Haan de-Swertz

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Max, Gien en hun jonge gezin)
(Max en Gien op latere leeftijd)
Regel 32: Regel 32:
  
 
<gallery widths=250px heights=250px>
 
<gallery widths=250px heights=250px>
File:25_JAAR_.jpg|Max en Gien bij hun 25jarige huwelijksfeest
+
File:25_JAAR_.jpg|Max en Gien bij hun 25-jarige huwelijksfeest
 
File:PA_MA_LI.jpg|Max wordt Officier in de Orde van Oranje-Nassau
 
File:PA_MA_LI.jpg|Max wordt Officier in de Orde van Oranje-Nassau
 
</gallery>
 
</gallery>
 +
 +
File:Foto bidprentje.jpg|Foto bidprentje Max de Haan
 +
File:Bidpentje tekst.pdf|Tekst bidprentje Max de Haan. De tekst is van hemzelf uit zijn boek "Pelgrimstocht naar Compostela"

Versie van 30 jan 2014 om 22:30

(Stamboom)


Inhoud

Gien Swertz

Gien is na haar MMS (Middelbare meisjes school)in Nijmegen in Sanatorium Dekkerswald gaan werken. Dit was niet Gien's eerste keus (ik ga toch geen billen poetsen), maar doordat ze op deze manier bij Katrien en Liesbeth kon blijven deed ze het toch. Guusje Kokkelman zat bij de huisradio EWW (Elk wat Wils) waar ook Max de Haan (1920 - 2007, haar toekomstige man) bij betrokken was. Bij het hoorspel ‘Moord in de Röntgen’ waar Max teksten voor aanleverde, bleven alle mensen gekluisterd aan bed, voor zover ze dat al niet waren natuurlijk. Guusje, die trouwens op Max de Haan verliefd was, vroeg of Gien ook wilde meedoen, waardoor ze Max leerde kennen. Max was daar herstellende van tbc, die hij opgelopen tijdens gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland. Aangezien men in Dekkerwald geen verpleegster diploma kon halen (alleen longen), vertrok Gien na de opleiding in Dekkerswald in 19?? naar Den Haag om voor drie? jaar in het Westeinde ziekenhuis te gaan werken. In die tijd regeerden de katholieke zusters daar nog met ijzeren hand. Katrien herinnert zich dat Gien een keer per ongeluk een Mariabeeldje kapot had gegooid; Gien heeft het beeld ongemerkt laten oplappen en teruggezet. Niemand die iets vermoedde. Gien’s voorkomen maakte indruk; ze werd soms gevraagd voor stervensbegeleiding, omdat ze een mooie stem had die stervenden gerust stelde. Het Westeinde zat toen nog in centrum van Den Haag, te midden van cafés en hoertjes waarmee Gien goed kon opschieten. De Italiaanse ijszaak Venezia aan de Torenstraat bestond toen al en was populair onder de verpleegsters. Max de Haan uit Eindhoven bleef aandringen na de Dekkerswald-tijd, en bleef haar bestoken in haar Haagse tijd. Ze herrinnert zich dat Max vaak onverwachts kwam en dat ze niet goed wist wat hier nou van moest komen. Gien is op een gegeven moment toch voor hem gevallen en kwam in ?? naar Eindhoven om in het Sint Josef Ziekenhuis te gaan werken.

Max de Haan

Max kwam uit een oude Eindhovense familie, zijn vader had een schildersbedrijf. Met zijn tweelingbroer Cas waren zij de oudsten van tien kinderen. Zijn halfuur oudere tweelingbroer Cas was voorbestemd het familiebedrijf over te nemen, dus kon Max iets anders gaan doen. Max ging naar het Gymnasium ß bij het Augustinianum en daarna economie studeren in Tilburg. Het bedrijf dat zijn tweelingbroer overnam is in de goede traditie van de familie overgegaan van vader op oudste zoon, altijd Cas geheten. In 200? verscheen een leuk artikel over het bedrijf.

Max, Gien en hun jonge gezin

In de jaren dat Gien nog in het Westeinde werkte, kwam Gien regelmatig met de trein naar Eindhoven. De vader van Max haalde haar dan wel eens op bij het Station. Gien vond het erg bijzonder dat vader Cas dan onderweg naar de Kerkstraat ook nog allerlei zaken deed in de stad. Toen Gien voor het Sint Josef Ziekenhuis in Eindhoven kwam werken, woonde ze in de verpleegstersflat aan de Aalsterweg. Na een verloving van ?? jaren trouwde het paar in 1954. Ze gingen wonen in Stiphout/Helmond, waar Max bij een textielbedrijf werkte, en daarna in Eindhoven tot ca 1963. De eerste vier kinderen werden geboren; Marc (1955), Eric (1956), Thomas (1957) en Hans (1962). In 1963 verhuisde het jonge gezin naar Madrid in Spanje, waar Max een filiaal van het Helmondse textielbedrijf Hatema opzette; Suwide, een fabriek voor behang op plasticbasis, destijds heel innovatief. Omdat het onderhoud van Suwidebehang veel eenvoudiger was dan bij papieren behang liep de fabriek als een lier; alle grote hotels wilden dit product. In Madrid werd het vijfde kind en enige meisje geboren; Isabel (1965). Ondanks Max’ angst dat Isabel op Hitler’s geboortedag zou worden geboren, geschiedde aldus. Het gezin bleef 7 jaar in Madrid wonen; Het gezin kijkt met veel plezier terug naar de ‘Spaanse periode’; ze beleefden een leuke jeugd en het was voor Max en Gien een geslaagd en avontuurlijk gebeuren, zeker omdat Spanje begin jaren 60 nog erg afgesloten was en niet te vergelijken met het huidige verwesterde en in de EU geïntegreerde Spanje.

Max en Gien op latere leeftijd

Gien en Max besloten keerden in 1970 terug naar Nederland, mede om de kinderen een goede middelbare schoolopleiding te kunnen geven. Hun 50-jarig huwelijk werd gevierd op DATUM in PLAATS. De kinderen voerden een komische act op in de geest van Farce Majeur. Ze woonden van 1970 tot 2012 aan de Floralaan West 163 in Eindhoven. Na het overlijden van Max de Haan (2007) heeft Gien er nog enige tijd gewoond totdat ze in 2012 opgenomen werd in het verzorgingstehuis Passaat van de Archipel-keten in Woensel.

File:Foto bidprentje.jpg|Foto bidprentje Max de Haan File:Bidpentje tekst.pdf|Tekst bidprentje Max de Haan. De tekst is van hemzelf uit zijn boek "Pelgrimstocht naar Compostela"

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen