Hoofdpagina

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 16 aug 2022 om 14:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Welkom!
Snel wegwijs worden? Ga naar Inhoud; de link daarnaar staat onder elke pagina. Links steeds de Hoofdpagina om terug te keren.

Veel leesplezier

Zie de Tabellen op deze pagina met alle beschreven families en gezinnen, en de Kwartierstaat met voorouders.


Deze site leest het beste op een iPad; neem bij een desktop een smal browservenster; hier lees je hoe. Meer tips in Hulp (menu links).'Colorized' foto van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker. Bron: privé-archief T. de Haan, Delft.

Inhoud

Aanleiding

Deze familiewiki is in 2013 gestart rond de persoon Elizabeth Frederika (Bob) Ekker, grootmoeder van ondergetekenden. Vanwege haar huwelijk met Jan Swertz is zij beter bekend als Bob Swertz.

De aanleiding vormde de onthulling van het monument op 6 oktober 2012 ter nagedachtenis van de vliegenier Ivan William Cain en Bob Ekker - Swertz. Zij kwamen beiden om bij de Brakkenstein crash in 1944 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De eerste verhalen

De eerste verhalen op deze website gaan over het gezin van Elizabeth (Bob) en Jan Swertz en hun dochters Katrien, Gien en Liesbeth. Vooral Katrien, de oudste dochter met een fenomenaal geheugen, heeft in de jaren vóór haar overlijden (2012) veel bijgedragen. De periode loopt grofweg van het einde van de 19e eeuw tot nu, met de Tweede Wereldoorlog als ingrijpende gebeurtenis in hun levens.

Vervolgens is de website uitgebreid met verhalen van de nazaten van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker en haar broers en zus; Coos, Wil en Henk. De buurt waar ze woonden, het Bezuidenhout in Den Haag. De familie van Jan Swertz, de man van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker, wordt beschreven, zoals zwager Carel Swertz (1899).

Directe voorouders

Gaandeweg zijn we verder teruggegaan in de tijd, zoals naar de ouders van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker; Derk Willem Ekker en Regina Rijshouwer, haar voorouderfamilies van vaderskant Ekker en Stork, en van moeders zijde Rijshouwer.

Van de kant van Jan Swertz, echtgenote van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker komen zijn ouders Johannes Fredericus Augustus (Frits) Swertz en Catharina Paulina (Cato) Armee aan bod en de families Swertz en Armee. Hiervoor heeft Carel Swertz (1932) uitgebreid meegewerkt.

Daarnaast wordt de familie de Haan uitgelicht, via Max de Haan, echtgenoot van Gien Swertz, tweede dochter van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker. Naast Max de Haan komen zijn gezin, broers en zussen aan bod, en zijn voorouderfamilies De Haan en Waterreus. Hiervoor heeft Jos de Haan (1924), broer van Max de Haan, veel materiaal ter beschikking gesteld; stambomen, levensbeschrijvingen en foto's.

Nog veel verder terug

Allengs zijn we nog verder terug in de tijd gegaan, naar families die niet meer uit de directe familieoverlevering bekend zijn, zoals de families Craan , Offerhaus, van Vollenhoven, Cohu en de Brieder. Maar dit is geen statisch lijstje; er komen steeds meer families bij. Ze staan allemaal in deze tabellen.

We maken het wel en wee mee van deze vroege families, hun betrokkenheid tijdens markante momenten en bepalende ontwikkelingen van de voornamelijk Europese geschiedenis. Een kleine greep hieruit:

De beroepen en ambachten van de voorouders komen aan de orde op de pagina Beroepen en ambachten.

Alleen een streep geldt

Onze eigen voorouders (ondergetekenden) hebben op iedere pagina eigen hoofdparagrafen, herkenbaar aan een titel met een streep eronder, zoals de titel van deze paragraaf. Ze worden in hun hoofdparagraaf éénmaal vet weergegeven. Dat gebeurt ook voor de partner, vaak de vrouw, en het kind waar de opvolging vanuit onze familie doorgaat. Zie het voorbeeld van Pietje Puk.

Portretjes, families en tabellen

Alle portretjes op deze pagina zijn directe stamvaders en -moeders van ondergetekenden (en één onbekende neef waar we de oorsprong nog van zoeken). Ze staan in willekeurige volgorde. Door op de naam te klikken kom je op de pagina waar ze beschreven worden.

Onderstaande tabellen bevatten alle op deze website beschreven families en gezinnen en hoe ze naar boven oplossen in elkaar. Aan de niet-vet weergegeven families met een lichte achtergrond wordt nog gewerkt.

Tabel 1 Afstamming
De Haan-Swertz
De Haan-Waterreus Swertz-Ekker
De Haan-Peeters Waterreus-Tijssen Swertz-Armee Ekker-Rijshouwer
de Haan Peeters Waterreus Tijssen Swertz Armee Ekker Rijshouwer
van der Lubbe Cohu zie tabel 2 zie tabel 3
van der Doorn de Brieder
Tabel 2: Afstamming Ekker
Ekker
Stork Altena
Craan Von Döhren Weeling Seemsmaker
Breekpot Maus Von Köhler Burchtorff Cuiper
Grave > Haak Ongewassen van Lamzweerde Von Stolberg
van Nispen Voltelen van Haeften Von Wied
Breuseghem > Bollaert Fockenbergh Ramp > Helm > Ram van Zuylen Pieck Von Nassau
Lodensteyn
Bleyswijck
Tabel 3: Afstamming Rijshouwer
Rijshouwer
van der Sijden van Vollenhoven Offerhaus
Hoogendijk Andewegh Havelaar van der Hoeven Von Boenen Sypkens
Fonckert > Koornneef Van Riede > Den Roonaert Besemer Bremer Leers Hennekijn Huber Piccardt
Beijen Doens Brandt van Berckel Althusius
van Baerle
Sayon

Bronnen

Anna Craan (1796)

Voorouderonderzoek is een kwestie van veel geploeter op internet en in archieven. Wat uit welke bron is gehaald houden we bij, parallel, maar staat niet op deze website.

Ook is er parallel een stamboom waar de meeste hier genoemde personen in voorkomen en nog veel meer hier niet behandelde personen. De stamboom staat in GRAMPS, een handig open source programma. Hoe de bronnen en de stamboomgegevens ontsloten kunnen worden is fase 2, voorlopig nog niet aan de orde.

Indien u geïnteresseerd bent naar de bron van een gebeurtenis, laat even weten, dan kijken we of we daar aan tegemoet kunnen komen.

Privacy en auteursrecht

In onze website proberen we privacy, het portretrecht en het recht op bescherming van intellectuele eigendom zoals auteursrecht naar beste vermogen te eerbiedigen.

Mocht u -ondanks bovenstaande- toch informatie, foto's of andere media tegenkomen die inbreuk maken op uw privacy of portretrecht, dan horen we dat graag; we kunnen deze dan verwijderen als u e.e.a. aannemelijk maakt.

Mocht u informatie, foto's of andere media tegenkomen die door publicatie op deze website uw of andermans auteursrechten schenden, dan horen we dat ook graag; we kunnen deze dan verwijderen of er afspraken over maken.

Daarbij willen we graag meegeven dat dit een particuliere website is, die niet voor commerciële doeleinden gebruikt wordt maar uitsluitend ten behoeve van kennisdisseminatie, genealogie en educatie. Contactgegevens vindt u aan het einde van deze pagina.

Gebruik materiaal website

Ons 'werk', namelijk de teksten, foto's en ander materiaal waar wij de bron van zijn, mag gedeeld, gekopieerd en verspreid worden en bewerkt voor andere doeleinden mits de bron van het werk vermeld wordt. Het materiaal van derden valt daar dus NIET onder; u herkent ander materiaal doordat het een bronvermelding heeft die verschillend is aan die van ondergetekenden.

Bronvermelding kan bijvoorbeeld door vermelding van "Familiewiki van Marc en Thomas de Haan" met een verwijzing naar de hoofdpagina van de website (http://gallusmagnus.nl) of deelpagina waar toepasselijk.

Als u ons werk verandert of daarop voortbouwt, gaan we er vanuit dat u dezelfde voorwaarden verbindt aan het gebruik van uw materiaal. Dat helpt om informatie toegankelijk te houden en te verrijken. We volgen hiermee de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie die ook bij Wikipedia wordt gebruikt.

Tips bij het navigeren

  • Om een overzicht te krijgen van de hele website; klik op Inhoud helemaal onderaan elke pagina (na het woord Categorie) voor de inhoudsopgave.
  • Voor tips & tricks bij het zoeken in en navigeren door de website klik op Hulp in het linkermenu.
  • De layout van de website en de positie van de plaatjes tussen de teksten is optimaal bij een bepaalde breedte van het browservenster.. Zie hieronder hoe je de breedte van je browservenster ideaal kunt instellen.


<-----------------Stel je browservenster zo in dat de twee balken (aan de buitenkant) even breed zijn----------------->


Balkje wiki v7.jpg

Wie allemaal de revue passeert

In het plaatje hieronder een aantal personen die in deze website aan de orde komen. Het is een snapshot; de website gaat verder dan alleen deze personen, en groeit ook verder, waardoor er steeds meer personen en anekdotes bij komen.

Wiki stamboom hoofdpagina 2.jpg

U kunt ook bijdragen

Het zou mooi zijn als deze website organisch verder groeit, en een getuigenis gaat vormen voor toekomstige generaties. De opzet is informatief, zoals Wikipedia, maar het gaat natuurlijk vooral om de mooie verhalen en foto's van markante en geliefde mensen die we willen behouden voor de toekomst.

Het blijft work in progress; veel informatie ontbreekt nog en we blijven speuren, via gesprekken, internet, archieven, etc … maar we hopen dat de grootste bron toch wel u bent, de lezer van deze website; familielid, nazaat, vriend of anderszins.

Daarom; reageer vooral met welke aanvulling of correctie dan ook. Dat kan via het emailadres account@stipito.com

Bij voorbaat dank

Nog meer voorouders

Hieronder nog meer directe voorouders zonder specifieke indeling, met links naar de pagina's waar ze beschreven worden.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen