Monument Ivan Cain activiteiten

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Bevrijdingsmuseum Groesbeek)
(Bevrijdingsmuseum Groesbeek)
Regel 55: Regel 55:
 
Met leerlingen wordt een aantal musea bezocht, zoals het [http://www.bevrijdingsmuseum.nl/ Bevrijdingsmuseum Groesbeek], het [http://www.oorlogsmuseum.nl/ Oorlogsmuseum Overloon], het [http://www.plaatsengids.nl/museum/volkel/traditiekamer-typhoon Typhoonmuseum Volkel] en het [http://www.airbornemuseum.nl/ Airborne-museum Oosterbeek]. Het zijn actieve bezoeken; Een klas draait een ‘velddag’ mee met een ‘Britisch American Re-enactmentgroup'.
 
Met leerlingen wordt een aantal musea bezocht, zoals het [http://www.bevrijdingsmuseum.nl/ Bevrijdingsmuseum Groesbeek], het [http://www.oorlogsmuseum.nl/ Oorlogsmuseum Overloon], het [http://www.plaatsengids.nl/museum/volkel/traditiekamer-typhoon Typhoonmuseum Volkel] en het [http://www.airbornemuseum.nl/ Airborne-museum Oosterbeek]. Het zijn actieve bezoeken; Een klas draait een ‘velddag’ mee met een ‘Britisch American Re-enactmentgroup'.
  
Het Cain-project wordt afgesloten met  gastlessen van medewerkster Jeanne Melchers van het [http://www.bevrijdingsmuseum.nl/ Bevrijdingsmuseum Groesbeek].  In de klassen vertelt Jeanne over het ‘gewone’ dagelijkse leven in de 2e Wereldoorlog. Ze doet dit met behulp van meegebracht historisch materiaal  zoals parachutes en ze toont een originele lamp van het type Typhoontoestel dat Ivan Cain vloog. Het is mogelijk dat dit ook van Cains vliegtuig afkomstig is, maar dit is (nog) niet geverifieerd.
+
Het Cain-project wordt afgesloten met  gastlessen van medewerkster Jeanne Melchers van het [http://www.bevrijdingsmuseum.nl/ Bevrijdingsmuseum Groesbeek].  In de klassen vertelt Jeanne over het ‘gewone’ dagelijkse leven in de 2e Wereldoorlog. Ze doet dit met behulp van meegebracht historisch materiaal  zoals parachutes en ze toont een originele lamp van het type Typhoontoestel dat Ivan Cain vloog. Er wordt aangenomen dat de lamp ook van Cains vliegtuig afkomstig is, maar dit is (nog) niet geverifieerd.
  
 
=== '''Militaire begraafplaatsen''' ===
 
=== '''Militaire begraafplaatsen''' ===

Versie van 8 jul 2016 om 17:57

Zie gerelateerde pagina's in Categorie Brakkenstein Crash


Rennen voor het monument! uit de gedrukte weekkrant Brug van Nijmegen (juni 2011)

Inhoud

Wat vooraf ging

Als op 6 oktober 2012 het Cain-monument wordt onthuld hebben Nick Lambrechtsen en de Tarcisiusschool al veel werk verricht om het monument mogelijk te maken. Dat begint als Nick Lambrechtsen zich vanaf 2005 sterk maakt om het monument te realiseren. Ook voor en na de onthulling van het monument op 6 oktober 2012 vinden activiteiten plaats.

Het monument eert vliegenier Ivan William Cain en burgerslachtoffer Elizabeth (Bob) Swertz, geboren Ekker die beiden omkwamen bij de Brakkenstein crash in de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal van de adoptie van het monument wordt ook beschreven op de pagina Tarcisiusschool ‘adoptieschool’ Cain-monument op de website van de Tarcisiusschool.

Sponsorloop 2011

Bestand:Lambrechtsen ontvangst.JPG
Nick Lambrechtsen neemt 1.500 euro in ontvangst op de Tarcisiusschool. Vlnr; leerlingen Virgil, Dave, Nick Lambrechtsen en 'naamgenoot' William (september 2011)

In 2011 besteedt weekkrant de Brug van Nijmegen aandacht aan het verhaal van de jonge piloot Cain. Nick Lambrechtsen doet daarbij een oproep om een school te vinden die het monument wil adopteren. Frans Peters, leerkracht aan de Tarcisiusschool, raakt enthousiast en stelt voor om het monument als school te adopteren.

Ivan Cain is met zijn vliegtuig namelijk neergestort op 50 meter van de huidige Tarcisiusschool in Brakkenstein en hij ligt begraven op Jonkerbosch War Cemetery , vlakbij de oude St. Tarcisiusschool locatie.

De school organiseert een sponsorloop om geld op te halen voor het monument. Leerlingen lopen flink wat rondjes van 350 meter, o.a. op het terrein van verpleeghuis 'Veste'. Er wordt €1.500,- ingezameld, waarmee de kosten van de plaquette en andere zaken gedekt kunnen worden.

Het monument kan nu vervaardigd worden door de plaatselijke aannemer Theo Peters met steun van de leerkracht Ruud Meeuwsen en een leerling die stage loopt bij de heer Peters. Deze leerling van de Tarcisiusschool helpt mee met het maken van de bekisting en het storten van het beton voor de sokkel.

Bezoek aan het Jonkerbos War Cemetery

Boeket van de familie Cain bij het graf van hun oom Ivan in 2012. Het ander boeket dat er ligt is eerder gelegd door de leerlingen van de Tarcisiusschool

Nabestaanden van Ivan William Cain komen aan uit Nieuw-Zeeland en worden op 4 oktober opgevangen in Nijmegen door de Tarcisiusschool. Het is twee dagen voor de onthulling, en de volgende dag volgt een gezamenlijk bezoek aan het Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen, waar Ivan Cain is begraven.

Voor het eerst bij het graf in 68 jaar

Jeugdfoto van Ivan Cain en zijn zusje Norma. Niemand van de familie heeft het graf van hun zoon, broer en oom ooit kunnen bezoeken. Norma's kinderen zijn de eersten na 68 jaar.

De familie van Ivan Cain brengt een bezoek aan het graf van hun oom en legt een boeket neer.Voor de familie uit Nieuw-Zeeland is het voor het eerst dat iemand het graf van hun oom bezoekt. Ivan William Cain werd geboren op 24 november 1923 in Auckland als de zoon van William Cain en Isabella Florence Holloway.

Ivan Cain had één jonger zusje: Norma. Vier kinderen van Norma Rock zijn aanwezig; Ivan Rock, vernoemd naar zijn oom, en zijn drie zussen Diane, Karen en Gail. Sue Rock, de vrouw van Ivan Rock vergezelt hen. De ouders en de zus van Ivan Cain zijn nooit in de gelegenheid geweest om het graf van hun zoon en broer te bezoeken, dat praktisch aan de andere kant van de aardbol ligt op 19.000 km afstand.

Het graf van William Cain met kaarten van kinderen van de Tarcisiusschool bij de herdenking in 2016.

Op het Jonkerbos War Cemetery, waar Ivan Cain is begraven, liggen de graven van 1.543 militairen die gesneuveld zijn tussen 3 september 1939 en 5 mei 1945 op Nederlands grondgebied. De gesneuvelde militairen hebben verschillende nationaliteiten, maar zijn vooral afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk (1.385, waarvan 96 onbekend). Daarnaast liggen er militairen uit Canada (88, waarvan 1 onbekend), Australië (34), Nieuw-Zeeland (21), Polen (6), België (5), Nederland (1), en Rusland (1).

Het project-Cain van de Tarcisiusschool

In het kader van het Cain-project hebben school en leerlingen al eerder bezoeken gebracht aan Jonkerbosch, maar ook andere musea en begraafplaatsen.

Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Jeanne van het Bevrijdingsmuseum Groesbeek toont de originele lamp uit het type vliegtuig dat Ivan William Cain vloog (Hawker Typhoon), mogelijk zelfs de originele.

Met leerlingen wordt een aantal musea bezocht, zoals het Bevrijdingsmuseum Groesbeek, het Oorlogsmuseum Overloon, het Typhoonmuseum Volkel en het Airborne-museum Oosterbeek. Het zijn actieve bezoeken; Een klas draait een ‘velddag’ mee met een ‘Britisch American Re-enactmentgroup'.

Het Cain-project wordt afgesloten met gastlessen van medewerkster Jeanne Melchers van het Bevrijdingsmuseum Groesbeek. In de klassen vertelt Jeanne over het ‘gewone’ dagelijkse leven in de 2e Wereldoorlog. Ze doet dit met behulp van meegebracht historisch materiaal zoals parachutes en ze toont een originele lamp van het type Typhoontoestel dat Ivan Cain vloog. Er wordt aangenomen dat de lamp ook van Cains vliegtuig afkomstig is, maar dit is (nog) niet geverifieerd.

Militaire begraafplaatsen

Er is eerder tijdens het project door de leerlingen van de Tarcisiusschool een bezoek gebracht aan het Jonkerbosch en andere oorlogskerkhoven, zoals de Canadese Militaire erebegraafplaats in Groesbeek, en de Britse Airborne War Cemetery in Oosterbeek.

Volgens Frans Peters van de Tarcisiusschool liggen er verder in de grensstreek nog meer indrukwekkende oorlogskerkhoven, zoals het Reichswald Forest War Cemetery (vlakbij zijn huis) en de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Frans Peters: 'Als je daar bent, word je wel even heel erg stil’. Hij herinnert aan een treffende uitspraak van dr. Albert Schweitzer (1875 – 1965); Een soldatengraf is de beste predikant voor de vrede.

Wandeltocht

Aanwijzing bij de wandeltocht

Na het bezoek aan het Jonkerbos War Cemetery wordt een najaarswandeltocht gehouden, waar ook nabestaanden van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker aansluiten. De route volgt het traject van de laatste vlucht van piloot Ivan William Cain, en eindigt bij de 'crash-plek', vlak bij de plaats waar het Cain-monument geplaatst is. TV Gelderland doet hier verslag van. Leerling Virgil van Donzel (13 jaar) regelt een oude jeep bij de najaarswandeling. Voor wie de tocht afrondt ligt op school een speciale herdenkingsmedaille te wachten.

Fragment van de routebeschrijving van de wandeltocht:

(...) Onze jaarlijkse ‘najaarswandeltocht’ staat dit jaar in het teken van piloot Ivan William Cain. (...) De wandeltocht start vanaf onze school, langs de ‘Veste’, de Scheidingsweg steken we over. Pas op bij het oversteken van deze drukke weg!
(...) Volg de pijlen en de lintjes (...) We wandelen nu naar het punt waar Cain, op vrijdag 6 oktober 1944, de spoorlijn Nijmegen-Venlo passeerde. Op dit punt start de ‘echte’ Cain-wandeltocht.
(...) We volgen nu de route van de laatste vlucht van het vliegtuig waarin Cain vloog. Volg de foto’s. (...) De wandeltocht eindigt bij de ‘crashplek’ waar nu het Cain-monument staat.

Dag van de onthulling

Henk van Gemert, de man die piloot Ivan Cain bijstaat in de laatste minuten van zijn leven. Hier bij de ontvangst op de Tarcisiuschool

Ook rond de onthullingsceremonie zelf vinden activiteiten plaats. Zowel voor als na de onthulling treedt de Tarcisiusschool op als gastheer en zorgt voor accommodatie, koffie, gebak en broodjes. Er worden rondleidingen gegeven door de school, waar overal tekeningen hangen en objecten liggen die leerlingen zelf hebben gemaakt, geïnspireerd door de verhalen over de Brakkenstein crash.

's Middags wordt een bezoek gebracht aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 1945 in Groesbeek. Ambassadeur Troup, het Cain comité & de families sluiten aan. In het museum wordt een 'Roll of Honour certificaat' overhandigd, een rondleiding gehouden en de Erekoepel bezocht.

Tijdens een gezamenlijke avondmaal in restaurant ‘Verrukkelijk’, tegenover het monument, worden de Cain-nabestaanden nog verrast door een serenade door de plaatselijk Harmonie ‘Tarcisius’, een geste die zeer op prijs wordt gesteld. De volgende ochtend vertrekt de Cain-familie met de trein naar Amsterdam.

Fotogalerij

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen