Onderzoek lopend

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Rauw Hennekinne (ca. 1440))
Regel 7: Regel 7:
 
[[Category:Algemeen]]
 
[[Category:Algemeen]]
  
 +
== François Hennequin (ca. 1540) ==
 +
'''François Hennequin''',  mogelijke voorvader, zoon van [[Hennekijn,_Familie#Raoul_.28Roeland.29_Hennequin_.28ca._1510.29|Raoul (Roeland) Hennequin]] (ca. 1510), is zeer vermoedelijk afkomstig uit het gebied Henegouwen (Hainaut), in het zuiden van België, maar verhuist naar Antwerpen. Hij huwt tweemaal.
  
== Belgische en Nederlandse stambomen ==
+
[[File:mons kaart detail.jpg|thumb|475px|Detail van de gravure in deze paragraaf.]]
  
De eerste drie in deze familiewiki beschreven generaties, namelijk van Rauw Hennekine (ca. 1440) tot en met François Hennekinne (1540), zijn gebaseerd op een genealogische studie van de hand van  Jean-Pierre Vasseur (overleden) en zoon Philippe Vasseur uit 2018, zie [[Hennekijn,_Familie#Bronnen_en_verantwoording|Bronnen en verantwoording]]. Ik ben Philippe Vasseur zeer erkentelijk voor de medewerking aan deze paragrafen. Er zijn conflicten met de stamboom die door A. I. Menalda-van der Hoeven is opgesteld in De Nederlandsche Leeuw Jaargang 91 (1974). Ik ga er vanuit dat de Vasseur-studie betrouwbaarder is;  Menalda geeft aan voor deze vroege generaties alleen geput te hebben uit familiearchief zonder archiefonderzoek in en rond Bergen (Mons) terwijl Vasseur dat juist wel heeft gedaan en geboekstaaft met degelijke bronnen.
+
Zijn eerste vrouw heet Anne de Grandes. Hij huwt in 1610 voor de tweede maal met Anne Coulon, geboren ca. 1541.
  
De 'linking pin' met de Nederlandse tak is de vierde generatie (François Hennekinne, 1577). Terwijl de Vasseur-studie hier summier op ingaat en het daar verder bij laat voor wat betreft de Nederlandse tak, gaat Menalda's onderzoek juist hier de diepte in. Zijn onderzoek is daar verder leidend.
+
Vermoedelijk is deze '''Anne Coulon''' de moeder van François' kinderen, maar dat staat niet vast; zij staat niet ingeschreven in het lidmatenregister van de Franse kerk in Amsterdam en kan ook mogelijk stiefmoeder zijn.
 
+
== Rauw Hennekinne (vanaf ca. 1495) ==
+
 
+
'''Rauw Hennekinne''' is ergens na ca. 1495 geboren en overlijdt 11 januari 1579. Hij is burger te  Mons, groothandelaar [marchand grossier], heer van Gontroeul, baljuw van het leen Bassée à Eugies, en burgemeester [maieur] van Tongre-Notre-Dame. Als vermogende burger bezit hij een aantal huizen in Mons. Op 22 maart 1573 wordt Rauw Hennekinne benoemd tot burgemeester van Tongre-Notre-Dame.
+
 
+
Rauw Hennekinne huwt '''Joan van Enffans''', dochter van Nicolas, leenheer van Henegouwen en Vinchienne Resteau,  in Soignies op 2 augustus 1529. Zij  is geboren in Soignies op 24 november 1508 en sterft op 21 november 1571. Uit hun huwelijk worden 9 kinderen geboren:
+
  
 
{| class="wikitable"
 
{| class="wikitable"
 
|
 
|
# ''Nicolas Hennekinne'', gestorven in 1612, burger en zijdehandelaar in Bergen en heer van Gontroeul (1579), gehuwd met 1) Simone Behuret, en 2) Marguerite (Marie)  de le Becke.
+
# [[Hennekijn,_Familie#Fran.C3.A7ois_Hennequin_.28ca._1585.29|'''''François Hennequin''']] (ca. 1585 - 1623).
# ''Michel Hennekinne'', gehuwd met Colette Lievin.
+
# ''Etienne (Estienne) Hennequin'', zilversmid, huwt Maria (Maeyken) Meys. Hij en zijn nazaten blijven in Antwerpen wonen.
# '''''François Hennekinne''''' (1540), huwt Anne Coulon.  
+
# ''Nicolaas Hennequin'', kolonel, gesneuveld voor 's-Hertogenbosch, ongehuwd.
# ''Simon Hennekinne'', [marchand toilier], gehuwd met 1) Jacqueline de Froymont en 2) Germaine Bureau.
+
# ''Simon Hennequin'', hofmeester van de prins van Oranje, ongehuwd.
# ''Jacques Hennekinne'' (1544 - mogelijk 1615), burger koopman en lakenhandelaar in Mons, huwt .Jacqueline (van) Ardembourg.
+
# ''Jean Hennekinne'', levend in 1590 .
+
# ''Anne Hennekinne'', gestorven voor 1571, gehuwd met Pierre Craneau.
+
# ''Amalberge Hennekinne'' ou Amelberge, gestorven voor 1582, gehuwd met Nicolas de Vergnies, koopman in Mons. Mogelijk opnieuw gehuwd met Marie Buisseret.
+
# ''Marie Hennekinne'' , gestorven tussen 1555 en 1575
+
 
|}
 
|}
  
== François Hennekinne (1540) ==
+
[[file:aftocht lodewijk bergen.jpg|thumb|400px|left|Graaf Lodewijk van Nassau, broer van Willem van Oranje, verlaat Bergen (Mons) op een draagbaar (1572) na [https://nl.wikipedia.org/wiki/Bezetting_van_Bergen de val van de stad]. De zieke Lodewijk geeft zich over en de hertog Alva verleent hem vrije aftocht. De archieven spreken van een familie Hennequin (mogelijk de onze) die vlucht om terechtstelling door verbranding af te wenden.]]
  
'''François Hennekinne''', geboren in 1540, huwt '''Anne Coulon''', dochter van Léonard. Al hun kinderen zijn geboren in Mons en worden gedoopt in de kerk van Saint-Germain aldaar, vermoedelijk ook het laatste kind Magdeleine, waarvan dit niet beschreven staat. In de kerkboeken staat minutieus beschreven wie peetoom en peettante zijn, die bij elk kind verschillend zijn. Daaronder een aantal keer de geparenteerde familie Enffans.
+
François Hennequin overlijdt ergens vóór 1616, zijn vrouw Anne Coulon in 1641 op 82-jarige leeftijd. Mogelijk is hij zilversmid zoals zijn zonen François en Etienne. Er is sprake van een ''orfèvre Franchois Hennequin''.
  
{| class="wikitable"
+
Zijn zoon Etienne verkrijgt een certificaat van poorterschap te Antwerpen, waarbij hij verklaart geboortig te zijn van Bergen (Mons) en dat zijn vader, François Hennequin, is overleden. Hij staat vermeld als Steven Hennequin Franchoissone, zilversmid.
 +
 
 +
Dit bevestigt het eerdere vermoeden dat de Hennequins uit Bergen (Mons) komen, in de provincie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Henegouwen Henegouwen] (Hainaut) in het zuidwesten van België, en vervolgens naar Antwerpen zijn getrokken.
 +
 
 +
De kans is aanwezig dat ze  op de vlucht zijn geslagen voor de hertog van Alva, volgens dit artikel van Van der Aa in het [http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/vdaa/#source=aa__001biog09_01.xml&page=602&view=imagePane: Biographisch Woordenboek der Nederlanden]:
 +
 
 +
{| style="color: black; background-color: #f2f2f0;"
 
|
 
|
# ''Marguerite Hennekinne'' (1566).
+
: ''Françoise Hennequin, echtgenoot van François Hennequin, zoon van Pierre Hennequin, Jacques Hennequinne en Johan Hennequinne, beschuldigd van deel genomen te hebben aan de gebeurtenissen, tijdens de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Bezetting_van_Bergen inneming van Bergen (Mons)], door graaf Lodewijk van Nassau, in 1572, werden, na de herovering dier stad door Alva's troepen, veroordeeld om levend verbrand te worden.
# ''Marie Hennekinne'' (1568).
+
 
# ''Etienne Hennekinne'' (1570), burger van Antwerpen en goudsmid, huwt Maria Meyssen of Meys. Hieruit volgt de ''Antwerpse tak'' van de familie.  
+
: ''Zij hadden echter de vlugt genomen, en alleen hunne goederen werden aangeslagen.  
# '''''François Hennekinne''''' (1577), ''bordurenwercker'' (mogelijk zilversmid of goudsmid), gehuwd met Anne Beguin. Hieruit volgt de ''Nederlandse tak'' van de familie.  
+
# ''Nicolas Hennekinne'' (1579).
+
# ''Philipotte Hennekinne'' (1581).
+
# ''Marie Hennekinne'' (1583), huwt Henri du Sart.
+
# ''Léonor Hennekinne'' (1585), gehuwd met Jacques Soupart uit Amsterdam.
+
# ''Magdeleine Hennekinne'' (1587).
+
 
|}
 
|}
  
== François Hennekinne (1577) ==
+
Locatie en tijdsbestek kunnen kloppen, en de namen van de drie kinderen komen overeen met die van Raoul Hennequin. Wat niet overeenkomt is dat de vader ''Pierre'' heet en zijn vrouw ''Françoise'', maar daar kan gebruik van meerdere namen of verkeerde overlevering ook debet aan zijn.
 
+
François Hennekinne is geboren in Mons in 1577. Hij wordt in 1612 in documenten genoemd als gekwalificeerd koopman en ''bordurenwercker'' mogelijk wordt zilversmid bedoeld of goudsmid, welke laatst beroep zijn broer Etienne Hennekinne (1570), woonachtig in Antwerpen, uitoefende. François is enkele jaren in Antwerpen gevestigd, getuige het feit dat hij in 1608 peetvader is van het eerste kind van zijn broer Etienne.
+
 
+
Zijn broer Etienne Hennekinne (1570) is goudsmid en verwerft het burgerschap van Antwerpen in 1616. Het "Poortersboeck" vermeldt abusievelijk dat Steven Hennekin geboren is in Berghen op den Zoom;  Hennegouwen kan verward zijn met Op den Zoom. Het Poortersboeck geeft ook aan dat hij het beroep van "silversmit" (zilversmid) beoefent. Hij huwt Maria Meyssen, ook bekend als Meys. Hieruit volgt de ''Antwerpse tak'' van de familie.  
+
  
François Hennekinne huwt op 21 september 1610 in de Notre Dame-kathedraal (Onze-Lieve-Vrouw) van Antwerpen Anne BEGUIN, dochter van Nicaise en Catherine Bouton, beiden dan al overleden. Haar familie komt is afkomstig uit Tournai (Doornik). De getuigen van het huwelijk zijn Augustin de Lorme en Etienne Hennekinne. Haar voogden zijn Pierre Biscop en Augustin de Lorme.
+
Het vermeende ''levend verbrand worden'' moet met een korrel zout genomen worden, mogelijk aangedikt door het aanwezige vijanddenken.  Bij de val van Bergen (Mons) verleende de hertog Alva de calvinisten namelijk vrije aftocht. Eerder in de strijd werden wel opstandelingen en soldaten gewurgd en vluchtelingen opgehangen of verdronken, maar verbranding gebeurde zelden meer. Maar mogelijk zijn de Hennekijns actief betrokken geweest bij het actieve verzet.
  
 
== restspul nog gebruiken? ==
 
== restspul nog gebruiken? ==

Versie van 2 okt 2018 om 21:53

Dit is een pagina voor lopend onderzoek en prangende vragen, bedoeld om informatie uit te wisselen tussen personen die samen hetzelfde onderzoeken.

François Hennequin (ca. 1540)

François Hennequin, mogelijke voorvader, zoon van Raoul (Roeland) Hennequin (ca. 1510), is zeer vermoedelijk afkomstig uit het gebied Henegouwen (Hainaut), in het zuiden van België, maar verhuist naar Antwerpen. Hij huwt tweemaal.

Detail van de gravure in deze paragraaf.

Zijn eerste vrouw heet Anne de Grandes. Hij huwt in 1610 voor de tweede maal met Anne Coulon, geboren ca. 1541.

Vermoedelijk is deze Anne Coulon de moeder van François' kinderen, maar dat staat niet vast; zij staat niet ingeschreven in het lidmatenregister van de Franse kerk in Amsterdam en kan ook mogelijk stiefmoeder zijn.

  1. François Hennequin (ca. 1585 - 1623).
  2. Etienne (Estienne) Hennequin, zilversmid, huwt Maria (Maeyken) Meys. Hij en zijn nazaten blijven in Antwerpen wonen.
  3. Nicolaas Hennequin, kolonel, gesneuveld voor 's-Hertogenbosch, ongehuwd.
  4. Simon Hennequin, hofmeester van de prins van Oranje, ongehuwd.
Graaf Lodewijk van Nassau, broer van Willem van Oranje, verlaat Bergen (Mons) op een draagbaar (1572) na de val van de stad. De zieke Lodewijk geeft zich over en de hertog Alva verleent hem vrije aftocht. De archieven spreken van een familie Hennequin (mogelijk de onze) die vlucht om terechtstelling door verbranding af te wenden.

François Hennequin overlijdt ergens vóór 1616, zijn vrouw Anne Coulon in 1641 op 82-jarige leeftijd. Mogelijk is hij zilversmid zoals zijn zonen François en Etienne. Er is sprake van een orfèvre Franchois Hennequin.

Zijn zoon Etienne verkrijgt een certificaat van poorterschap te Antwerpen, waarbij hij verklaart geboortig te zijn van Bergen (Mons) en dat zijn vader, François Hennequin, is overleden. Hij staat vermeld als Steven Hennequin Franchoissone, zilversmid.

Dit bevestigt het eerdere vermoeden dat de Hennequins uit Bergen (Mons) komen, in de provincie Henegouwen (Hainaut) in het zuidwesten van België, en vervolgens naar Antwerpen zijn getrokken.

De kans is aanwezig dat ze op de vlucht zijn geslagen voor de hertog van Alva, volgens dit artikel van Van der Aa in het Biographisch Woordenboek der Nederlanden:

Françoise Hennequin, echtgenoot van François Hennequin, zoon van Pierre Hennequin, Jacques Hennequinne en Johan Hennequinne, beschuldigd van deel genomen te hebben aan de gebeurtenissen, tijdens de inneming van Bergen (Mons), door graaf Lodewijk van Nassau, in 1572, werden, na de herovering dier stad door Alva's troepen, veroordeeld om levend verbrand te worden.
Zij hadden echter de vlugt genomen, en alleen hunne goederen werden aangeslagen.

Locatie en tijdsbestek kunnen kloppen, en de namen van de drie kinderen komen overeen met die van Raoul Hennequin. Wat niet overeenkomt is dat de vader Pierre heet en zijn vrouw Françoise, maar daar kan gebruik van meerdere namen of verkeerde overlevering ook debet aan zijn.

Het vermeende levend verbrand worden moet met een korrel zout genomen worden, mogelijk aangedikt door het aanwezige vijanddenken. Bij de val van Bergen (Mons) verleende de hertog Alva de calvinisten namelijk vrije aftocht. Eerder in de strijd werden wel opstandelingen en soldaten gewurgd en vluchtelingen opgehangen of verdronken, maar verbranding gebeurde zelden meer. Maar mogelijk zijn de Hennekijns actief betrokken geweest bij het actieve verzet.

restspul nog gebruiken?

ANEKDOTE over Nicolas Hennekinne, zoon van Rauw Hennekinne (vanaf ca. 1495): Op 15 december 1572 vraagt Nicolas Hennekinne, als echtgenoot van Simone Behuret, Charles of the Vine, namens de juffrouwen Marguerite Behuret, Jeanne en Marie Behuret, zusters, de magistraat van Mons om te regeren over de verdwijning van hun broer en knappe -frère, Jean Behuret die Neufsville, in het land van Henegouwen sinds 17 jaar verlaten heeft om het land van Duitsland te leven. De afwezige die gedurende deze 17 jaar geen nieuws aan zijn familie heeft gegeven, wordt volgens de wet als dood beschouwd.

Etienne Hennequin, zoon van François Hennequin verklaart in Bergen (Mons) geboren te zijn, en er is sprake van een Franchois, orfèvre, en een Jehan Hennekine, mercier, uit dat gebied.

Noten

En droit féodal, le relief est le droit que le vassal devait payer à son seigneur, lors de certaines mutations, ainsi dit parce que le vassal, par ce droit, relevait le fief.

Mercier: handelaar, koopman manufacturier. mercerie: naaibenodigheden manufacturenhandel

https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/ma%C3%AFeur/48652 mayeur = En Belgique, premier magistrat municipal d'une commune rurale, appelé bourgmestre dans les villes.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen