Haan de-Swertz anekdotes

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(De Nederlandse school; van één juf naar remedial teachers)
(De Nederlandse school; van één juf naar remedial teachers)
Regel 6: Regel 6:
  
 
=== '''De Nederlandse school; van één juf naar remedial teachers''' ===
 
=== '''De Nederlandse school; van één juf naar remedial teachers''' ===
 +
 +
[[File:nl_school_mad-resized.jpg|thumb|200px|iuyiuy]]
 +
[[File:hof-der-lage-landen-resized.jpg|thumb|200px|iuyiuy]]
 +
[[File:laurentien finney.jpg|thumb|200px|iuyiuy]]
  
 
Om Nederlandstalig onderwijs voor hun kinderen te garanderen, nemen Max de Haan en een paar andere in Spanje gevestigde ouders het initiatief om een  basisschool op te zetten. Op 23 september 1964 wordt de Vereniging voor
 
Om Nederlandstalig onderwijs voor hun kinderen te garanderen, nemen Max de Haan en een paar andere in Spanje gevestigde ouders het initiatief om een  basisschool op te zetten. Op 23 september 1964 wordt de Vereniging voor

Versie van 22 aug 2014 om 13:20

Het gezin van Regina Elisabeth (Gien) Swertz en [De_Haan-Swertz#Max_de_Haan|Marcus Jacobus Maria (Max) de Haan]] wordt hier beschreven. Op deze pagina zijn een aantal anekdotes opgetekend van de de perioden die het gezin doorbrengt; Helmond (1954 - 1963), Madrid (1963 - 1970) en Eindhoven (vanaf 1970).

Inhoud

Helmond (1954 - 1963)

Madrid (1963 - 1970)

De Nederlandse school; van één juf naar remedial teachers

iuyiuy

Om Nederlandstalig onderwijs voor hun kinderen te garanderen, nemen Max de Haan en een paar andere in Spanje gevestigde ouders het initiatief om een basisschool op te zetten. Op 23 september 1964 wordt de Vereniging voor Nederlandstalig Onderwijs in Spanje (VENOS) opgericht. Gesponsord door Nederlandse bedrijven in Spanje opent de school in november 1964 haar deuren. Het aantal leerlingen is zo klein dat één leerkracht voldoende is. (CHECK naam) krijgt een contract en vliegt over van Nederland.

In 1969, vlak voordat het gezin de Haan terugkeert naar Nederland zijn er ca. ?? leerlingen. Het is weinig, maar er wonen nog bijna geen Nederlanders in Spanje en iedereen in de 'kolonie' kent elkaar. Ondanks dat is er een echt 'schoolgebouw' met tuin. Zoon Thomas zit in 1969 met maar twee andere leerlingen in de zesde klas (wat nu groep 8 heet). o.a. met Hans Herman Castelijns, tegenwoordig dierenarts en hoefsmid in Cortone, Italië.

De school bestaat nog en heet sinds 1994 Hof der Lage Landen. De school in ca. 50 jaar uitgebreid van één juf naar 4 groepsleerkrachten, 4 vakleerkrachten, directeur, Remedial Teacher, management assistent, schoonmaaksters en ander ondersteunend personeel. In 2005 had de school het hoogst aantal leerlingen (meer dan honderd) maar door de economische crisis daarna is het aantal teruggelopen naar ca. 85 (2014). De school is geprofessionaliseerd en staat onder toezicht van zowel de Nederlandse als de Spaanse onderwijsinspectie. Desondanks is de originele structuur behouden; alle ouders van de leerlingen zijn lid van de vereniging.

Club paardrijden


De Nederlander Wiily Merz is een psychisch onstabiele jongeman die ergens voor 1964 het Spaanse? vreemdelingenlegioen enlist en daarna deserteert. Als hij opgepakt wordt wacht hem een zware straf, mogelijk de doodstraf. Een pleidooi om humanitaire redenen zou niet veel helpen in het Franquistische Spanje. Max de Haan verzint een list. Hij organiseert met de ambassade dat er uit de geboorteplaats (Brabant Limburg?) een aanklacht wordt gefabriceerd wegens kindermisbruik. De sentimenten van de Spaanse overheid worden besoeeld met het argument dat zo'n verdorven persoon zijn straf toch niet mag ontlopen, en berecht moet worden. Het werkt; Willy Metz komt vrij en kan naar zijn thuisland.

Eindhoven (vanaf 1970)

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen