Ramp, Helm ,Ram, Families

Uit FamilieWiki
(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Adriaen Gerritsz. Ramp (14))
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[File:bootsgesel v2.jpg|thumb|450px|Enkele voorouders, [[Ramp,_Helm_,Ram,_Families#Bouwe_Bouwesz._.284.29|Bouwe Bouwesz.]] en [[Ramp,_Helm_,Ram,_Families#Hendrik_Hendriksz._van_de_Steur_.2810.29|Hendrik Hendriksz. van de Steur]] zijn varensgezellen, meestal ongeschoolden in loondienst voor allerlei (zee)vaartklusjes. De zeventiende eeuwse afbeelding bevestigt hun reputatie van drankzuchtig te zijn, maar ze worden ook gezien als grofgebekt en rokkenjagers.]]
 
[[File:bootsgesel v2.jpg|thumb|450px|Enkele voorouders, [[Ramp,_Helm_,Ram,_Families#Bouwe_Bouwesz._.284.29|Bouwe Bouwesz.]] en [[Ramp,_Helm_,Ram,_Families#Hendrik_Hendriksz._van_de_Steur_.2810.29|Hendrik Hendriksz. van de Steur]] zijn varensgezellen, meestal ongeschoolden in loondienst voor allerlei (zee)vaartklusjes. De zeventiende eeuwse afbeelding bevestigt hun reputatie van drankzuchtig te zijn, maar ze worden ook gezien als grofgebekt en rokkenjagers.]]
  
{| class="wikitable" style="float:right; style= "text-align: center; width: 32%"
+
{| class="wikitable" style="float:right; style= "text-align: center"
 
!Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe  
 
!Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe  
 
|-
 
|-

Huidige versie van 26 feb 2017 om 18:19

Enkele voorouders, Bouwe Bouwesz. en Hendrik Hendriksz. van de Steur zijn varensgezellen, meestal ongeschoolden in loondienst voor allerlei (zee)vaartklusjes. De zeventiende eeuwse afbeelding bevestigt hun reputatie van drankzuchtig te zijn, maar ze worden ook gezien als grofgebekt en rokkenjagers.
Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe
Ekker
Stork
Craan
Breekpot
Ongewassen
Voltelen
Ramp > Helm > Ram
Lodensteyn

Deze pagina beschrijft de voorouders van Agnita Ram via de families Ram, Helm en Ramp. Zij is voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.

Door haar huwelijk met Ds. Arnoldus Voltelen (1666) verdwijnt de achternaam Ram bij haar verdere nakomelingen.

Inhoud

[bewerken] Van jong naar oud; de kwartierstaat

De opzet van deze pagina is anders dan bij de meeste anderen. Om meerdere families in één klap te overbruggen wordt een kwartierstaat gebruikt;

De kwartierstaat van Agnita Ram.

Agnita Ram is nummer 1; de rest zijn haar voorouders. Terwijl op andere pagina's families van oudste naar jongste generaties worden gevolgd gaat het hier dus omgekeerd; van jong naar oud. Het gaat om drie families; Ram, Helm en Ramp.

[bewerken] Agnita Ram (1)

Hendrik Bouwesz. Ram is winkelier te Amsterdam. Er zijn weinig afbeeldingen van winkels uit de zeventiende eeuw. Hier een gevelsteen (voor en na restauratie) uit de zeventiende eeuw met een winkelinterieur, onderschrift DE LINDT-WINCKEL, op een pand in de Rozenstraat 17-31 in Amsterdam, toegeschreven aan Willem de Keyser (geboren 1603).
Bouwe Bouwesz. is varensgezel uit Noord-Friesland die in Amsterdam werk als varensgezel vindt, in het kielzog van de grote migratiegolven naar de zeevarende steden in het begin van de 17e eeuw. Amsterdam wordt een levendige stad vol met emigranten, zoals op de de tekening van Abraham Storck uit 1679 afgebeeld van het Paalhuis bij de Nieuwe Brug in Amsterdam. We zien het drukke straatleven van de groeistad Amsterdam: blaffende hondjes, mensen die met elkaar praten of over de brug geleund kijken naar wat er op het water gebeurt.
Jacob Jansz. Helm is rond 1610-1635 bierbeschoyer of biersteker in Amsterdam, in feite een handelaar tussen brouwer en tapper. Ook mengt de biersteker verschillende bieren om er een nieuw brouwsel van te maken. Afgebeeld: deel van een kopie naar het schilderij De oude bierdrinker van David Teniers, gemaakt tussen 1640 en 1660. In een herberg zit een oude man aan een tafeltje met een een pijp in de rechterhand en een bierkan in de rechterhand.
Dat impostmeesters als Adriaen Ramp niet geliefd zijn blijkt wel uit het Pachtersoproer dat in 1748 uitbreekt in o.a. Groningen en Amsterdam. Hier afgebeeld de plundering van het huis van wijnaccijnspachter van Arssen in Amsterdam in hetzelfde jaar. Deel van een prent van Simon Fokke uit 1777, Rijksmuseum.

Agnita Ram is gedoopt in 1666 te Amsterdam. Zij overlijdt na 1701. Zij huwt Ds. Arnoldus Voltelen (1666, Gorinchem - 1698, op zee naar Ceylon) in 1693. Zij huwt tevens Pieter Bout in 1701 in Colombo, opperhoofd van Manaar, weduwnaar van Susanna de Mei.

[bewerken] Hendrik Bouwesz. Ram (2)

Hendrik Bouwesz. Ram, vader van Agnita Ram, is gedoopt in 1643 in Noorderkerk te Amsterdam. Hij is begraven in 1706 te Amsterdam, waarsch. Westerkerk. Hij is winkelier te Amsterdam. Gehuwd in 1665 in Amsterdam met:

[bewerken] Belia Helm (3)

Belia Helm, moeder van Agnita Ram, is geboren op 1627 in Amsterdam. Zij is begraven in 1691 te Amsterdam. Weduwe van Jacques van Keulen.

[bewerken] Bouwe Bouwesz. (4)

Bouwe Bouwesz, vader van Hendrik Bouwesz. Ram, is geboren tussen 1601 en 1602 in Bozum (Friesland). Hij overlijdt vóór 1665 op een leeftijd van minder dan 64 jaren, 1 maand. Hij huwt Ytje Meijndersdr. in 1632. Hij huwt eveneens Angenietje Hendriksdr. in 1643. Hij is varensgezel in 1632.

Bouwe Bouwesz. is varensgezel, een brede benaming voor iedereen die van de (zee)vaart zijn beroep maakt, meestal ongeschoold werk in loondienst. Andere termen zijn zeeman, matroos, varensgast, bootsgezel.

De grote behoefte aan personeel in de zestiende eeuw in de zeevarende republiek trekt grote aantallen jonge mannen uit alle hoeken van Nederland en omringende landen naar steden als Amsterdam, Middelburg en Rotterdam. Het zorgt ervoor dat Amsterdam in 1660 uitgroeit tot een stad van 200.000 inwoners, bijna een vertienvoudiging ten opzichte van 1585 (30.000).

Naast vakmensen is er ook voor ongeschoolden veel werk; arbeiders, droogscheerders, lijndraaiers, soldaten en... varensgezellen, welke laatste de een van de grootste groepen vormt. Het is bekend dat grote aantallen Noord-Friezen zoals Bouwe Bouwesz. naar Amsterdam trekken tijdens deze grote migratiegolven.

Hoewel varensgezellen de reputatie hebben grofgebekt, drankzuchtig en rokkenjagers te zijn, staan de Friezen, zoals Bouwe Bouwesz., bekend als toegewijde en harde werkers

Bouwe Bouwesz. is in 1643 gehuwd met:

[bewerken] Angenietje Hendriksdr. (5)

Angenietje Hendriksdr. is geboren in 1609 te Amsterdam. Zij overlijdt vóór 1665 op een leeftijd van minder dan 56 jaren, 1 maand.

[bewerken] Jacob Jansz. Helm (6)

Jacob Jansz. Helm, vader van Belia Helm, is geboren tussen 1585 en 1586 in Amsterdam. Hij overlijdt in 1654 op een leeftijd van tussen 67 jaren en 69 jaren. Hij is begraven in 1654 te Amsterdam, Westerkerk.

Jacob Jansz. Helm is bierbeschoyer of biersteker in Amsterdam, vermoedelijk rond 1610 - 1635. Deze Oudhollandse woorden staan voor het beroep van verkoper van bier aan de horeca (tappers) en bierhandelaren. De tussenhandel komt voort uit regelgeving die rechtstreekse verkoop van brouwerijen aan de consument verbiedt.

De biersteker heeft te maken met verschillende soorten bier, zoals Israël, Farao, en Delfts bier. Iemand die verschillende bieren mengt om er een nieuw brouwsel van te maken, wordt ook een biersteker genoemd.

Jacob Jansz. Helm is in 1626 in Delft gehuwd met:

[bewerken] Barbara Adriaensdr. Ramp (7)

Barbara Adriaensdr. Ramp is geboren in 1595 in Delft. Zij is begraven in 1680 te Amsterdam. huwde eerst Jan of Jacob Robbertsz. Schilperoort en later Jacob Helm. Met Jacob Helm zijn negen kinderen bekend:

Belia Helm, Johannes Helm, Dina Helm, Andries Helm, Dina Helm, Jacob Helm, Lysbeth Helm, Adriaan Helm en Pieter Helm.

[bewerken] Hendrik Hendriksz. van de Steur (10)

Hendrik Hendriksz. van de Steur is geboren tussen 1580 en 1581. Hij is in 1606 varensgezel te Amsterdam. Gehuwd in 1606 in Amsterdam met:

[bewerken] Anne Jansdr. van Nahuys (11)

Anne Jansdr. van Nahuys is geboren tussen 1579 en 1580. Zij overlijdt na 1643 op een leeftijd van meer dan 64 jaren, 11 maanden.

[bewerken] Adriaen Gerritsz. Ramp (14)

Adriaen Gerritsz. Ramp, vader van Barbara Adriaensdr. Ramp, overleden vóór 1623 in Delft, is kleermaker in Delft, laeckenbereijder in de Witte Swan aen de Wijnstraet in Delft (1594). Dit pand wordt door hem gekocht op 9 mei 1589, en wederom op 28 april 1598 door een curator van zijn desolate boedel verkocht.

Hij wordt daarnaast vermeld als excysenaar in 1591, ook wel bekend staand als accysener, tollener of impostmeester, een soort belastingambtenaar. Hij laat een huis na aan de oostzijde van de Oude Delft en een tuin met speelhuis buiten de Waterslootsepoort; de boedel wordt op 7 april 1628 verdeeld.

Wat hield Adriaen Ramps functie van impostmeester in?

De website tussen taal en beeld legt uit dat de steden in de 16e eeuw voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk zijn van de indirecte belastingen (imposten) op de eerste levensbehoeften als zout, boter, zeep en turf en geliefde genotmiddelen, als jenever, wijn en bier. De drankaccijnzen leveren een stad als Amsterdam niet alleen veel geld op, in 1556 kunnen alle stedelijke uitgaven ermee worden gedekt.

Het innen van de belastingen wordt verpacht aan 'impostmeesters', die zich bij de burgerij gehaat maken door de vaak hardhandige wijze waarop zij de belastinggelden innen. Burgers bedenken vaak de slimste trucs om de accijnzen te ontduiken.

Adriaen Gerritsz. Ramp huwt op 1594-12-25 in Delft:

[bewerken] Machteld Joostendr. van Lodensteyn (15)

Machteld Joostendr. van Lodensteyn, dochter van Joost Jansz. van Lodensteyn (1536), is geboren in 1558 en overleden in 1625 in Delft op een leeftijd van 66 jaren, 3 maanden.

Met haar man Adriaen Gerritsz. Ramp krijgt ze zes kinderen, waarvan twee zonder verdere gegevens; Gerrit en Jan;

  1. Joost Ramp, huwt te Zierikzee Jannetje Brandaris.
  2. Barbara Ramp, huwt 1) Jan Robbertsz Schilperoort en 2) Jacob Helm
  3. Sara Ramp (1615), huwt Pieter Bosboom
  4. Abraham Ramp (1607), huwt Maartje Gerritsdr. van Hoorn
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen