Haan de-Swertz anekdotes

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Legionair Merz gered van creperen in een cel)
(De Nederlandse school; van één juf naar remedial teachers)
Regel 12: Regel 12:
 
In 1969, vlak voordat het gezin de Haan terugkeert naar Nederland zijn er ca. ?? leerlingen. Het is weinig, maar er wonen nog bijna geen Nederlanders in Spanje en alle kinderen van de 'kolonie' zit er. Desondanks is er een echt schoolgebouw met mooie tuin.
 
In 1969, vlak voordat het gezin de Haan terugkeert naar Nederland zijn er ca. ?? leerlingen. Het is weinig, maar er wonen nog bijna geen Nederlanders in Spanje en alle kinderen van de 'kolonie' zit er. Desondanks is er een echt schoolgebouw met mooie tuin.
  
[[File:laurentien finney.jpg|thumb|350px|Prinses Laurentien presenteert in de school haar nieuwe boek Mr. Finney (2011)]]
+
[[File:laurentien finney.jpg|thumb|350px|Prinses Laurentien presenteert in de Nederlandse school in Madrid haar nieuwe boek Mr. Finney (2011)]]
  
 
Zoon Thomas zit in 1969 met maar twee andere leerlingen in de zesde klas (wat nu groep 8 heet). o.a. met [https://www.equinetec.com/hans-h-castelijns Hans Herman Castelijns], tegenwoordig dierenarts en [http://www.farriery.eu/ hoefsmid] in Cortone, Italië. Marc, Eric?
 
Zoon Thomas zit in 1969 met maar twee andere leerlingen in de zesde klas (wat nu groep 8 heet). o.a. met [https://www.equinetec.com/hans-h-castelijns Hans Herman Castelijns], tegenwoordig dierenarts en [http://www.farriery.eu/ hoefsmid] in Cortone, Italië. Marc, Eric?

Versie van 22 aug 2014 om 14:44

Het gezin van Regina Elisabeth (Gien) Swertz en Marcus Jacobus Maria (Max) de Haan wordt op de pagina De_Haan Swertz beschreven. Hieronder zijn een aantal anekdotes opgetekend van de drie perioden die het gezin doorbrengt in Helmond (1954 - 1963), Madrid (1963 - 1970) en respectievelijk Eindhoven (vanaf 1970).

Inhoud

Vroege anekdotes Helmond (1954 - 1963)

Anekdotes uit de Spaanse periode (1963 - 1970)

Het logo van de Nederlandse basisschool Hof der Lage Landen in Madrid

De Nederlandse school; van één juf naar remedial teachers

Om hun kinderen Nederlandstalig onderwijs te geven, richten Max de Haan en een paar andere in Spanje gevestigde ouders een basisschooltje op. Op 23 september 1964 is de Vereniging voor Nederlandstalig Onderwijs in Spanje (VENOS) een feit. De school wordt gesponsord door Nederlandse bedrijven in Spanje en opent haar deuren in november 1964. Het aantal leerlingen is nog zo klein dat één leerkracht voldoende is. (CHECK naam) krijgt een contract en vliegt over van Nederland.

In 1969, vlak voordat het gezin de Haan terugkeert naar Nederland zijn er ca. ?? leerlingen. Het is weinig, maar er wonen nog bijna geen Nederlanders in Spanje en alle kinderen van de 'kolonie' zit er. Desondanks is er een echt schoolgebouw met mooie tuin.

Bestand:Laurentien finney.jpg
Prinses Laurentien presenteert in de Nederlandse school in Madrid haar nieuwe boek Mr. Finney (2011)

Zoon Thomas zit in 1969 met maar twee andere leerlingen in de zesde klas (wat nu groep 8 heet). o.a. met Hans Herman Castelijns, tegenwoordig dierenarts en hoefsmid in Cortone, Italië. Marc, Eric?

De school bestaat nog steeds en heet sinds 1994 Hof der Lage Landen. De school is in ca. 50 jaar uitgebreid van één juf naar 4 groepsleerkrachten, 4 vakleerkrachten, directeur, Remedial Teacher en management assistent. In 2005 had de school het hoogst aantal leerlingen (meer dan honderd) maar door de economische crisis die daarna inzet is het aantal teruggelopen naar ca. 85 in 2014.

De school is geprofessionaliseerd en staat onder toezicht van zowel de Nederlandse als de Spaanse onderwijsinspectie. Desondanks is de originele structuur behouden; alle ouders van de leerlingen zijn lid van de vereniging. Op 4 oktober 2014 wordt gevierd dat Hof der Lage Landen 50 jaar bestaat.

Legionair Merz gered van creperen in een cel

Legionair van het Spaanse Vreemdelingenlegioen

De Nederlander Willy Merz is een psychisch onstabiele jongeman die ergens voor 1964 in dienst treedt van het Spaanse Vreemdelingenlegioen (Legión Española). Hij zal redenen gehad hebben om zijn land te ontvluchten, zijn verleden uit te wissen en een andere identiteit aan te nemen. Hij is vermoedelijk gestationeerd in een Spaanse enclave in Marokko of Zuid-Spanje.

Hij deserteert en wordt opgepakt, waarna hij in de militaire cel belandt. Er staan zware straffen op desertie; je blijft in het legioen voor het leven of je komt om in de strijd. Willy Merz verkeert in onmenselijke omstandigheden en wordt ziek. Hij is gedoemd te creperen in zijn cel.

Als dit bericht de familie van Merz bereikt, komt zijn geboortedorp in Brabant (of Limburg?) in actie. Het zal lastig zijn. Pleiten voor vrijlating om humanitaire redenen zal niet veel gehoor vinden in het Franquistische Spanje en het ultra-rechtse Legioen dat als motto heeft 'verloofden van de dood'. Via de ambassade komt dit Max de Haan ter ore en hij zint op een list.

Hij organiseert dat er een aanklacht wordt gefabriceerd wegens kindermisbruik in zijn geboorteplaats. De sentimenten van de Spaanse overheid worden bespeeld. Zo'n verdorven man mag zijn straf toch niet ontlopen? In zijn geboorteplaatsen kan men zijn bloed wel drinken! Het werkt; Willy Merz wordt uitgeleverd en kan terug naar zijn thuisland.

Anekdotes terug in Nederland (vanaf 1970)

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen