Haan de-Vernimmen/Ploegsma

Uit FamilieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
.
> > > UNDER CONSTRUCTION < < <
.
Schilderij van Caspar (Cas VII) de Haan. Peer van de Molengraft, die meer Hanen heeft geportretteerd, maakt het in 1980, als Cas 60 jaar oud is.

Deze pagina beschrijft Caspar Antonius Josephus Maria (Cas VII) de Haan (1920), het eerstgeboren kind van Caspar Joseph Marie (Cas VI) de Haan en Angelina Adriana Josephina Maria (Lina) Waterreus, en de twee gezinnen die hij opbouwde. Zevende generatie Caspar de Haan huwt tweemaal. Met zijn eerste vrouw Josephina Maria Francisca (Fien) Vernimmen (1919 - 1983) krijgt hij zes kinderen. In 1970 huwt hij zijn tweede vrouw Marie Berendina (Marijke) Ploegsma (1941), waarmee hij nog twee kinderen krijgt. Cas de Haan overlijdt in 1992 op 71-jarige leeftijd en is begraven op het Sint Catharinakerkhof in Eindhoven.

Inhoud

Zijn jeugd

Angelina de Haan -Waterreus met haar tweeling Max (links) en Cas VII (1920). Foto: privé-archief M. de Haan, Geldrop.
Hockeyteam van Oranje Zwart in Eindhoven (1940). Cas VII is gehurkt rechts, zijn tweelingbroer Max staat tweede van links. Foto: Eindhoven in beeld.

Cas de Haan komt uit een oude Eindhovense familie. Zijn vader runt een schildersbedrijf dat al sinds 1762 volgens traditie steevast van vader op oudste zoon overgaat, die Caspar genoemd is. Een half uurtje kan veel uitmaken in een leven. Als Cas VII als eerste van de tweeling Cas en Max ter wereld komt is zijn lot bezegeld. Het bepaalt niet alleen zijn naam, maar ook zijn professionele toekomst. Hij is voorbestemd het familiebedrijf uit 1749 over te nemen, een traditie waarmee zijn voorvader Gasparus Tournoij (Jasper II) de Haen zes generaties geleden begonnen is.

Cas en Fien

Zevende generatie Caspar de Haan huwt tweemaal. Met zijn eerste vrouw Josephina Maria Francisca (Fien) Vernimmen (1919 - 1983) krijgt hij zes kinderen, waaronder zijn opvolger Caspar Maria (Cas VIII) de Haan (1949).

  1. AFGESCHERMD
  2. AFGESCHERMD
  3. AFGESCHERMD
  4. Ingrid Maria de Haan (1953 -1999), gehuwd met AFGESCHERMD
  5. AFGESCHERMD
  6. AFGESCHERMD

Cas en Marijke

Cas leert zijn tweede vrouw kennen in december 1966, als hij door zijn tweelingbroer Max uitgenodigd wordt om naar Madrid te komen, waar Max en zijn gezin wonen. Cas VII kan dat wel gebruiken; zijn vrouw Fien is wegens haar zwakke geestelijke gesteldheid opgenomen, terwijl hij tegelijkertijd een groot gezin bestiert en een drukke baan heeft. In Madrid leert hij de 20 jaar jongere Marijke Ploegsma kennen. Marijke heeft Spaans gestudeerd in Utrecht en is door Max aangenomen in zijn bedrijf Suwide Española. Zo kan ze tegelijkertijd haar Spaans oefenen en in haar onderhoud voorzien.

Marijke en Cas VII treffen elkaar op een huisfeest ter ere van het 12,5-jarige huwelijk van Max en Gien. Ook Max' schoonzus Katrien Swertz en broer Harrie de Haan zijn aanwezig. Het klikt tussen Marijke en Cas. Zij neemt hem de volgende dagen op sleeptouw en laat hem het echte Madrid zien, zowel overdag en 's nachts.

Vier generaties Caspar de Haan. In het schilderij in het midden Caspar Antonius Josephus Maria (Cas VII) de Haan (1920, tweelingbroer van Max de Haan. In levenden lijve zijn nazaten, vlnr: Caspar Franciscus Maria (Cas IX) de Haan (1977), Caspar Johannes Maria (Cas X) de Haan (2009), en Caspar Maria (Cas VIII) de Haan (1949). Rechts op de achtergrond een schilderij van voorvader Caspar Franciscus (Cas V) de Haan (1851).

Ze worden verliefd en Cas VII verlengt zijn tripje. Drie jaar later (1970) trouwen ze en wonen op de Geldropseweg in Eindhoven. Marijke komt in het al bestaande grote gezin van Cas VII terecht en wordt in één klap moeder van 6 kinderen.

Cas en Marijke krijgen twee kinderen:

  1. AFGESCHERMD
  2. AFGESCHERMD

Het bedrijf leeft voort

Cas VII gaat na zijn studie, rond het einde van de Tweede Wereldoorlog, in de zaak werken en maakt de hele wederopbouw mee. Pas in 1958, als hij 38 jaar oud is, mag hij directeur worden van zijn vader.

Hij moderniseert het bedrijf en verhuist in 1969 uit de binnenstad naar een nieuw bedrijfspand in industriegebied De Hurk. Hij breidt de activiteiten uit met een spuit- en moffelbedrijf, dat zijn opvolger Cas VIII tot een winstgevende onderneming weet te maken.

Het huidige logo van het bedrijf (2016)

In 2016 is, onder de huidige directeur Caspar, inmiddels de negende generatie, het bedrijf Caspar de Haan omgevormd tot een multidisciplinair vastgoedonderhoudsbedrijf. In 2012 verschijnt in het Eindhovense blad FRITS dit artikel over het dan inmiddels 265 jaar oude familiebedrijf. Het motto onderhoud voor de volgende generatie past goed bij zowel de bedrijfsactiviteiten als de filosofie van het familiebedrijf zelf.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen