Geboortehuis Gien Swertz

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(Fotogalerij)
(Fotogalerij)
Regel 53: Regel 53:
 
Image:kabinet bij isabel.jpg|Het eikenhouten kabinet van Bob en Jan Swertz, een van de weinige meubelstukken die het bombardement overleven. Al het kristal dat binnen werd bewaard is door schokgolven gesprongen.
 
Image:kabinet bij isabel.jpg|Het eikenhouten kabinet van Bob en Jan Swertz, een van de weinige meubelstukken die het bombardement overleven. Al het kristal dat binnen werd bewaard is door schokgolven gesprongen.
  
 
+
Image:bezuidenhoutseweg_new_babylon_07.jpg|Het Bezuidenhout rond 19XX vlak voordat XXX
 
+
Image:bezuidenhoutseweg_new_babylon_07.jpg|tekst
+
  
 
Image:bezuidenhoutseweg_new_babylon_10.jpg|tekst
 
Image:bezuidenhoutseweg_new_babylon_10.jpg|tekst

Versie van 1 sep 2018 om 12:01

De Daendelsstraat, gezien naar de Bezuidenhoutseweg toe. Het gezin van Elizabeth (Bob) en Jan Swertz woont op nr.44, het meest rechtse huis (ca. 1924)
De Daendelsstraat gezien van de al afgebroken Pieter Bothstraat rond 1970: rechts nummer 44, het oude huis van Elizabeth (Bob) en Jan

Deze pagina gaat over het geboortehuis van Bob Swertz. De pagina is samengesteld met fragmenten van andere pagina's en aangevuld met info en kaartjes.

Zie gerelateerde pagina's in Categorie Bezuidenhout

Inhoud

Voor de oorlog

Het gezin van Elizabeth (Bob) en Jan Swertz woonde van 1927 tot 1938 in Den Haag in de wijk Bezuidenhout. Ze betrokken een huis aan de Daendelsstraat 44, dicht bij de ouders van Elizabeth (Bob) Ekker, die in de eerste straat parallel aan de Daendelsstraat richting het Staatsspoor woonden (nu Centraal Station); de Jan Pietersz. Coenstraat.

De eind 19e eeuw gebouwde wijk Bezuidenhout kwam tegemoet aan de toenemende verstedelijking en werd dicht bij het spoor gebouwd. Er stonden statige herenhuizen. Het deel waar zij wonen is als laatste gebouwd, rond 1900.

Er stonden in het Bezuidenhout statige herenhuizen. De Daendelsstraat komt uit op de Bezuidenhoutseweg met aan de overkant het Haagse Bos met veel groen, een hertenkamp en vijvertjes met eendjes.

Als je de straat inloopt vanuit het Haagse Bos wonen ze aan de linkerkant; eerst heb je wat kleinere huizen, daarna worden ze statiger. Hun huis is het een-na-laatste huis voor de kruising met de Pieter Botstraat, die naar links toe dood loopt; een hek en daarna een water.

Vergissingsbombardement

Ca. 5 maanden na het overlijden van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker voltrekt zich een ramp in Den Haag; het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945. De wijk wordt ernstig gehavend.

Het pand aan de Daendelsstraat liep schade op maar bleef staan. De schokgolven hadden hun tol geëist en al het glas was gesprongen. Bij het openen van de servieskast vielen alle kristallen glazen van hun voet. Dochter Katrien heeft het enige ongedeerde kristallen glas gekregen.

Na de oorlog

Het pand werd als herstelbaar aangemerkt en niet ontmanteld na de oorlog. Lange tijd heeft de wijk eruit gezien als een vlakte waar nog enkele huizen of rijtjes huizen overeind stonden, waaronder het ouderlijk huis. Katrien is er eenmaal gaan kijken in de jaren zestig en herinnert zich een verwaarloosde vieze buurt die randfiguren aantrok. In het ouderlijk huis hebben nog huurders gezeten.

In de jaren zestig/zeventig is dit westelijk deel van de Bezuidenhout, grenzend aan het Centraal Station definitief gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Op de zelfde coördinaten als het ouderlijk huis staat nu een bijgebouw van het archief van de Koninklijke Bibliotheek (KB), naast de openbare leeszalen.

Fotogalerij

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen