Standbeeld Ulrik Huber

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Splinternieuw en representatief)
(Fotogalerij standbeeld Ulrik Huber)
Regel 83: Regel 83:
 
image:locatie Hoge Raad V4.jpg|Nieuwe locatie van de Hoge Raad der Nederlanden, waar het beeld van [[Huber,_Familie#Ulrik_Huber_.281636.29|Ulrik Huber]] voor de entree staat tegenover het Ministerie van Financiën. Bron Google Earth (2014)
 
image:locatie Hoge Raad V4.jpg|Nieuwe locatie van de Hoge Raad der Nederlanden, waar het beeld van [[Huber,_Familie#Ulrik_Huber_.281636.29|Ulrik Huber]] voor de entree staat tegenover het Ministerie van Financiën. Bron Google Earth (2014)
  
image:HogeRaadBeelden19-03-02-16.jpg|e zes beelden voor de nieuwbouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan de Korte Voorhout in Den Haag, die april 2016 is opgeleverd. Ulricus Huber is de tweede van links.
+
image:HogeRaadBeelden19-03-02-16.jpg|De zes beelden voor de nieuwbouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan de Korte Voorhout in Den Haag, die april 2016 is opgeleverd. Ulricus Huber is de tweede van links.
 
</gallery>
 
</gallery>
  
 
[[Category:Inhoud]]
 
[[Category:Inhoud]]
 
[[Category:Geschiedenis]]
 
[[Category:Geschiedenis]]

Versie van 2 jul 2016 om 22:23

Artist Impression van de hoofdingang van de Hoge Raad aan het Korte Voorhout in Den Haag zoals die in 2015 opgeleverd wordt. Onder de zes beelden van Nederlandse rechtsgeleerden die voor deze ingang komen. De volgorde van plaatsing (vlnr) is dezelfde als die in de tekst op deze pagina. (foto Huberiana No. 46)]

Bij de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag staat een bronzen standbeeld van professor Ulrik (Ulricus) Huber, een voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.

Het beeld is onderdeel van een serie van zes standbeelden van beroemde Nederlandse rechtsgeleerden.

Inhoud

Illustere rechtsgeleerden

Het bronzen beeld van Ulrik Huber is van de hand van Frits van Hall en in 1938 gegoten bij bronsgieterij A. Binder uit Haarlem (2014)

De bronzen standbeelden bij de Hoge Raad beelden 6 beroemde Nederlandse rechtsgeleerden uit die beschouwd worden als de grondleggers van het Nederlandse rechtssyteem, met referentie naar hun wikipediapagina's:

  1. Cornelis van Bijnkershoek
  2. Ulrik (Ulricus) Huber
  3. Hugo de Groot
  4. Simon van Leeuwen
  5. Johannes Voet.
  6. Joan Melchior Kemper

Ieder beeld is door een andere kunstenaar vervaardigd. Het beeld van Ulrik Huber is van de hand van Frits van Hall en is in 1938 gegoten bij bronsgieterij A. Binder uit Haarlem.

De zes standbeelden worden als eerste in 1939 geplaatst voor het voormalige kantoor van de Hoge Raad op het Haagse Plein. Het gebouw staat aan de westkant van het plein, wat teruggetreden tussen de voormalige departementen van Justitie en die van Koloniën.

Na de sloop van dit gebouw in 1987 verhuizen de beelden naar de Kazernestraat in Den Haag, naast de net afgeleverde nieuwe werkkantoren van de Hoge Raad der Nederlanden. Op de plaats van het voormalige Hoge Raadsgebouw zal later nieuwbouw ten behoeve van de Tweede Kamer verrijzen.

Schandelijk afgietsel in huiselijke kleeding!

Mr. dr. L.E. Visser, president van de Hooge Raad, bewondert het standbeeld van Ulrik Huber voor het pas opgeleverde gebouw van de Hoge Raad aan het Plein te Den Haag. In 1940 wordt hij ontslagen omdat hij jood is. (foto: mei 1939)

In 1942 beklaagt Mr. F.G.A. (Ferry) Huber zich over het standbeeld. Ferry Huber onderzoekt de familiegeschiedenis en correspondeert daarover met zijn neef Axel Rosendahl Huber. Uit Huberiana No. 6):

Wat het beeld van onze Ulrik betreft, ik ben het volmaakt met je eens. Je hebt gelijk met de veronderstelling van dat het een afbeelding is in huislijke dracht. Er is nl. van hem een schilderij of gravure in gala en in huiselijke dracht van hem gemaakt. Het beeld moet dan gemaakt zijn naar het portret in Boeles ‘Frieslands Hoogeschool’,als je je het nog herinnert. Ulrik schijnt vier keer uitgeschilderd of gegraveerd te zijn geweest, of wel twee maal in huiselijke kleeding en gala.
Ik zal proberen critisch kelen in beweging te brengen om tegen dit schandelijke afgietsel, onze voorvader onwaardig, te protesteren, doch eerst moet ik me wat meer kunnen inleven in zijn persoon en wat meer van zijn huiselijke aangelegenheden af weten, om de beeldhouwer in alle opzichten te kunnen kraken.
Zijn fantasie is te ver gegaan!

Huber de parkeerwachter

Ulrik Huber (midden) dient tot 2015 nog als parkeerwachter op het terrein bij de kantoren van Hoge Raad aan de kazernestaart 52 in Den Haag (2014)

De wat achteraf locatie aan de Kazernestraat in Den Haag, waar de beelden staan van 1987 tot 2016, leidt tot ongenoegen in de stad. De Familie Vereniging Huber publiceert een 'Huberiana' betiteld: Ulricus Huber gaat verhuizen. Een citaat daaruit.

De leveranciersingang en de toegang tot de rechtszalen van de Hoge Raad bevinden zich aan de achterzijde van het gebouw aan de Kazernestraat. Daar staan ook de standbeelden van de zes grootste rechtsgeleerden van ons land. De afstand tussen de beelden is zodanig gekozen dat ertussen plaats is om auto’s te parkeren.
Het gevolg is dat Hugo de Groot, Ulricus Huber en vier andere rechtsgeleerden sinds 1989 dienstdoen als parkeerwachters aan de achterdeur van de Hoge Raad.
Een Amerikaanse rechter op bezoek in Den Haag overzag dit weinig smaakvolle schouwspel en zei: “This is ‘Contempt of Court’!” (minachting voor het gerecht).

Splinternieuw en representatief

Bestand:Hoge Raad Beelden.jpg
De zes beelden voor de nieuwbouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan de Korte Voorhout in Den Haag, die april 2016 is opgeleverd. Ulricus Huber is de tweede van links.

In april 2016 wordt het parkeerterrein verruild voor een meer representatieve en prominente locatie aan het Korte Voorhout in Den Haag, tegenover het Ministerie van Financiën. Het nieuwe gebouw van de Hoge Raad is van de hand van architectenbureau Klaus en Kaan. Inmiddels zijn de partners uit elkaar (2014).

De zes beelden staan er weer in hun oorspronkelijk grandeur als hoeders van het hoogste recht, naast elkaar in dezelfde volgorde als voor het oude gebouw van de Hoge Raad aan het Plein in Den Haag.

Achter hen een modern, statig en tijdloos gebouw met een enorme glazen pui die de transparantie van ons rechtssysteem verbeeldt. Goed zichtbaar vanaf het Malieveld vormt het een mooi accent in de skyline van Den Haag, althans zo menen de architecten van het architectenbureau Klaus en Kaan. Op de glazen pui een citaat van Hugo de Groot: Ubi Judicia Deficiunt Incipit Bellum; waar het recht ophoudt, begint de oorlog.

Fotogalerij standbeeld Ulrik Huber

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen