Geboortehuis Gien Swertz

Uit FamilieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bezuidenhoutseweg met in het midden de kruising met de Daendelsstraat (foto ca. 1900)

Deze pagina gaat over het geboortehuis van Regina Elisabeth (Gien) Swertz en haar zussen, dochters van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker. De pagina is samengesteld met fragmenten van andere pagina's en aangevuld met info en kaartjes.

Zie gerelateerde pagina's in Categorie Bezuidenhout

Inhoud

Voor de oorlog

De Daendelsstraat, gezien naar de Bezuidenhoutseweg toe. Het gezin van Elizabeth (Bob) en Jan Swertz woont op nr.44, het meest rechtse huis (foto ca. 1924)

Het gezin van Elizabeth (Bob) en Jan Swertz woont van 1927 tot 1938 in Den Haag in de wijk Bezuidenhout. Ze betrekken een huis aan de Daendelsstraat 44, dicht bij de ouders van Elizabeth (Bob) Ekker, die in de eerste straat parallel aan de Daendelsstraat richting het Staatsspoor wonen (nu Centraal Station); de Jan Pietersz. Coenstraat.

De eind 19e eeuw gebouwde wijk Bezuidenhout kwam tegemoet aan de toenemende verstedelijking en werd dicht bij het spoor gebouwd. Er stonden statige herenhuizen. Het deel waar zij wonen is als laatste gebouwd, rond 1900. De Daendelsstraat komt uit op de Bezuidenhoutseweg met aan de overkant het Haagse Bos met veel groen, een hertenkamp en vijvertjes met eendjes.

Kaart van Den Haag uit 1939. De Daendelsstraat is linksboven te vinden.

Als je de straat inloopt vanuit het Haagse Bos wonen ze aan de linkerkant; eerst heb je wat kleinere huizen, daarna worden ze statiger. Hun huis is het een-na-laatste huis voor de kruising met de Pieter Botstraat, die naar links toe dood loopt; een hek en daarna een water.

In de fotogalerij onder staan kaarten en foto's. Veel beeldmateriaal over de vooroorlogse Daendelsstraat staat op deze pagina van de site "Het geheugen van Bezuidenhout".

Vergissingsbombardement

De Daendelsstraat gezien van de al afgebroken Pieter Bothstraat rond 1970: rechts nummer 44, het oude huis van Elizabeth (Bob) en Jan

Ca. 5 maanden na het overlijden van Elizabeth Frederika (Bob) Ekker voltrekt zich een ramp in Den Haag; het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945. De wijk wordt ernstig gehavend.

De schokgolven hebben hun tol geëist en al het glas is gesprongen. Bij het openen van de servieskast, een antiek kabinet in Hollandse Louis XV/XVI stijl, vallen alle kristallen glazen van hun voetstuk. Dochter Katrien heeft nog één ongedeerd kristallen glas.

Na de oorlog

Recente en oude kaart over elkaar heen. De blauwe cirkel is de locatie van het ouderlijk huis Daendelsstraat 44.
Fragment van luchtfoto van het Bezuidenhout met onder de rode pijl een bijgebouw van het archief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) waar het ouderlijk huis Daendelsstraat 44 zich bevond. Foto gemeente Den Haag zonder bronvermelding.

Het pand werd als herstelbaar aangemerkt en niet ontmanteld na de oorlog. Lange tijd heeft de wijk eruit gezien als een vlakte waar nog enkele huizen of rijtjes huizen overeind stonden, waaronder het ouderlijk huis. Katrien is er eenmaal gaan kijken in de jaren zestig en herinnert zich een verwaarloosde vieze buurt die randfiguren aantrok. In het ouderlijk huis hebben nog huurders gezeten.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw is dit westelijk deel van de Bezuidenhout, grenzend aan het Centraal Station definitief gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, waaronder een vernieuwd Centraal Station (opgeleverd in 1976) en het winkel- en kantoorcomplex Babylon (opgeleverd in 1978).

Op dezelfde locatie als het ouderlijk huis staat nu een bijgebouw van de Koninklijke Bibliotheek (KB); een archief naast openbare leeszalen. Dat is goed te zien op bijgaande kaart en luchtfoto van de huidige omgeving. Op de kaart is het westelijk deel van het Bezuidenhout te zien waar de contouren van het vooroorlogse Bezuidenhout met zwarte lijnen zijn aangebracht; de blauwe cirkel is de locatie van het ouderlijk huis Daendelsstraat 44.

Fotogalerij

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen