Sophia de Brieder, een familie met een lange traditie als goud- en zilversmids. Catharina Sophia de Brieder is de grootmoeder van Catharina (Cato) Armee, de vrouw van Johannes Fredericus Augustus (Frits) Swertz.

Vroege de Brieders

De eerste generaties de Brieder

  1. Willem de Brieder's naam is alleen bekend omdat zijn zoon Johannes Willemszoon heet. Willem is vermoedelijk rond het begin van de 17e eeuw geboren.
  2. Johannes de Brieder, geboren in 1630 in Utrecht en gehuwd met Grietje Volkerts. zij krijgen CHECK kinderen, waaronder Volcker de Brieder.
  3. Volcker de Brieder, geboren in 1671 in Utrecht. Hij huwt Catharina van Hulst, geboren in 1676 en overleden in 1745 op een leeftijd van 69 jaren. Johannes (Jan) den Brieder is een van hun CHECK kinderen.
  4. Johannes (Jan) den Brieder, geboren in 1701 in Utrecht. Hij huwt Maria van Nus in 1696 in Utrecht. Jan den Brieder is meesterschoenmaker. Nicolaas de Brieder (1720) is hun zoon.

Voorvaders Maria van Nus

De sporen van Maria van Nus, echtgenote van Johannes (Jan) den Brieder (1701) gaan terug tot in de zestiende eeuw.

  • Haar vader Nicolaas van Esch huwt Cornelia van Zijl in 1685 in Utrecht.
  • Cornelia van Zijl is de dochter van Aart Agterberg en Sophia Peter Gerritsdr Schijf.
  • Aart Agterberg is geboren in 1616, zoon van Gijsbert Agterberg en Neeltje Huygen. Hij huwt Sophia Peter Gerritsdr Schijf in 1648. Aart is hovenier.
  • Gijsbert Agterberg is geboren in 1595 in Utrecht. Hij overlijdt in 1653 in Utrecht op een leeftijd van 58 jaren. Hij is de zoon van Willem Acrijnsz. Hij huwt Neeltje Huygen.
  • Willem Acrijnsz overlijdt in 1598.

Nicolaas de Brieder (1720)

Nicolaas de Brieder is geboren in 1720. Hij overleed in 1787 op een leeftijd van 67 jaren. Hij is de zoon van Johannes (Jan) den Brieder en Maria van Nus. Hij huwt Maria van der Meulen of Meulenbroek in 1748. Maria van der Meulen overlijdt in 1795. Zij is de dochter van Arnoldus van der Meulen en Helena van Bemmel. Kinderen van Maria en Nicolaas:

  1. Johannes de Brieder (1752 -1829).
  2. anderen CHECK

Vechtersbaas Arnoldus

Nico Marsman beschrijft in een dispuutbijdrage een voorval waar zijn voorvader Jacobus Marsman bij betrokken is.

Op maandagavond12 januari 1722 krijgen Arnoldus van der Meulen en Jacobus Marsman heftige ruzie bij de herbergier Fluijtboom aan de Buurkerkhof in Utrecht; woorden hebbende gehad over randen van muijlen, whatever that means. Ze zijn beiden twintigers. Na de woordenwisseling keert Marsman om kwart voor tien huiswaarts maar wordt gevolgd door van der Meulen. Hij roept Marsman toe stae nu ! en steekt hem met een mes. Marsman trekt ook zijn mes en de heren raken in een gevecht verwikkeld.

Ze halen zo naar elkaar uit sodanig na malkanderen gesneden hebben, dat den voornoemden Van der Meulen daer van een snede int aengesigt heeft bekomen. Ze worden aangehouden en beboet, en niet mis; ieder f 300,-. De overtreding geldt niet het vechten zelf maar het feit dat dit na zonsondergang plaatsvond; 1e e 3e articulen der ordonnantie op de vegtkeuren geemaneerd als sulx als lange na sonnenondergang voorgevalle. Tot zover de mores uit een andere tijd.

Nico Marsman onderzoekt ook de achtergronden van Arnoldus van der Meulen, met behulp van de Utrechts Archieven. Hij vervolgt in zijn dispuutbijdrage:

Arnoldus van der Meulen kan in 1722 de boete niet betalen Hij laat schrijven:

…dat de suppliant niet in staat is als zijnde beset met vrouw en vier arme kinderen om daer over met den genoemde hoofdofficier te procederen, zo keerd den suppliant een tot Wed. agtbare zeer oodmoedelijk verzoekende dat Wed. agtbare eenige heren zijt Wed. agtbaar college gelieven te commiteren om ten overstaan van haar Ed. agtbare met gemelde here Hoofdofficier over ’t voorzeide te accorderen…

Van schoenmaker naar bemiddeld kroegeigenaar

Misschien is bij het gerecht bekend dat Arnoldus in het jaar daarvoor in 1721 een huis heeft gekocht aan het Buurkerkhof te Utrecht met een behoorlijke hypotheek, maar zelf ook kapitaal inbrengt:

om de somme van Tweeduijsent agthondert gulden, in minderinge van welke cooppenningen alsmag strecken en den copers tot haer laste nemen willen een capitaal van twaalfhondert gulden, als daerop tegen jaerlijkse renten gevestigt staet van vordere sestienhonderhondert gulden Copers betaelen als driehondert gulden contant bij het passeren deses, vijfhondert gulden op de eerste november des jaers 1722 tweehondert gulden op den eersten november 1723, op de eersten november 1724 tweehondert gulden. En op den eersten november des jaers 1725 de laetste tweehondert gulden. De vier laetste termijnen met den interesse van dien á viergulden van ’t honderd int jaer in te gaan met den eersten november des jaers 1721.."

Aangezien wij uit deze akte niets te weten komen de over de inkomsten van een schoenmaker in de 18e eeuw, weten we niet hoe in verhouding Arnoldus op lasten zat. Toch staat de periode waarin deze gebeurtenissen plaatsvonden in de geschiedenis bekend als het "Tijdperk van verval", een tijdperk dat loopt van 1702-1806.

(...) In 1753 is Arnoldus overleden en vond er in opdracht van zijn echtgenoot Helena van Bemmel een openbare verkoping van "huysinge, herberge ende cameren"plaats. Blijkbaar is Arnoldus geen schoenmaker gebleven of had zo goed geboerd dat hij een herberg kon beginnen aan het Buurkerkhof en ook de belende panden kon aankopen. De bijbehorende akte meldt het volgende:

...zal Helena van Bemmel weduwe ende Boedelaarster van wijlen Arnoldus van der Meulen, Juffers Johanna en Lucretia van der Meulen meerderjarige en ongehuwde dogters, mitsgaders Nicolaas de Brieder in Huwelijk hebbende Maria van der Meulen daar hij ter dezer tijt levendige geboorte bij heeft, ende nog de zelve hun sterk makende ende rato saverende voor Pieter en Leendert van der Meulen beijde meerderjarig en uijtlandigh alsmede van Willemijntje van der Meulen minderjarige dogter...

Een van de vier arme kinderen waar in het request van het gerecht naar wordt verwezen, heette Pieter van der Meulen. In 1753 was hij "uijtlandigh" en was er over zijn droevig lot niets bekend, maar uit een akte uit 1767 blijkt dat hij als

nog jongman zijnde in den jare 1752 voor de kamer Hoorn met ’t schip ’t Huys te Manpadt schipper Jan Roelofs voor Constabel na Oost Indien is gevaren en in den jare 1756 op zekere reise of togt is vermist, en waarschijnlijk overleden.."

Zijn nabestaanden, de andere drie kinderen uit het request, zijn zussen Maria, Lucretia en Willemina vorderden in 1767 bij de VOC te Hoorn de achterstallige maandgelden. Uit het scheepssoldijboek van het schip ‘t Huys te Manpadt valt te lezen:

1767 8 mei ƒ 926-13-11 (=926 gulden 13 stuivers en 11 penningen) bet: aan Gerrit Sant als procuratie hebbende van Hendrikus Boland als in huwelijk hebbende Johanna van der Meulen, Nicolaas den Brieder met Maria van der Meulen, Jacobus van Assenberg met Lutetia van der Meulen, mitsgaders Gerardus van Onkoop met Willemina van der Meulen tesamen de eenige erfgenamen ab in testato van Pieter van der Meulen hierboven blijkende (..) blijvende als borg (in syn pasive) gemelde Gerrit Sant (..) voor alle na maninge belooft te bevrijden.."

In dit soldijboek valt in de nadere specificatie van het uitbetaalde bedrag het volgende te lezen:

april 1756 gediend op –d"Buys—dat zonder sextant, deze goederen nagegelaten te hebben welker rendement somma van ƒ 339-12 hier inne is begrepen, op de onbekende Eijlanden vermist is…

Johannes de Brieder (1752)

Johannes de Brieder is geboren in 1752 in Schoonhoven. Hij overlijdt in 1829 op een leeftijd van 76 jaren. Hij is de zoon van Nicolaas de Brieder. Hij huwt Catrina van Setten in 1777. Catrina overlijdt in 1782 en Johannes hertrouwt in 1783 met Fijtje (Sophia) Schuurman. Kinderen:

  1. Cornelis de Brieder (1780 - 1855)
  2. anderen CHECK

Cornelis de Brieder (1780)

Cornelis de Brieder, zoon van Johannes de Brieder en Catrina van Setten, is geboren in 1780 in Utrecht en gedoopt in de Buurkerk aldaar. Hij huwt op 31-jarige leeftijd Anna Catharina Hooge (1811), dochter van xxx en xxx.

Cornelis en Catrina krijgen de volgende kinderen:

  1. Catharina Sophia de Brieder (1814 - 1889)
  2. Nicolaas de Brieder (1817 -)
  3. Adrianus Johannes de Brieder (1827 - 1855)
  4. anderen CHECK

Cornelis de Brieder overlijdt in 1855 in Utrecht op een leeftijd van 74 jaren.

Cornelis treedt in de voetsporen van zijn vader Johannes, goudsmid en essayeur. Als hij 12 jaar oud is (1792) wordt hij leerling zilversmid bij zijn vader. Hij is dan leerlingmuntgezel. Op zijn 21e (1801) legt hij voor het eerst de eed af als muntgezel. Hij zal deze functie bekleden aan de Koninklijke Munt en de volgende munthuizen tot 1822. In 1855, hetzelfde jaar dat hij overlijdt, is hij smidmeester.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen