Brakkenstein Crash

Uit FamilieWiki
Versie door Thomas (Overleg | bijdragen) op 16 feb 2019 om 22:14
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie gerelateerde pagina's in Categorie Brakkenstein Crash


Portret van de omgekomen piloot Ivan William Cain. Zijn ouders William en Isabella Cain lieten het vervaardigen ter nagedachtenis aan hun enige zoon. Het portret is geschilderd op basis van een originele foto, en hing altijd op een prominente plaats in hun huis. Foto: privé-archief Ivan Rock, Nieuw Zeeland.

Inhoud

Het verhaal in het kort

Op 6 oktober 1944 komt de Nieuw-Zeelandse piloot van de Engelse Royal Air Force (RAF) Ivan William Cain terug van een missie boven Duitsland; een aanval op Duitse transportschepen op de Rijn. Zijn jachtvliegtuig type Typhoon-IB wordt echter geraakt door afweergeschut boven het Duitse Emmerik. Hij merkt dat pas als hij snelheid en hoogte begint te verliezen bij zijn terugvlucht over Nederland.

Zijn vliegtuig kan niet lang meer doorvliegen en Cain moet een bijna onmenselijke keuze maken; uit het vliegtuig springen en het toestel laten crashen op woonwijken in Nijmegen waarbij veel burgerslachtoffers zullen vallen òf een noodlanding maken die burgers spaart maar zeer risicovol is voor hemzelf.

Cain kiest voor het laatste en komt op 20-jarige leeftijd om het leven. Hij tracht op een open veld bij de Heyendaalseweg bij Nijmegen een noodlanding te maken, maar stort neer. Voor een parachutesprong is het te laat. Zijn lichaam wordt uit het vliegtuig geslingerd en komt 30 meter verderop terecht.

Om slachtoffers te vermijden besluit hij eerder om zijn resterende munitie te droppen boven het bosrijk gebied bij Heumensoord. Hij vuurt zijn laatste twee RP-3's (Rocket Projectiles) af in westelijke richting, ongeveer ter hoogte van de Nijmeegsebaan.

Monument ter ere van Ivan W. Cain en Elizabeth Swertz-Ekker. Foto: privé-archief T. de Haan, Delft.

Daarmee wordt Nijmegen behouden van een catastrofe, maar hij kan niet voorkomen dat er toch een burgerslachtoffer valt: de weduwe Elizabeth Frederika (Bob) Swertz, geboren Ekker, die op dat moment de was doet voor Engelse soldaten achter het huis van Gijs Hardenbroek vlak bij een tent waar de Engelse soldaten bivakkeren. Het verhaal daarvan wordt op de pagina Overlijden Bob Ekker beschreven.

Ivan William Cain en Elizabeth Frederika (Bob) Ekker worden op 6 oktober 2012 geëerd met een monument dicht bij de plaats van de crash in Nijmegen.

Ivan Cain en zijn zusje Norma. Foto: privé-archief Ivan Rock, Nieuw Zeeland.

Uitvoerig onderzoek

De Brakkenstein crash is sinds 2005 onderzocht door Nick Lambrechtsen met assistentie van onderzoekers in Nederland, Engeland, Amerika en Nieuw Zeeland. Nick Lambrechtsen ontving bijzonder veel steun van het "Cain Monument Comité" dat hij speciaal oprichtte om het monument te verwezenlijken. De buitengewone steun van Arjen W. Kuiken, lid van dit Comité, komt naar voren in zijn pagina de Brakkenstein Crash op de website van de Stichting Noviomagus die uitvoerig ingaat op alle aspecten van de crash.

De Gelderlander over de Brakkenstein Crash

In de gedrukte versie van de Gelderlander verschijnt vlak voor de onthulling van het monument ter ere van William Cain en Elizabeth Frederika (Bob) Ekker een artikel van de hand van Rob Jaspers. Hij beschrijft het verhaal van de Brakkenstein Crash zowel vanuit het perspectief van de gebeurtenis als van de nabestaanden van beide families die pas een half jaar weten van de ware toedracht en elkaar voor het eerst treffen.

Ook vertelt hij over de activiteiten rond de onthulling, zoals een wandeltocht die door de Tarcisiusschool was georganiseerd, en een documentaire. Het gehele artikel is te vinden in het archief van de Gelderlander. hieronder een citaat en afbeelding daaruit (met toestemming van rechthebbende);

Artikel in de Gelderlander over de Brakkenstein Crash (okt 2012)

De heldenactie van piloot William Cain

(...) Vrijdag ontmoeten de verwanten van William Cain en Bob Swertz-Ekker elkaar voor het eerst. Pas sinds een half jaar weten ze van elkaar en kennen ze elkaars verhalen. Het wordt een bijeenkomst van verbroedering” zegt kleinzoon Thomas de Haan.
Voor documentairemaakster Silvia Holstein, een achternicht van Bob Swertz-Ekker, is dit drama dat twee families trof zelfs aanleiding voor een nieuwe film. Deze week begint ze met de opnames als de twee families - er komen vijf Nieuw-Zeelandse neven van William Cain over- elkaar voor het eerst ontmoeten.

NOOT redactie; er komen geen vijf Nieuw-Zeelandse neven van William Cain over, maar 3 nichten, een neef en de echtgenote van de laatste.

Fotogalerij

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen