Haak, Grave, Families

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 10 feb 2017 om 22:35
Ga naar: navigatie, zoeken
UNDER CONSTRUCTION

Inderdaad: flarden tekst en ontbrekende passages. Er wordt aan gewerkt. Keer terug naar de Hoofdpagina en kom later graag eens terug!

tekst
Afstamming: hoe de families in elkaar oplossen naar boven toe
Ekker
Stork
Craan
Breekpot
Grave > Haak
van Nispen

Deze pagina beschrijft de voorouders van Maria Pietersdr. Haak (Haeck). Zij is voorouder van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker.

Door haar huwelijk met Cornelis Breekpot (1654) verdwijnt de achternaam Haak/Haeck bij haar verdere nakomelingen.

Inhoud

Van jong naar oud

Het systeem van een kwartierstaat, ook Ahnentafel genoemd.

De opzet van deze pagina is anders dan bij de meeste anderen.

Om meerdere families in één klap te overbruggen wordt een kwartierstaat gebruikt. Terwijl op andere pagina's families van oudste naar jongste generaties worden gevolgd gaat het hier dus omgekeerd; van jong naar oud.

Omdat de ons bekende afstamming vooral via de vrouwelijke lijn teruggaat komen er veel familienamen voor. Het gaat om de families, van jong naar oud; Haak/Haeck, Grave, Bollaert, Piggen en Breuseghem.

Kwartierstaat

Haak/Haeck

1. Maria Pietersdr. Haak (Haeck), geboren in Middelburg, overleden in 1741 in Middelburg. Zij huwt Cornelis Breekpot (1654) in 1678 in Vlissingen.

Haar schoonzuster Johanna Housaart is getrouwd met Henry Henrickson, lid van de Engelse kerk te Middelburg; zij zijn in 1716 in die kerk getuigen bij de doop van Johanna, dochter van Pieter Breekpot.

2. Pieter Pietersz Haeck, overleden in 1686, koopman te Middelburg, lid van de doopsgez. gemeente aldaar vanaf 1652.

Hoewel hem op 5 juli 1671 op zijn verzoek is aangezegd dat hij voortaan ten avondmaal mocht komen, wordt op 13 maart 1672 zijn broederschap

afgezeit door de Gemeente omdat hij zoo qualik tegen zijn vrouw heeft geleeft, met vloecken, kijven of groffe woorden te gebruiken en de meyt te belasten zijn vrouw te slaan.

Blijkens de wachtgeldheffingen is hij in 1674 weer lid. Op 7 mei 1681 schenkt hij zijn huis De Voethoge te Middelburg aan de armen van de mennonistengemeente. Hij verkoopt ook land in Groede en West-Souburg afkomstig van zijn schoonouders

3. Janneke Grave, geboren in Vlissingen, overleden in 1713, lid van de doopsgez. gemeente te Middelburg. bij het huwelijk van Maria Pietersdr. Haak komen ook voor Pieter Jansz. Haeck en Pieter Jacobsz. Haeck, wellicht neven.

Op 21 mei 1670 werd vanwege de doopsgezinde gemeente te Middelburg aan die van Vlissinge geschreven dat zij haar hand van het avondmaal thuis moest houden omdat zij met haar man in onenigheid leefde, maar op 5 juli 1671 werd haar op haar verzoek aangezegd dat zij ten avondmaal mocht komen, terwijl de gemeente op 13 maart 1672 besloot haar zusterschap te stellen in 't eerste Avontmaal.

Grave

6. Heyndrick Grave, overleden tussen 1657 en 1662, koopman te Vlissingen, verkoopt met de andere erfgenamen land in Groede, afkomstig van zijn schoonvader 26 nov. 1641

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen