Craan, Familie

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 25 nov 2014 om 11:48
Ga naar: navigatie, zoeken

Op naar Batavia

Haar krakkemikkige afdak zal Elisabeth Sigismund een worst wezen; de weduwe respectievelijk 'just married' wil mee naar Indie met haar man. Op 29 januari 1725 komt het verlossende woord. De Raad van de Kaap de Goede Hoop besluit als volgt;

Maandag den 29 Januarij 1725, voormiddags.
(...) Sijnde laastelijk op de gedane supplicatie van den predicant, Petrus Craan, van het schip 't Hof niet altijt Winter hier verbleeven, aan hem nog geaccordeert geworden om benevens desselfs familie met het aanweesend provisie schip Voorburg naar Batavia te mogen vertrecken.

Voordat hij afreist wordt Petrus Craan door ene Bosman voorgedragen om de overleden predikant van Aken op te volgen. Bosman gaat zijn perkje te buiten, omdat Craan dit aanbod niet wil en ook niet mag aannemen. Hij is VOC-dienaar en voorbestemd om naar Indie te gaan; 'company rules'. Voordat Petrus Craan kan afreizen moet hij nog een zaak afhandelen. Op 26 februari 1725 verkoopt hij;

  • Perkut, een Makassar-slaaf, aan Johannes Pleunis voor 65 Rand
  • Barent, een Balinese slaaf, aan Samuel Wakyers voor 90 Rand.

Ergens in maart of april 1725 gaan Petrus Craan en Elisabeth aan boord van het VOC schip "De Voorburg" richting Batavia. Ze komen er aan op 30 juli 1725. De reis is korter dan het eerste traject naar Kaapstad maar kan nog ca. 2 tot 4 maanden duren, afhankelijk van het seizoen. De weersomstandigheden in de winter van het zuidelijk halfrond zijn niet optimaal. De oostelijke koers moest langer aangehouden worden, waardoor de reis langer duurt en meer risico's kent. Men voer dicht onder de Australische westkust langs, en kapiteins merkten vaak de verhulde gevaarlijke riffen en rotsen van het Zuidland (Australië) pas op als ze er tegenop slaan. Het gebied is ideaal voor aantal wrakken van VOC schepen in dit gebied opvallend groot.

Het aanmeren van het schip Voorburg wordt beschreven in het Daghregister gehouden in ‘t Casteel Batavia, die begint over de geestelijke aan boord en het feit dat hij getrouwd is in Kaapstad. Het gebeurt niet vaak dat er geestelijke zorg aan boord is. Meestal wordt dit erbij gedaan door een ziekentrooster of krankbezoeker.

Vastlegging van de aankomst van het schip Voorburg in Batavia. En marge staat er ... arrivement van Voorburg met den predikant Petrus Craan. ( Daghregister gehouden in ‘t Casteel Batavia, 30 juli 1725)

Het dagverslag is moeilijk leesbaar. Mocht iemand zich geroepen voelen? Zie de foto hiernaast, en de link boven;

In't Casteel Batavia 1725 July 30
Tegens den avond verscheen te deezen
reede 't voor.. schip Voorburg komende
van Cabo de Goede Hoop met den Eerw.
predikant Petrus Craan die om des
zelfs huwelijk te voltrecken enige tijd
aan dien ..hoek had moeten ..toeven en
ter deezen en bestaat .et aangebrachte per
voor.. bodem in't volgende te weten
210 latten tarw
1 latt rogge
408 kannen ..
1395 lb: oliphants tanden ..
299 1/2 lb: grove en fijne twijn ..
170 lb: medicinale droger .. (...)

Het schip 'De Voorburg' vergaat overigens in 1726 op haar terugreis in de Indische oceaan (31breedtegr zuid) met een cargo ter waarde van fl. 192,640; reizen was niet zonder risico. Petrus Craan reist hetzelfde jaar nog door naar Ambon om het ambt van predikant uit te oefenen.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen